Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 501 / 18 / 0
Pytanie do biorących sertraline lub paroksetyne .
Wymień plusy i minusy.
  • 145 / 21 / 0
Po sertralinie boli mnie głowa i jakieś takie nabuzowanie. paroksetyna spokojniejsza.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855
Bierzesz paroksetyne?
  • 145 / 21 / 0
Biorę paroksetynę 40 mg i jest ok. sertralina jest obok paro jednym z najlepszych leków , no ale ten ból głowy.
  • 501 / 18 / 0
@kropka855 Jaką dawkę sertraliny brałaś , że czułaś nabuzowanie?
  • 145 / 21 / 0
150 mg przeważnie
  • 612 / 43 / 0
sertralina pobudza, ma szersze spektrum działania, powoduje za to więcej skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego.

paroksetyna bardziej uspokaja, zamula, seduje - jest to bardziej typowy antydepresant na lęki/nerwice.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
  • 612 / 43 / 0
20 sierpnia 2020Elendil89 pisze:
@zaqzax A co powiesz o Escitalopramie?
Escitalopram brałem 6 lat. Bardzo dobry lek na zaburzenia lękowe czyli nerwicowe. Idealnie gasi lęk, tłumi wszelkie fobie, dosyć dobrze podnosi nastrój. Niestety nie pobudza co jest minusem jeśli ktoś ma depresje z apatią, anhedonią - zahamowaniem.
  • 501 / 18 / 0
@zaqzax Mam silną depresje , lęk uogólniony, lęk z napadami paniki oraz zok .

Biorę paro ale pogłębia mi anhedonie i myślę o esci .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.