Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
361
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
330
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
13%
Nie, nie dziala.
193
19%

Liczba głosów: 1013

ODPOWIEDZ
  • 276 / 1 / 0
Witam,

dostałem dzisiaj od lekarza sertraline (odstawił mi moklobemid ponieważ był mało skuteczny) - mam fobię społeczną, zaburzenia lękowe, natręctwa myślowe i stany depresyjne. Dawniej przyjmowałem paroksetyne i było super - poza zaniżonym libido i sennością - reszta jak ręką odjął.

Od roku mam zaburzenia erekcji i libido wywołane najprawdopodobniej natrętnymi myślami które towarzyszą mi cały czas - pojawiły się w momencie pierwszego razu z obecną dziewczyną i nie chcą puścić - dawniej nie miałem z tym żadnego problemu a wręcz byłem rozhamowany seksualnie.

I tutaj pojawia się moje pytanie - jak sertralina działa na libido sama w sobie i jak np w porównaniu z paroksetyną a także co z natrętnymi myslami w jej przypadku no i najważniejsze - czy mojej sytuacji bardziej może pomóc czy zaszkodzić (ma zaczać o 25 mg i skończyć na razie na 50 mg) Moklobemid nie zaburza funkcji seksualnych ale też słabo działa i natręctwa męczą a penis nie staje ....

bardzo proszę o pomoc
  • 144 / 3 / 0
Mi się akurat podoba stan jaki spowodowała u mnie fluoksetyna. Kiedyś było omnanizm 3 minuty, wytrsyk i koniec myslenia o seksie.
Po fluoksetynie wale sobbie konai(mówiac kolokwialnie) i moge walić dwie godziny...Nie wiem jak to opisać ale jest tak jakby skurcz i ma by wytrysk ale nie ma wytrysku a erekcja się dalej utrzy moge walic dalej a wytrsyk bedzie za 10 razem-czyli onainzm trwajacy 2 godziny co jest neosiagalne w normalnym stanie.

Ale zwaracam sie do was z innym pytaniuem-cchce przejśc na sertraline.

I tak-w wikipedii pisze, że mozna dopiero brac sertraline 5-7 tygodni po odstawieniu fluo.
Ale co tej wikipedia? jaka jest tego wiarygodność.
Przecież kazdy moze tam dowolne gówno napisac i jak ktoś sie nie skapnie to bedzie to wisiec latami.
W ulotce asentry nic nie o fluo-ze niby trzeba tak długo czekać.
Byłem u psychiatry-psycihatra z 30-40 letnim stażem, więc na pewno zna się na rzeczy i powiedział, że jeżeli dzisziaj odsatwie fluoksetyne to normalnie od poniedziałki(3dnI) moge zaczać brać sertraline.
Zna się ktoś na sprawie?
Bo pare razy miałem zespół serotoninowy i nie chciałbym go mieć ponownie.
Ale w końu to jest stary doswiadczony psychiatra i chyba wie co mówi, że wystarczą 3 dni?
  • 1 / / 0
Jaka jest dawka śmiertelna tego leku?
  • 886 / 9 / 0
http://www.inchem.org/documents/pims/pharm/pim177.htm

punkt 7.2 Toxicity

Warte przeczytania o zatruciach:

punkt 11.1 Case reports from literature
Uwaga! Użytkownik tinos jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1 / / 0
Kietrzanin pisze:
Mi się akurat podoba stan jaki spowodowała u mnie fluoksetyna. Kiedyś było omnanizm 3 minuty, wytrsyk i koniec myslenia o seksie.
Po fluoksetynie wale sobbie konai(mówiac kolokwialnie) i moge walić dwie godziny...Nie wiem jak to opisać ale jest tak jakby skurcz i ma by wytrysk ale nie ma wytrysku a erekcja się dalej utrzy moge walic dalej a wytrsyk bedzie za 10 razem-czyli onainzm trwajacy 2 godziny co jest neosiagalne w normalnym stanie.

Ale zwaracam sie do was z innym pytaniuem-cchce przejśc na sertraline.

