Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 11 / / 0
Cześć! Nowy w społeczności.

Pytanie mam nadzieję w odp. kategorii -Ritalin. Na opakowaniach są różne oznaczenia - SR i LA. Czym się różnią?
Drugie - dotyczy zarówno Ritalin jak i Modafinil - producenci, których omijać, których rekomendujecie? Na przykład Stilnox lepiej kupować oryginalny.
Jeśli trafiłem nie do tego koszyka tematycznego to mnie ukierunkujcie.
Z góry dzięki.
  • 1628 / 198 / 0
Pytanie 2 - Bzdura. Różnice nie istnieją w żadnym z tych przypadków.
  • 11 / / 0
Artur19 - jeśli odp. dotyczy Modafinilu to dzięki za info. Pytam bo Stilnox miałem przepisywany przez różnych lekarzy i każdy zalecał zakup oryginału, żadnych zamienników. Różnica w cenie nieznaczna(także nie sądzę by wspierał swojego przedstawiciela medycznego).
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP rozbiło narkotykowy biznes w darknecie. Zabezpieczono tysiące waporyzatorów, ciastek i batonów

Funkcjonariusze CBŚP rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, która przez kilka lat produkowała i sprzedawała narkotyki za pośrednictwem sieci darknet. W ofercie grupy znajdowały się m.in. waporyzatory, ciastka i batony nasączone substancjami psychoaktywnymi THC i HHC. W sprawie zatrzymano 10 osób, z których osiem decyzją sądu zostało tymczasowo aresztowanych.

Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie

Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.

Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony

Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.