Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 311 / 77 / 0
Zasadniczo kwestia "Badanie pacjenta" nie jest doprecyzowana, więc obstawiam że online/tel będzie przechodziło, tylko będzie musiał być zrobiony wywiad
  • 633 / 153 / 0
24 lipca 2023lucifer_sam pisze:
Byłem u swojej rodzinnej lekarki i wypisała mi, natomiast rozmawiała ze mną o tym co wchodzi od 2 sierpnia. Wszelkie leki psychotropowe będą musiały być wypisywane tylko na wizycie w przychodni, nie będzie możliwości przez telefon jak było. I co mają zrobić chorzy ludzie którzy w domu siedzą i ich stan nie pozwala na przyjście np? Lekarka mówiła mi że to jedna wielka głupota i nie wiedzą lekarze na tę chwilę jak rozwiązać to, bo przecież nie będą pół dnia jeździli do domów pacjentów. Ogólnie jedna wielka porażka w ocenie lekarzy.
Byłeś bezpośrednio u lekarki prowadzącej, czy tylko w placówce?
Ważnym pytaniem jest to, co kryje się za: "2c. Przepisu ust. 2a i 2b nie stosuje się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, którego pacjent wybrał przez złożenie deklaracji wyboru, o której mowa w art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 27 października 2017 r. o podstawowej opiece zdrowotnej (Dz. U. z 2022 r. poz. 2527).”;

Już teraz, w wielu przypadkach trzeba czekać po kilkanaście dni na odzew. Osoby przyjmujące chorych w zastępstwie, w ogóle nie chcą podejmować decyzji w takiej kwestii.

Usłyszałem wprost, że nie wiedzą, co zrobić z masą pacjentów począwszy od sierpnia, a zamieszanie pourlopowe dopiero nastąpi, większość ludzi nie jest świadoma problemu z jakim się zmierzą...

A, że z brakiem dostaw leków i częściowymi pustkami w hurtowniach coś jest na rzeczy i kilka koncernów medialnych próbuje przerzucić odpowiedzialność na medyków rodzinnych, zdalne konsultacje, albo nawet... pacjentów, zakrawa na absurd. Nie da się czegoś zarezerwować, bo system zgłasza brak fizycznej dostępności, oraz niemożność późniejszej dostawy.
Nie mogły wyparować, jeśli nawet nie dotarły...
  • 311 / 77 / 0
Jest nowe info od rzecznika MZ

"Uwaga: mówimy tu o badaniu stacjonarnym, ale też konsultacji przeprowadzonej z pacjentem zdalnie. Pamiętajmy, że konsultacja to obowiązkowa rozmowa z pacjentem na temat jego stanu zdrowia, stanu psychicznego oraz wywiad na temat zażywanych leków" — podkreślił rzecznik MZ.

Czyli od 2 sierpnia wszystko pozostaje bez zmian, co najwyżej dostaniecie telefon od magika
  • 1177 / 138 / 0
Czy ktoś wie co się dzieje z J.P ? Nie można zamówić recepty żadnej nawet założenie nowego konta blokuje możliwość złożenia zamówienia na receptę.
  • 633 / 153 / 0
Z tego co słyszałem, bez udostępnienia lekarzowi dostępu do IKP odgórnie zablokowano wystawianie recept na benzodiazepiny, leki nasenne czy RPW - nawet w sektorze prywatnym.
Niedawne odcięcie dostępu do wystawiania środków pewnych kategorii nie było przypadkowe - stanowiło test dla systemu P-1 zdrowie, a MZ kłamało o błędach po prostu przygotowując sobie grunt.

Ceny w podziemiu wystrzelą w kosmos, a ludzie będą brać desperacko wszystko nawet z randomowych źródeł. Teraz faktycznie dojdzie do wielu nieszczęść, w związku z próbami ratowania się substancjami niewiadomego pochodzenia.
  • 311 / 77 / 0
fakt, jak ktoś ma zapasy a skończył ćpanie to może nieźle zarobić
  • 59 / 17 / 0
Ja dzisiaj zapytałem na jednym portalu, jak to będzie działać i dostałem odpowiedź, że od 2 sierpnia będzie możliwość przedłużenia recepty na leki narkotyczne oraz psychotropowe po dosłaniu dokumentacji medycznej nie starszej niż 3 miesiące. Jeśli dokumentacja będzie starsza należy odbyć konsultację telefoniczną bądź stacjonarną z lekarzem.
  • 1177 / 138 / 0
A na czym ta dokumentacja ma polegać? Czego oni kurwa chcą? Mój rodzinny przepisuje mi tramal i xanaxy, do neurologa mnie wysłał, RTG kręgosłupa zrobic żeby mieć podstawę na wypisywanie leków. Oczywiście trwa to miesiące, 2 miesiące czekałem na wizytę, miesiąc na RTG, teraz znowu 3 miesiące na neurologa czekam. Co oni odpierdalaja to się w głowie nie mieści. Stara babka lekarz moja mówi że ona już sama nie wie co ma robić teraz.
  • 633 / 153 / 0
Do tego straszą surowymi karami i wzmożonymi kontrolami kartotek,
  • 39 / 10 / 0
Po cichu dopisali tramadol do listy lekow z nowego rozporzadzenia zeby ludzie zapasow nie robili, a teraz zostana bez lekow za pare dni lub tygodni. Skala jest wieksza niz nam sie wydaje. Ale prosciej wszystkich odciac. A przeciez w wiekszosci to schorowane osoby a nie handlarze. A teraz lekarze zeby uniknac kontroli beda czesciowo unikac wypisywania tych lekow. O ile system sam im nie zabroni, tak jak dzieje sie teraz. Pytanie czy tram obecnie podejdzie pod ustawe o przeciwdzialaniu narkomanii czy po prostu go zbanowali. Chore to wszystko
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ryszard Petru ma już projekt depenalizacji marihuany. Znamy szczegóły

Dopuszczenie posiadania do 15 gramów suszu lub jednego krzaka konopi na własny użytek – to propozycja, którą przedstawi zespół parlamentarny tworzony przez posłów koalicji. Dotarliśmy do szczegółów projektu, które potwierdzają nasze wcześniejsze ustalenia.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).