Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 3486 / 573 / 1
Jeśli masz Xanax to możesz wziąć każdy generyk. W drugą stronę to nie działa tj. nie dostaniesz xanaxu jak masz na recepcie alpragen czy alprox
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 40 / 11 / 0
@Retrowirus Skąd takie informacje? Nie obraź się, ale piszesz bzdury. Często z receptą na Alprox kupuję Xanax. Farmaceuta nie ma prawa odmówić zamiany na generyk czy w drugą stronę, generyka na oryginał. Przecież wszystko to to samo i jest zamienialne w każdą stronę w każdej konfiguracji, ważne tylko, by dawka się zgadzała. Lekarz może też wpisać na recepcie po prostu alprazolam 1 mg 2 op. łącznie 60 mg i to pacjent w aptece wybiera jaki produkt z alprazolamem chce wykupić.
  • 26 / 9 / 0
08 stycznia 2024tatarak pisze:
Czy jeszcze ktoś spotkał się z sytuacją, że farmaceuta nie chciała wydać leku generycznego? Miałem już 2 takie sytuacje. Na recepcie Xanax, a farmaceuta odmawia mi wydania leków generycznych np. Alproxu.
Czy to jakieś odgórne zaleceni czy zła wola farmaceutów?
Dzięki z pomoc.
A jaki był argument farmaceuty?
Na recepcie nie było może zaznaczone NZ (nie zamieniać)?
  • 359 / 137 / 0
@Nedrud lekarz sobie może to wpisywać, ale nie jest to wiążące dla farmaceuty. Może i tak wydać zamiennik.
  • 633 / 153 / 0
@tatarak Obstawiam, że apteka ma większą marżę na tym, co chciała Ci wcisnąć i próbowali zrobić Cię w konia. Praktyka spotykana szczególnie w sieciach, albo tam gdzie właściciel ma kilka placówek pod sobą. Ewentualnie trafiłeś na kogoś skrajnie niekompetentnego, kto wprowadza w błąd, ale to mniej realne.
09 stycznia 2024Retrowirus pisze:
Jeśli masz Xanax to możesz wziąć każdy generyk. W drugą stronę to nie działa tj. nie dostaniesz xanaxu jak masz na recepcie alpragen czy alprox
Liczy się substancja czynna i jej sumaryczna dawka. Marka leku nie ma nic do rzeczy w kwestii wydawania medykamentu czy też odmowy.

Jeżeli dajmy na to, technik farmacji jest nieogarnięty, to lepiej pójść gdzieś indziej, z racji tego że są to absolutne podstawy w zawodzie, to że placówki pozostawiają młodziaków samych przy okienkach, nie jest żadnym usprawiedliwieniem na udzielanie błędnej informacji czy takie $$$$$ traktowanie pacjenta.
To nie jest problem chorego, że ktoś ustalił sobie normę sprzedaży i kazał kłamać pracownikowi.

Na recepcie można to sprawdzić tam, gdzie pojawia się zapis "potwierdzono ilość substancji czynnej" i to co jest napisane dalej.
Zawsze można zapytać o najtańszy generyk, albo i w drugą stronę - o oryginalny, droższy lek. Nie ma znaczenia jaką nazwę handlową masz zapisaną na recepcie.

Jedyne, czego raczej się nie robi, to nie wydają jednego opakowania w mocniejszej dawce, zamiast dwóch słabszych. W drugą stronę można się dogadać np 4 opakowania alpry 0.25 zamiast 2x 0.5

PS zapis o tym, żeby leku nie zamieniać od jakiegoś czasu jest tylko sugestią, a nie jest wiążący.

W żadnym wypadku nie namawiam do roszczeniowości i robienia awantur, jedynie uczulam na to w jakich czasach żyjemy i że świadomość praw jako pacjenta jest istotna, bo bez tego Was mogą przewalić na realizacji recki.

Sprawdzajcie również daty ważności medykamentów jeśli robicie zapas, bo od pewnego czasu jest ciśnienie, żeby wypychać głównie te o krótkich terminach przydatności.

Drodzy - pamiętajcie, że empatia kończy się tam gdzie zaczyna się zysk i w pierwszym rzędzie dbajcie o to, co Wam przysługuje. Lepiej stosować się do hasła "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" niż stracić na ufności w obcych ludzi.
  • 1993 / 490 / 0
Czy jeszcze ktoś spotkał się z sytuacją, że farmaceuta nie chciała wydać leku generycznego? Miałem już 2 takie sytuacje. Na recepcie Xanax, a farmaceuta odmawia mi wydania leków generycznych np. Alproxu.
Dzięki z pomoc.
Zła wola farmaceuty. Można zamienić na dowolny generyk. Zarówno na droższy jak i na tańszy.
  • 3486 / 573 / 1
Tej, mi tak powiedzieli kiedyś w aptece!

Dziś pytałem znajomej i powiedziała że wcale tak nie jest i faktycznie można wziąć w dwie strony tak długo jeśli się substancja i dawka zgadza więc sorry za pomyłkę
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 2394 / 653 / 0
11 stycznia 2024KapitanAizen pisze:
Dzięki z pomoc.
Zła wola farmaceuty. Można zamienić na dowolny generyk. Zarówno na droższy jak i na tańszy.
@ KapitanAizen Ty mówisz zła wola. A mi się wydaje Panie Aizen Sousuke że farmaceuta wręcz nie ma prawa tak postąpić. Ich zasranym obowiązkiem jest sprzedać Ci tańszy odpowiednik leku jakiego tam akurat potrzebujesz. I to się tyczy zarówno Paracetamolu jak i innych leków w tym psychotropowych - w końcu chodzi tutaj o substancję czynną a nie nazwę napisaną na pudełku. Jeśli ktoś odmawia wydania generyka jest to efektem niewiedzy tej osoby/ braku kompetencji a nie złej woli.
  • 6 / 1 / 0
ja jak zawsze dostaje recepte na alpre albo prege to sprawdzam sobie na gdziepolek wybieram najtańszy generyk i robie rezerwacje w swojej aptece. Tego samego dnia idę i pokazuje kod z recepty + kod z maila i mam. Liczy się substancja i mg żeby się zgadzały a czy np. to będzie xanax czy alprox to niema znaczenia (różni się tylko cena). Aptekarki nie mogą ci odmówić brania tańszych albo droższych odpowiedników ;)
  • 2394 / 653 / 0
Dokładnie ;) Ja akurat Korzystam z - "Kto ma Lek" - ale te stronki na maxa ułatwiają życie. Jak chcesz oxy wykupić to nie jest tak hop siup. Z reguły , tak od ręki że masz tego samego dnia w moim mieście na 63 apteki dostaniesz temat tylko w od 3 do 5ciu. Dzięki temu jak kodzik jest od razu wie się gdzie pojechac a jak chcesz już być całkiem pewien , tak jak Ty mówisz robisz sobie "Rizerwejszyn" i 100% że "system" wyda Ci zasłużoną i należącą CI się pakę ; )
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.