dostałem dzisiaj od lekarza sertraline (odstawił mi moklobemid ponieważ był mało skuteczny) - mam fobię społeczną, zaburzenia lękowe, natręctwa myślowe i stany depresyjne. Dawniej przyjmowałem paroksetyne i było super - poza zaniżonym libido i sennością - reszta jak ręką odjął.
Od roku mam zaburzenia erekcji i libido wywołane najprawdopodobniej natrętnymi myślami które towarzyszą mi cały czas - pojawiły się w momencie pierwszego razu z obecną dziewczyną i nie chcą puścić - dawniej nie miałem z tym żadnego problemu a wręcz byłem rozhamowany seksualnie.
I tutaj pojawia się moje pytanie - jak sertralina działa na libido sama w sobie i jak np w porównaniu z paroksetyną a także co z natrętnymi myslami w jej przypadku no i najważniejsze - czy mojej sytuacji bardziej może pomóc czy zaszkodzić (ma zaczać o 25 mg i skończyć na razie na 50 mg) Moklobemid nie zaburza funkcji seksualnych ale też słabo działa i natręctwa męczą a penis nie staje ....
bardzo proszę o pomoc
Po fluoksetynie wale sobbie konai(mówiac kolokwialnie) i moge walić dwie godziny...Nie wiem jak to opisać ale jest tak jakby skurcz i ma by wytrysk ale nie ma wytrysku a erekcja się dalej utrzy moge walic dalej a wytrsyk bedzie za 10 razem-czyli onainzm trwajacy 2 godziny co jest neosiagalne w normalnym stanie.
Ale zwaracam sie do was z innym pytaniuem-cchce przejśc na sertraline.
I tak-w wikipedii pisze, że mozna dopiero brac sertraline 5-7 tygodni po odstawieniu fluo.
Ale co tej wikipedia? jaka jest tego wiarygodność.
Przecież kazdy moze tam dowolne gówno napisac i jak ktoś sie nie skapnie to bedzie to wisiec latami.
W ulotce asentry nic nie o fluo-ze niby trzeba tak długo czekać.
Byłem u psychiatry-psycihatra z 30-40 letnim stażem, więc na pewno zna się na rzeczy i powiedział, że jeżeli dzisziaj odsatwie fluoksetyne to normalnie od poniedziałki(3dnI) moge zaczać brać sertraline.
Zna się ktoś na sprawie?
Bo pare razy miałem zespół serotoninowy i nie chciałbym go mieć ponownie.
Ale w końu to jest stary doswiadczony psychiatra i chyba wie co mówi, że wystarczą 3 dni?
punkt 7.2 Toxicity
Warte przeczytania o zatruciach:
punkt 11.1 Case reports from literature
Kietrzanin pisze:Mi się akurat podoba stan jaki spowodowała u mnie fluoksetyna. Kiedyś było omnanizm 3 minuty, wytrsyk i koniec myslenia o seksie.
Po fluoksetynie wale sobbie konai(mówiac kolokwialnie) i moge walić dwie godziny...Nie wiem jak to opisać ale jest tak jakby skurcz i ma by wytrysk ale nie ma wytrysku a erekcja się dalej utrzy moge walic dalej a wytrsyk bedzie za 10 razem-czyli onainzm trwajacy 2 godziny co jest neosiagalne w normalnym stanie.
Ale zwaracam sie do was z innym pytaniuem-cchce przejśc na sertraline.
I tak-w wikipedii pisze, że mozna dopiero brac sertraline 5-7 tygodni po odstawieniu fluo.
Ale co tej wikipedia? jaka jest tego wiarygodność.
Przecież kazdy moze tam dowolne gówno napisac i jak ktoś sie nie skapnie to bedzie to wisiec latami.
W ulotce asentry nic nie o fluo-ze niby trzeba tak długo czekać.
Byłem u psychiatry-psycihatra z 30-40 letnim stażem, więc na pewno zna się na rzeczy i powiedział, że jeżeli dzisziaj odsatwie fluoksetyne to normalnie od poniedziałki(3dnI) moge zaczać brać sertraline.
Zna się ktoś na sprawie?
Bo pare razy miałem zespół serotoninowy i nie chciałbym go mieć ponownie.
Ale w końu to jest stary doswiadczony psychiatra i chyba wie co mówi, że wystarczą 3 dni?
zrytyłeb pisze:Zatem im wyzsza dawka SSRI tym silniejsze pobudzanie przez nie złych rec.serotoninowych 5HT2a
Dlaczego wg Ciebie 5HT2a to sa " złe receptory"? Możesz wyjaśnić? W końcu na nie też działają niektóre psychodeleiki jako agoniści (czyi że nie takie całkiem złe :-p ), a przez ich downregulacje podczas podawania ssri pewnie działają słabiej.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
Dlatego ssri maja maly wplyw na psychodeliki.
Obserwuje konwulsje idei i Pustkę, która śmieje się sama do siebie ...
/Pogłoski o moim permie są stanowczo przesadzone/
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mjleaves.jpg)
Polska zmaga się z "treatment gap". Psycholog: etykieta ćpuna blokuje dostęp do pomocy
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/jurekpatryk.jpg)
Ćpali po 96 godzin, żeby cokolwiek poczuć. Fragment mocnego reportażu Patryka Jurka
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/forestgumprunin.jpg)
Fenomen euforii biegacza – to nie endorfiny, tylko naturalna marihuana
Tajemniczy stan euforii, którego doświadcza blisko 75% biegaczy. Tak zwana „euforia biegacza” redukuje ból, wyostrza zmysły i daje uczucie podobne do działania marihuany. Najnowsze badania naukowe tłumaczą, dlaczego „runner’s high” to nie mit, a ewolucyjny mechanizm przetrwania – i jak go uruchomić nawet początkującym. W tym artykule dowiesz się, co to jest runner’s high, jak działa i jak go wywołać nawet jeśli dopiero zaczynasz biegać.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/metaukropol.jpg)
Raport unijnej agencji ds. narkotyków: Polska na czele produkcji syntetycznych katynonów
Polska jest na czele europejskiej produkcji syntetycznych katynonów, jednej z najczęściej nadużywanych substancji psychoaktywnych - wynika z raportu Agencji Unii Europejskiej ds. Narkotyków (EUDA). Przy wytwarzaniu narkotyku współpracowały polskie i ukraińskie grupy przestępcze - dodano.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kierowcyhiszpanscy.jpg)
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?
Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.