Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Co u Ciebie poprawia odpowiednio dobrany stymulant (działający na katecholaminy)?
Zdolność zapamiętywania/wkuwania
6
7%
Zdolność abstrakcyjnego i logicznego kojarzenia
15
18%
Obie powyższe zdolności
12
14%
Nic nie poprawia
15
18%
Nie wiem/Nie stosuję w tym celu
36
43%

Liczba głosów: 84

ODPOWIEDZ
  • 180 / 2 / 0
Witam.

Chciałbym się zwrócić do osób obeznanych z tematem - czy stymulanty działające na poziom katecholamin (głównie dopaminy i noradrenaliny):
zwiększają na ogół możliwości pamięciowe (tzn. da się więcej "wykuć"),
czy może także powinny zwiększać zdolność do kojarzenia (przydatne zwłaszcza w nauce przedmiotów ścisłych...)?

Pytam tak z ciekawości; a może ktoś z Was stosował już jakieś konkretne środki w tym celu...? Jeśli tak, to jakie były efekty doraźne oraz w ostatecznym rozrachunku? Amfetaminy jako nielegalnej i dość szkodliwej nie biorę pod uwagę, żeby była jasność.

Ja np. myślę, że takie środki jak metylokatynon czy efedryna (właściwie to efedryna pobudza bardziej obwodowo, nie wiem jak można się na tym uczyć...; prędzej na tym pierwszym może...) mają tę wadę, że człowiek może być po nich zbyt "nakręcony", żeby móc się pouczyć (nie da rady usiedzieć w miejscu)...

Właściwie to nawet antydepresant bupropion, który hamuje zwrotny wychwyt dopaminy i noradrenaliny, także może pobudzać silniej niżby było trzeba...
Może istnieją po prostu jakieś leki, które faktycznie poprawiają te zdolności i nie jest to tylko efekt placebo?...

Co do substancji nootropowych typu piracetam czy modanifinil - to czy nie uważacie, że to preparaty w stylu ziołowych tabletek na sen, czyli jedynym ich efektem jest efekt placebo? ;]

Zapraszam do dyskusji, pozdrawiam.
Uwaga! Użytkownik Elkaudylio nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Mogę wypowiedzieć się tylko na temat efedryny, a w zasadzie chlorowodorku pseudoefedryny, czyli to, co jest w Tussi, jako że brałem go przez kilka miesięcy. Ogólnie nie polecam, chociaż Moja znajoma studentka dużo go bierze (brała?) przed sesją i chyba najwyraźniej jej pomagało. Rozmawiałem też z innym znajomym, ale mówił, że 2ssi za bardzo go rozprasza. Jeśli O Mnie chodzi, to działało zupełnie inaczej niż powinno, przymulało Mnie, psuło humor, jedyne właściwe efekty to drżenie rąk i mocno przyspieszone bicie serca. Poza tym 2ssi jest zbyt szkodliwe na dłuższą metę.
  • 180 / 2 / 0
W Tussi jest chyba jednak HCl efedryny... :P
Ale masz rację i tak jak ja napisałem wyżej, to nie jest zbyt "celny" środek do tego użytku...
Uwaga! Użytkownik Elkaudylio nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1211 / 23 / 0
Nieprzeczytany post autor: jon »
ja bardzo pochwalę metylokatynon jako środek do nauki, przynajmniej mi pozwala się skupić na jednej czynności, ale tylko i wyłącznie w małych ilościach i tylko przy podaniu doustnym. dożylnie jest za dobrze hahahahah
Uwaga! Użytkownik jon nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 447 / 19 / 0
amf w małych dawkach mi poprawia naukę, tak pamięć, jak i kojarzenie - tylko że jedynie dzięki zwiększeniu motywacji, "wkręty", tempa myślenia i koncentracji - sama z siebie nie poprawi myślenia, żadna substancja nie uczyni Cię inteligentniejszym
  • 73 / / 0
Nieprzeczytany post autor: polo »
memotropil
  • 447 / 19 / 0
piracetam to nie jest cudowny środek
może poprawiać pamięć brany na dłuższą metę, ale na inne efekty bym nie liczył. brałem jakieś 2 tyg i nic nie zauważyłem(poza okazjonalnymi bólami głowy i lepszym działaniem stymulantów i psychodelików ;) )
i spójrzmy sobie szczerze - mało kiedy w wieku do 40 lat problemy z nauką są faktycznymi problemami z pamięcią - raczej brak motywacji, koncentracji, wytrwałości
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009 przez electrofreak, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 76 / / 0
Elkaudylio pisze:
Co do substancji nootropowych typu piracetam czy modanifinil - to czy nie uważacie, że to preparaty w stylu ziołowych tabletek na sen, czyli jedynym ich efektem jest efekt placebo? ;]
Piracetam już 7 miesięcy jem i może to placebo albo i nie ale szybciej się zapamiętuje xD
Chociaż tak jak napisał "electrofreak" te kłopoty z pamięcią to brak motywacji i wytrwałości do powtarzania i systematycznej nauki.
A na motywacje to najlepiej działa czyste mdma raz na jakiś czas ;] tylko gdzie takie znaleźć :nuts:
„Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”

Paracelsus

Know Your Body Know Your Mind Know Your Substance Know Your Source
  • 180 / 2 / 0
Dzięki wszystkim za odpowiedzi...
jon pisze:
ja bardzo pochwalę metylokatynon jako środek do nauki, przynajmniej mi pozwala się skupić na jednej czynności, ale tylko i wyłącznie w małych ilościach i tylko przy podaniu doustnym.
A ilu tabletek wiadomej substancji wyjściowej potrzeba do uzyskania owej "małej ilości"?
Przeciętną dawkę dobrze "przemacerowanych" 5 tabletek uważam za stosunkowo silną, aż nieco za bardzo nawet jeśli chodzi o koncentrację...
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009 przez Elkaudylio, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 180 / 2 / 0
Dziwne, czyżby w tej nowej wersji forum nie można było kasować, a nawet edytować, własnych postów po upływie jakiegoś czasu od napisania??... (Wiem, taki mały offtopic) ;]
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.