I tak-w wikipedii pisze, że mozna dopiero brac sertraline 5-7 tygodni po odstawieniu fluo.
Ale co tej wikipedia? jaka jest tego wiarygodność.
Przecież kazdy moze tam dowolne gówno napisac i jak ktoś sie nie skapnie to bedzie to wisiec latami.
W ulotce asentry nic nie o fluo-ze niby trzeba tak długo czekać.
Byłem u psychiatry-psycihatra z 30-40 letnim stażem, więc na pewno zna się na rzeczy i powiedział, że jeżeli dzisziaj odsatwie fluoksetyne to normalnie od poniedziałki(3dnI) moge zaczać brać sertraline.
Zna się ktoś na sprawie?
Bo pare razy miałem zespół serotoninowy i nie chciałbym go mieć ponownie.
Ale w końu to jest stary doswiadczony psychiatra i chyba wie co mówi, że wystarczą 3 dni?
pewnie wystarczą te 3 dni, jak dawka będzie łagodna i będzie łągodnie zwiększana - wikipedia to czasem pieprzy trzy po trzy, lepiej się trzymać tego co lekarz mówi. A z ciekawości, jak się doprowadziłeś do zespołu serotoninowego?
  • 192 / 4 / 0
zrytyłeb pisze:
Zatem im wyzsza dawka SSRI tym silniejsze pobudzanie przez nie złych rec.serotoninowych 5HT2a
czekam na relacje z eksperymentu na 300mg.
Dlaczego wg Ciebie 5HT2a to sa " złe receptory"? Możesz wyjaśnić? W końcu na nie też działają niektóre psychodeleiki jako agoniści (czyi że nie takie całkiem złe :-p ), a przez ich downregulacje podczas podawania ssri pewnie działają słabiej.
Oddycham, bo jestem przesądny.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
  • 454 / 26 / 0
Abraxas -SSRI downregulują te receptory w okreslonych obszarach mózgu w których ich nadmierna aktywnosc jest nieporządana z punktu widzenia osoby depresyjnej....psychodeliki skolei agonizują te receptory w zupełnie innych obszarach mózgu niz SSRI co daje w konsekwencji zupełnie inne efekty .Tak wiec stymulowanie tych receptorów nie koniecznie daje te same efekty,wszystko zalezy w których obszarach mózgu owa stymulacja tych receptorów następuje-w jednych czesciach mózgu daje ich stymulacja zupełnie inne efekty niz w innych.
  • 192 / 4 / 0
Aha. No tak, to logiczne. Dzieki.
Dlatego ssri maja maly wplyw na psychodeliki.
Oddycham, bo jestem przesądny.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
  • 329 / 9 / 0
Normalnie biorę od jakiegos czasu sertalinę wdawce 25/50 mg dziennie ,ale wczoraj postanowiłam zaeksperymentowac i wzięłam 100mg.Zwykle mam tylko lekką zamulke i tylko brak doła po sercie ,ale dzisiaj po wzięciu podwójnej dawki obudziłam się z wielkim humorem i meeeega speedem.Ojej,jak miło.Normalnie +10 do motywacji +10 szybkoścć reakcji +10 refleks +10 do pracowitości.Ciagle mam ochote się śmiać ale nie robię tego nachalnie.(chyba).Mam prace na 11 ale wstałam o 6 i poukładałam dokumenty oraz posprzatałam pokoj.Tak z nudów.Nie mogłam spać.Pewnie wam wydaje się to banalne ale ja jestem zaskoczona.Mam ochotę pracowac albo robić coś konstruktywnego.Dlaczego tak podziałało dopiero po setce? po jakim czasie mija? ( bo to że mija to pewne,było by z byt pięknie gdyby nie mijało) Bywało że miałam dobry speed po innych lekach takich jak moklo czy bupropion ale był to speed innego rodzaju,nie wiem jak to okreslić.W każdym razie nies podziewałam się tego po SSRI,nie u mnie.
Według ostatnich sondaży CBOSu 25% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość.Pozostałe 75% nie ma pieniędzy na narkotyki

/Pogłoski o moim permie są stanowczo przesadzone/
  • 953 / 4 / 0
@up po paru dniach, organizm szybko to ogarnia te ilości, niestety. mój się i do 200mg przyzwyczaił, a na początku było tak pięknie ;<
musisz przekroczyć granicę tylko po to, by pamiętać, gdzie leży.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana

Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.

Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów

Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.

Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.