Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 501 / 18 / 0
Pytanie do biorących sertraline lub paroksetyne .
Wymień plusy i minusy.
  • 146 / 21 / 0
Po sertralinie boli mnie głowa i jakieś takie nabuzowanie. paroksetyna spokojniejsza.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855
Bierzesz paroksetyne?
  • 146 / 21 / 0
Biorę paroksetynę 40 mg i jest ok. sertralina jest obok paro jednym z najlepszych leków , no ale ten ból głowy.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855 Jaką dawkę sertraliny brałaś , że czułaś nabuzowanie?
  • 146 / 21 / 0
150 mg przeważnie
  • 612 / 43 / 0
sertralina pobudza, ma szersze spektrum działania, powoduje za to więcej skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego.

paroksetyna bardziej uspokaja, zamula, seduje - jest to bardziej typowy antydepresant na lęki/nerwice.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
  • 612 / 43 / 0
20 sierpnia 2020Elendil89 pisze:
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
Escitalopram brałem 6 lat. Bardzo dobry lek na zaburzenia lękowe czyli nerwicowe. Idealnie gasi lęk, tłumi wszelkie fobie, dosyć dobrze podnosi nastrój. Niestety nie pobudza co jest minusem jeśli ktoś ma depresje z apatią, anhedonią - zahamowaniem.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax Mam silną depresje , lęk uogólniony, lęk z napadami paniki oraz zok .

Biorę paro ale pogłębia mi anhedonie i myślę o esci .
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
1 na 50 przewoźników był karany za narkotyki – nietypowe badanie z Holandii

Holenderski urząd statystyczny CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) opublikował wyniki nietypowego badania, mogącego wskazywać na powiązania między branża narkotykową a innymi, legalnymi sektorami gospodarki. Skupiono się przy tym na właścicielach firm oraz prezesach, a na szczycie rankingu pojawili się między innymi przewoźnicy.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.