Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 90 / 8 / 0
Moja sytuacja wygląda następująco.
W marcu tego roku kupiłem paczkę relanium z pewnej znanej strony internetowej z różnymi ogłoszeniami.
Kilka dni temu policja zapukała do mych drzwi i Pan policjant oznajmił, że mam się stawić na komendę złożyć wyjaśnienia.
Tak też zrobiłem i następnego dnia siedziałem, już w gabinecie na policji.
Początek przesłuchania wyglądał raczej jak nagonka na mnie, niż rzetelne przesłuchanie. Padały pytania typu:
"Czy wiem, że są to środki psychoaktywne?", "Sprzedawałeś/dawałeś to komuś?", "Czy wiem, że jest to lek na recepte?", "Czemu nie kupiłem w aptece?" itp.
Jednak z późniejszych pytań dało się wywnioskować, że nie ja jestem ich głównym celem tylko sprzedawca. Prawdopodobnie działał na szeroką skale, robił wyjebki ludziom.
Wątpię, żeby z tego powodu groziły mi jakiekolwiek konsekwencję, ale czy ktoś mógłby to potwierdzić i podać się na jakieś źródła lub kodeks karny?
Ta chwila już ulatywała w powietrze... a ja tkwiłem na ziemi, patrząc, jak się oddala...
  • 361 / 41 / 0
Nic Ci nie grozi, o ile na pytania "czy sprzedawales lub dawales to komuś?" odpowiedziałeś nie. Przejrzyj sobie ustawę o prawie farmaceutycznym jeśli Cię nadal niepokoi ta sytuacja, jest dostępna w internecie.
  • 90 / 8 / 0
Czyli tak jak myślałem. Dzięki za odpowiedź.
Ta chwila już ulatywała w powietrze... a ja tkwiłem na ziemi, patrząc, jak się oddala...
ODPOWIEDZ
Newsy
Do 3 gramów marihuany bez recepty? Poszło pismo z Sejmu do rządu

Legalizacja posiadania marihuany na własny użytek w ilości do 3 gramów - taka propozycja wpłynęła do sejmowej Komisji do spraw petycji. - Obowiązujące przepisy penalizują za posiadanie nawet niewielkiej ilości marihuany. Nie odpowiadają one współczesnym realiom społecznym i ustaleniom naukowym - argumentuje autor.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.