Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 4994 / 851 / 0
Na papierze to cudowny lek.
Próbuj ale nie oczekuj spektakularnych efektów w leczeniu funkcji poznawczych.
The beautiful thing about DMT is that it makes no sense at all, but everything makes sense at the same time!
The methapor of Life

ledzeppelin2@safe-mail.net
  • 95 / 14 / 0
21 lutego 2021ledzeppelin2 pisze:
Na papierze to cudowny lek.
Próbuj ale nie oczekuj spektakularnych efektów w leczeniu funkcji poznawczych.
No to co bym mógł stosować w celu zwiększenia motywacji, potrzebuję takiego jakby "kopa", bo przerobiłem chyba wszystkie leki noradrenalinowe (wenlafaksyna, duloksetyna, klomipramina) i średnio mnie aktywizują. Leki serotoninowe strasznie mnie z kolei zamulają i nie mogę spać przez nie normalnie (żywe sny). Chyba jeszcze zostaje mi jakiś bupropion, ale jego się trochę boję.

A brałeś tianeptynę, że masz takie info??? Jak długo ją brałeś?
  • 449 / 101 / 0
Najlepszym źródłem do pozyskiwania informacji są zagraniczne, redditowe grupki lub niebieskie forum. Funkcje pozyawcze - forget it. To jest trochę jak z wyborem telefonu na podstawie recenzji. Na papierze wygląda ładnie, ale nijak ma się to w zderzeniu z rzeczywistości.
Co złego, to nie ja - oczywiście...
  • 356 / 68 / 0
zastanawiam sie, jak by sie laczyl coaxil z ultra-low dose naltrexone...
  • 449 / 101 / 0
Raczej słabo. Można spróbować, ale zależy w jakich dawkach ta tianeptyna? W "normalnych" czy dużych?
  • 356 / 68 / 0
normalnych dawkach terapeutycznych. zastanawiam sie czy nie dorzucic sobie tianeptyny do koktajlu pregaba+bupropion ktory biore codziennie. mam tez tabletki naltexu ktore planowalam rozpuscic i uzywac jako LDN, ale jakos tak wyszlo ze nigdy sie za to nie zabralam. gdybym zaczela brac coaxil to zmienilabym to na ULDN, bo branie dawek >1mg naltreksonu przy zazywaniu agonisty receptorow opioidowych mija sie z celem. skoro naltrekson w malutkich dawkach hamuje wyrabianie tolerancji i ogolnie wzmacnia dzialanie opiatow, to moze wmocnilby tez efekt terapeutyczny tiany?
  • 449 / 101 / 0
Może tak, może nie. Tylko używaj ultra LDN. Wtedy rzeczywiście możesz zmniejszyć tolerancję na tianeptynę i poprawić jej działanie, jednak przy tej kombinacji leków takie działanie może być niepotrzebne. Osobiście wyrzuciłabym bupropion, zostawiłabym pregabalinę i wrzuciła tianeptynę plus ultra LD.n. Wtedy byłoby lepiej. bupropion w tym przypadku to niepotrzebny zapychacz.
  • 329 / 58 / 0
Ja raczej wyrzuciłbym pregabalinę (ogólnie ograniczyłbym spożycie wszystkiego, co działa na GABA podczas kuracji) z tego miksu jeżeli zależy Ci na długotrwałym efekcie terapeutycznym ze strony tiany, a raczej zwiększeniu prawdopodobieństw takiego działania.
Najpierw może spróbuj polecieć kilka dni na samym LDN / ULDN, bo też chwilę zajmuje wstrzelenie się w optymalną dla siebie dawkę
  • 356 / 68 / 0
na razie jestem na plus minus 400mcg, pierwszy raz wzielam 1mg ale to bylo dla mnie za duzo. zamierzam powoli zmniejszac do kolo 100mcg i wtedy sprobowac przekonac magika na tiane. docelowo bede zmniejszac dawke do ≈10mcg jesli bedzie taka potrzeba, ale moze moj naltreksonowy sweet spot jest wyzej.
  • 279 / 55 / 0
Jeśli kogoś to interesuje- testowałem ostatnio tianeptynę z MPH przy ADHD.
Może faktycznie lekko podnosiła nastrój ale kosztem utraty dużej części koncentracji płynącej z MPH oraz wprowadzała lekkie oszołomienie/nieogar w głowie. Z ciekawostek nikotyna z nicorette przestała dobrze działać skutkiem czego było ograniczenie przyjmowania nikotyny. Odstawiłem po tygodniu bo mnie zaczęło denerwować. Dodatkowo problemy z żołądkiem ale to mogł być zbieg okoliczności. Dawkowanie 12,5mg 3 razy dziennie.
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.