Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 58 / 14 / 0
Jak wiele osób słusznie zauważyło, Tianeptyna to nie SSRE, a atypowy agonista receptorów opioidowych MOR/DOR; badania dowodzą, że podanie naltreksonu/naloksonu hamuje działanie przeciwdepresyjne tianeptyny.

Lek ma właściwości neuroprotekcyjne, zwiększa neuroplastyczność. Normalizuje zmiany patologiczne w hipokampie spowodowane stresem, nerwami, nadużywaniem narkotyków, wpływając na układ glutaminergiczny(moduluje stosunek NMDA/AMPA) i poziom napływu Ca2+, którego nadmiar w komórkach nerwowych powoduje neurotoksyczność. Badania dowodzą również, że efekt terapeutyczny jest długotrwały, nawet po zaprzestaniu terapii - stąd, dużo osób tutaj pisze o pozytywnym resecie mózgu, odmłodzeniu, długotrwałej kontroli stresu i lęków.

Szkoda, że tak dużo osób robi sobie z tego leku kolejny rekreacyjny drug, bo lek ten w dawkach terapeutycznych ma ogromny potencjał w naprawianiu łba, szczególnie dla byłych narkomanów. Do tego nie powoduje efektów odstawiennych.

Po więcej info, polecam stronkę https://www.tianeptine.com/
W razie pytań nt. diagnozy oraz farmakoterapii, chętnie podejmę dyskusję na PW.
  • 174 / 14 / 0
Czy inni zgadzają się z informacja zawarta w poście użytkownika dramenbejs mówiącą że ta substancja nie powoduje skutków odstawiennych?
  • 449 / 101 / 0
Co ty kurwa jaja sobie robisz? Ja już na dwa dni po dawkach rzędu 500 mg byłam, no ten.. Było źle. Poza tym tianeptyna nawet w dawkach terapeutycznych może wywołać jakiegoś tam mini skręta.
Co złego, to nie ja - oczywiście...
  • 106 / 36 / 0
Chryste, ale zdajesz sobie sprawę jak się ma 500mg do dawek używanych przy leczeniu? Przecież to nawet koło siebie nie leżało
  • 315 / 101 / 3
@
03 sierpnia 2020AcapulcoMan pisze:
@acylowac27

Po miesiącu brania tianeptyny w dawkach terapeutycznych odstawiłem z dnia na dzień. Nie było żadnych problemów. Ale to indywidualna sprawa.
  • 58 / 14 / 0
Sprostuję, fragment o naprawianiu łba oraz braku efektów odstawiennych dotyczył dawek terapeutycznych:P

Rekreacyjnych dawek nie zalecam nikomu, jest sub na reddicie "QuittingTianeptine"; w dawkach rekreacyjnych withdrawals są okrótne, przypominające opioidowe, ale o wiele gorsze z tego co ludzie opisują. Sam mega krótki half-life tianeptyny sporo tutaj opisuje:P
  • 1 / 1 / 0
Czy w sytuacji fizycznego uzależnienia od kody i potężnej już na nią tolerki, tianeptyna będzie miała w ogóle efekt antydepresyjny?
:amfa: :kreska: :nos:
  • 174 / 14 / 0
Próbował ktoś tianeptyny na odstawke pregabaliny, a jeśli tak czy przyniosło mu to ulgę? Ma jakiś sens stosowanie jej w tym celu?
  • 58 / 14 / 0
07 sierpnia 2020chcialbymztegowyjsc pisze:
Czy w sytuacji fizycznego uzależnienia od kody i potężnej już na nią tolerki, tianeptyna będzie miała w ogóle efekt antydepresyjny?
Dzięki tianeptynie przestałem brać kodeinę oraz zielsko 600mg/d. Już sama 12,5 potrafiła zdziałać cuda, brałem do 25mg 3 razy na dobę, potem po miesiącu ponad zjechałem do 3x 12,5 i po ok. roku brania odstawiłem dość niedawno, to serio świetny lek:P W moim przypadku zabijał ciśnienie na THC i pomagał zasnąć pierwszy tydzień bez kodeiny, niwelował drętwienie nóg, spięcie itp..
  • 1397 / 88 / 2
Ja waliłem całe opakowanie leku i weszło po długim czasie lekkie i biedne ugrzanie. Jak walisz duże dawki to też możesz mieć amnezje.
action movie:gun:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.