Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 129 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: Old Death »
Polecicie jakiś fajny tytoń? Szukam czegoś nowego. Jak na razie testowałem RedBull zware, Redbull halfzware shag, Rebdull Aromatic Shag, Casablanca American Blend [nie podszedł mi] oraz Golden Virginie.
  • 849 / 42 / 0
Nieprzeczytany post autor: lucyper2 »
To może najpierw parę słów o najpopularniejszych odmianach tytoniu, w wielkim uproszczeniu:

1) Kentucky - tytoń suszony nad ogniem. Ostry smak i zapach, duża zawartość nikotyny, przy niewielkiej zawartości smoły. Bardzo ciemny.

2) Virginia - tytoń suszony gorącym powietrzem o słodkawym posmaku, delikatny. Mieszanki oparte na virginii palą się powoli. Kolor od jasno do ciemnobrązowego.

3) Burley - tytoń suszony powietrzem o lekko cygarowym posmaku. Ciemnobrązowy.

4) Tytoń orientalny suszony na słońcu. Posmak lekko piaskowy (dawne Camele), mała zawartość nikotyny. Dość jasny kolor.

Teraz kilka podstawowych typów mieszanek:

1) Zware shag - mieszanka tytoni Kentucky. Nie każdy może je palić. Ostre i intensywne w smaku. Świetny papieros na rano, czy też po dłuższej przerwie w paleniu, ponieważ wtedy czuć uderzenie nikotyny. Mieszanki Red Bulla i Turnera to dla mnie przegięcie. Za to Van Nelle Zware jest już nieco delikatniejszy i od czasu do czasu bardzo lubię go zapalić.

2) 3/4 Zware - kentucky z małą domieszką virginii. Jedyny jaki znam to Javaanse Jongens. W smaku przypomina Van Nelle'a Zware.

3) Halfzware - kentucky z virginią, mniej więcej pół na pół. Intensywny, ale dosyć delikatny dla gardła, ma dosyć przyjemny zapach. Najlepsze moim zdaniem to Javaanse Jongens, Samson, Look Out. Całkiem dobre są też Drum i Mac Baren.

4) American Blend - mieszanka burleya, virginii i tytoniu orientalnego. Smak wyrazisty, choć delikatniejszy niż halfzware. Często pierwszy skręt z AB wypalony po przerwie od tej mieszanki ma nieprzyjemny smak (kapeć). Przy drugim, trzecim już nie jest źle. Zawartość nikotyny w tych mieszankach nie jest wysoka. Najlepszy z dostępnych w PL jest moim zdaniem Mac Baren. Lucky Strike i Marlboro Redcut nie są w PL sprzedawane, a szkoda. Holenderskie jasne mieszanki (JJ, Drum, Samson) są bardzo zbliżone w smaku do AB, choć delikatniejsze.

5) Mieszanki angielskie oparte na virginii. Zawierają też dodatki tytoniu orientalnego i burleya, jednak różnią się znacznie proporcjami od AB. Są słodkawo - kwaśnawe w smaku. Wyraźnie zwiększają wydzielanie śliny. Palą się powoli. U nas dostępna jest niestety tylko Golden Virginia zielona. Moje ulubione to Gold Leaf, Old Holborn niebieski, Golden Virginia żółta, GV zielona i Amber Leaf. W tej właśnie kolejności. Zielone Djembe i Domingo to jakaś ściema, z prawdziwymi virginiami mająca bardzo mało wspólnego.

6) Mieszanki aromatyczne (nie smakowe!) - nie ma się w sumie o czym rozpisywać. W PL dostępny tylko Red Bull Aromatic - dobry, ale nieco "płaski" w smaku. Najlepszy IMO jest Amsterdamer.

7) Tytonie naturalne, czyli bez dodatków. Zwykle są to virginie. W PL żaden nie jest dostępny. Najbardziej popularne to American Spirit (bleeeeee) i Pueblo (całkiem całkiem).

Ciekawą mieszanką opartą na burleyu jest Djembe Golden Blend (czerwony). Bardzo nietypowym halfzware jest Look Out, niestety w wielu miastach niedostępny.

Zachęcam do samodzielnego eksperymentowania z mieszaniem, np. coś takiego - całą paczkę Red Bulla Zware wymieszać z połową paczki Rookies niebieskiego - otrzymujemy tytoń bardzo mocny i intensywny, jednak nie męczący zbytnio gardła, a znacznie tańszy od takiego Javaanse 3/4.

I jeszcze słowo o micie, wedle którego tytonie do skręcania nie zawierają "chemii". Otóż zawierają. Oto skład Samsona Halfzware robionego na rynek holenderski:
Burnt Ingredient Quantity (mg) Quantity (%)

Tobacco 1 529.59469 70.61260
Water 123.00000 16.40000
Sugar, invert 44.54100 5.93880
Propylene glycol 37.65403 5.02055
Cellulose fibre 10.61181 1.41491
Calcium carbonate 2.65296 0.35373
Lactic acid 1.06119 0.14150
Guar gum 0.88432 0.11791

Total 750mg 100%
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2009 przez lucyper2, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik lucyper2 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2876 / 99 / 0
Nieprzeczytany post autor: Syn Bozy »
Z tytoni orientalnych co polecacie najbardziej ?
Camele to moje ulubione papierosy, ale niestety ta przyjemność zżera zapas tych papierków co mi dają za pracowanie. Dzisiaj zamierzam się kopsnąć do tytoniowego po pracy i zrobić zakupy, dzieki rozpisce lucypera mniej wiecej wiem czym się kierować, ale przydałyby się jakieś konkretne marki.
"Czuję się gwiezdnie"

Po dzisiejszym robię przerwę
  • 849 / 42 / 0
W PL nie kupisz żadnego Turkish Blenda niestety. Popróbuj AB, albo coś z żółtych holenderskich. Niektóre mają posmak lekko orientalny. Chociażby Drum żółty. Ten Drumik to też ciekawa mieszanka, ponieważ co nietypowe dla tej grupy tytoni zawiera dodatek tytoniu kentucky.

