Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 159 / 10 / 0
Witam
Otrzymałem skierowanie na badania do ośrodka medycyny pracy na badania czy są przeciwwskazania do posiadania prawa jazdy.
Byłem w szpitalu psychiatrycznym udostępnili mój wypis prokuratorowi gdzie jest napisane ze rozpoznano uzależnienie mieszane.
Prokurator wystąpił do starostwa o wszczęcie postępowania administracyjnego a starosta przystał na to i otrzymałem skierowanie na te badania.
Byłem u prawnika i odwołałem się do samorządowego kolegium odwoławczego lecz niestety oni uznali że muszę zrobić te badania.
Co mam mówić do lekarza aby uzyskać kwitek że nie ma przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów lub co jeszcze mogę w tej sytuacji zrobić.
  • 4473 / 710 / 2198
Raczej czekałbym na rozwój sytuacji "dyskusji" od lekarza. W twoim punkcie położenia nie wygląda to zbyt ciekawie. Skłoniłbym się na razie uspokoić i czekać na te dalsze kroki. Sytuacja jest mocno "patowa" i bez możliwości większego wyjścia.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 3245 / 623 / 0
Takie badania nie są niczym paranormalnym, nie jesteś prześladowanym wybrańcem, dokumenty osądza lekarz i Ty nie masz na to wpływu jakąkolwiek bajerą że jest ok, to normalne procedury.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 159 / 10 / 0
Tylko chodzi o to że ja nie prowadziłem pojazdu pod wpływem alkoholu. W wypisie mam wpisane uzależnienie od alko i benzo.
Sytuacja miała miejsce w styczniu a w kwietniu dostałem te skierowanie.
Pytanie czy szpital miał prawo udostępnić moje dane medyczne prokuratorowi jeśli obowiązuje tajemnica lekarska.
Czego mogę się spodziewać na tych badaniach i jak mogę go przekonać że nie ma przeciwwskazań ?
I czy ogl jestem skreślony i wyda dożywotni zakaz lub czy je zatrzyma i będę musiał je zdawać na nowo ?
  • 3245 / 623 / 0
To nie o to chodzi, uzależnienie to stan zdrowia, a prawo jazdy obarczone jest restrykcyjnymi wymogami dotyczącymi zdolności do wydania dokumentu jakim jest prawko, tu przeszkodą są przepisy w których pełna zdolność musi być w 100% spełniona, tak do końca nie wiem jakie są paragrafy tajemnicy lekarskiej, ale w tym przypadku , tzn prawo jazdy, to papiery ze szpitala to zwyczajnie już część badań składających się na całą kartotekę wymaganą do jego wydania.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 159 / 10 / 0
Byłem na tych badaniach i lekarz kazał przejść mi roczna terapię.
Czyli starosta zatrzyma mi prawo jazdy na rok i pytanie czy będę musiał zdawać ponownie egzamin ?
  • 73 / 7 / 0
Nic nie musisz zdawać tylko potrzebujesz zaświadczenia że się rok czasu leczyłeś plus co 3 miesiące wyniki badań wątrobowych że nie spożywasz alkoholu. Ja tak miałem w przypadku alkoholu. Na liście który dostajesz od WOMPU wszystko pisze
  • 768 / 106 / 0
Ja po zatrzymaniu prawa jazdy 8 lat temu będę teraz najprawdopodobniej potrzebował zaświadczenia z Poradni uzależnień że rok czasu jestem trzeźwy i się leczę. Próby wątrobowe napewno są nie halo i nie wiem nawet czy dojdą do siebie po rocznej absynencji. Dajmy na to faceta około 50 lat. Też mu zatrzymali prawko. Taki już zawszę będzie miał podwyższone próby wątrobowe nawet jak nie będzie pił. Chodźby od syfiastego jedzenia którego teraz pełno. Także wydaje mi się że zaświadczenie od poradni uzależnień o rocznej absynencji to podstawa. Chyba że ktoś jest młody, mało zajechany to faktycznie próby wątrobowe po kilku miesiącach absynencji wrócą do normy i z takimi wynikami może starać się o przyznanie prawka bez rocznej terapi.
Uwaga! Użytkownik Palkrolik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Nothing needs to be completed; all that is required is a certificate attesting to your one-year of treatment and the findings of liver tests every three months verifying your abstinence from alcohol. I experienced that when I drank alcohol. Everything is listed on the list that WOMPU sends you.

Dodano tłumaczeniem wyjątkowo zostawiając post: D5

Niczego nie trzeba wypełniać, wystarczy zaświadczenie o rocznym leczeniu i wyniki badań wątroby co trzy miesiące potwierdzające abstynencję od alkoholu. Doświadczyłem tego, kiedy piłem alkohol. Wszystko jest wymienione na liście przesłanej przez WOMPU.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ

Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.