Czasem w Polsce można dostać Indo Shag. Jest to tytoń indonezyjski. To coś zupełnie innego niż klasyczne tytonie orientalne. Nie wiem dlaczego, ale Indo jest sprzedawany bardzo suchy, przez co jest bardzo gryzący w gardło. Po nawilżeniu nabiera posmaku kwiatowego, mi przywodzącego na myśl Indicę :-) Miło go czasem zapalić dla odmiany. Jednak cena, niecałe 20 złych za nieco ponad 20g to grube przegięcie.

Swoją drogą w Holandii i Francji można zakupić tytoń do skręcania Camela. Bardzo dobry.

Jeśli ktoś z Was, skręcaczy wyjedzie gdzieś za zachodnią granicę to naprawdę warto popróbować RYO* wiodących marek papierosów. IMO Camel, Marlboro, Lucky Strike, Pall Mall, czy nawet Next to bardzo dobre mieszanki. O zupełnie innym smaku od współczesnych ich odpowiedników papierosowych.

*RYO - roll your own
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2009 przez lucyper2, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik lucyper2 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2876 / 99 / 0
Nieprzeczytany post autor: Syn Bozy »
Camelowego tytoniu bezowocnie szukałem w PL.
Kupiłem niebieskiego druma i Red bulla Aromatic Shag + gilzy ocb z 2x krótszym filtrem (zorientowałem się po kupnie dopiero). Obydwie odmiany miłe w smaku, nie gryzące w gardło. Red bull trochę mocniejszy od niebieskiego druma. Pomieszałem też obydwie powyższe w proporcjach 1:1 i wyszła całkiem dobra mieszanka.
Następna na celowniku do testu jest golden virginia, niestety cholernie droga, ale podobno dobra.
"Czuję się gwiezdnie"

Po dzisiejszym robię przerwę
  • 849 / 42 / 0
Jezus pisze:
Następna na celowniku do testu jest golden virginia, niestety cholernie droga, ale podobno dobra.
Droga, jednak weź pod uwagę, że jest pakowana po 50g, a nie po 40.

GV zielona to tytoń z najwyższej półki. Ma niestety pewną wadę. Jest bardzo mokry zaraz po otwarciu i pali się ciężko i powoli. Zaraz po kupieniu dobrze na jedną noc zostawić paczkę niedomkniętą. Wtedy ukaże pełnie swoich walorów :-) Polecam
  • 126 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: dober »
zgodnie z tematem, opowiem o szlugach bleta + kartko-filtr
otóż - pale tak wiele wiele lat wyczynowo zawodowo
ostrzegam - na dole będe bardziej prostacki

[ external image ]

:-D to pierwszy papieros zwinięty moimi palcami w życiu (zamieszczam z sentymentu).
Od tamtego czasu kupuje najtańszy tytoń, pozwalam się mu ususzyć, filterek z karteczki i zielone bibułeczki.
Dlaczego tak- jeśli wkur3 was że na szlugi wydajecie 300 zł miesięcznie, zmieńcie zwyczaje i wydawajcie 30-40. Mimo, że od jakiegoś czasu nie musze oszczedzac na papierosach stwierdzam ze lepiej kupić np. 5 workow jointa

wsród ludzi polecam jednak wtapiać się w otoczenie i palić normalnie .
ciekawostka: jeden zwij to ok. 0,3 g tytoniu u mnie (na oko liczę), którym napalę się na jakieś 20-30 minut.
palę teoretycznie 33% zwykłego papierosa, a pozostałe 66 dają mi około godziny spokoju.
Uwaga! Użytkownik dober nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Nieprzeczytany post autor: jachoosz »
Witam wszystkich mam ochote zaczac przygode ze skrecaniem.
Poszukuje jakis dobry smakowy tyton i gdzie moge taki dostac w Poznaniu
i jakie bletki i filterki kupic na dobry poczatke by mozna bylo poczuc ten smak slodyczy.
za pomoc wielkie dzieki

Wszystkiego dobrego na nowy rok! ;]
Uwaga! Użytkownik jachoosz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Ja sobie wczoraj kupiłem małą paczkę (dla mnie i tak pewnie długo pociągnie, bo nie palę nałogowo) Red Bulla. Nie jestem wprawiony w skręcaniu tytoniu, ale jakoś się udało i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Nie dość, że zajebiście smakuje to jeszcze dobrze kopie.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 565 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: FreeOfMe »
http://allegro.pl/item914894644_tyton_v ... aniej.html

Co sadzicie o tym tytoniu? Bedzie nadawal sie do palenia? Testowal go ktos? Cena jest niska, wiec nie jestem pewien co do jego smaku, a nie chce kupic nie dajacego sie palic syfu.

Jesli nie to jaka powinna byc zawartosc virginii a jaka burleya, zeby mialo smak tytoniu, a nie gnoju.
I jesli w ogole nie oplaca sie kupowac tego tytoniu, to jaki polecacie w stosunkowo niskiej cenie?
Ostatnio zmieniony 09 lutego 2010 przez FreeOfMe, łącznie zmieniany 1 raz.
Feel free. Of me.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.