Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
ODPOWIEDZ
  • 634 / 4 / 0
frozenrider pisze:
Przy częstym stosowaniu Tryptamin na pewno zwiększona szansa na zachorowanie na schizofrenie czy psychozy (np. dwubiegunowa). Spadek motywacji, zainteresowań, spotęgowanie znużenia i zmęczenia. To tylko jedne z niewielu negatywnych skutków stosowania psychodelików.
Skąd te wnioski ?
Uwaga! Użytkownik NeverRewarded nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 68 / 1 / 0
NeverRewarded pisze:
frozenrider pisze:
Przy częstym stosowaniu Tryptamin na pewno zwiększona szansa na zachorowanie na schizofrenie czy psychozy (np. dwubiegunowa). Spadek motywacji, zainteresowań, spotęgowanie znużenia i zmęczenia. To tylko jedne z niewielu negatywnych skutków stosowania psychodelików.
Skąd te wnioski ?
Powiedzmy, ze mam umiejetnosc wyciagania wnioskow z problemow mojego otoczenia. Bad Trip po LSD moze skonczyc sie schizofrenia, albo nawet zawiasem na dlugie lata. Psychodeliki jak dla mnie sa najciekawsze, lecz skutki uboczne dluzszego stosowania sa nadzwyczaj nieoplacalne. No i maja najmniejszy potencjal uzalezniajacy (oprocz marihuany).
  • 634 / 4 / 0
Tylko że LSD nie jest tryptaminą ;)
Ale pomijając już tą nieścisłość: owszem, psychodeliki mogą być szkodliwe jeśli podejdzie się do tego bez żadnej wiedzy na ten temat. Jak ktoś ma poukładane w głowie to krzywdy sobie nie zrobi, wręcz przeciwnie, a bad tripy zazwyczaj są bardziej wartościowe niż kolorowe fazy - kwestia tego czy podróżnik wyciągnie z tego odpowiednie wnioski. Sam się kiedyś mocno zryłem pewnym mixem piperazyn (który miał w teorii działać podobnie do grzybów - o ja naiwny !) ale właśnie kolejnymi tripami na psychodelikach sobie wyperswadowałem te wszystkie niepokojące myśli.
Uwaga! Użytkownik NeverRewarded nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 839 / 7 / 0
NewerRewarded - napisz po prostu, że mocno wierzysz w to, że psychodeliki są całkowicie bezpieczne, bo masz taką głęboką nadzieję ;) Albert Hoffman używał często i dożył 102 lat, to jest koronny dowód rzeczowy całej psychodelicznej braci! Co innego zmienne środowiskowe ponieważ warto pamiętać, że naszą prawdę odkrywamy tylko my, lepiej żeby była ona zdatna do użytku w normalnej codzienności.
Uwaga! Użytkownik llabx jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 66 / / 0
sajkodeliki sa dla prawdziwych podroznikow ;) nie sa moim zdaniem mocno szkodliwe a poprawiaja wyobraznie i wizje swiata (generalnie nie sa przeznaczone dla zwyczajnych smiertelnikow :P) jesli chodzi o jakąkolwiek gałąź dragów - to tylko i wyłącznie psychodeliki.
znow sam chodziłem tu po parku - sam - pare browarków,spacer,walkman, bębny - DALEKO OD POPART'U...
  • 634 / 4 / 0
Llabx może nie tyle wierzę co wiem - zobacz sobie na chusajna, opaka, macki i innych, tripują dość często i na problemy ze zdrowiem nie narzekają ;) Jedyny negatywny efekt który mi przychodzi na myśl to HPPD, jednak dla mnie jest to pozytywny ficzer a nie coś co przeszkadza.
  • 0 / / 0
Z różnymi dragami jak i też psychodelikami bawie się jakieś cztery lata. Jedynym głównym było LSD. Za każda raza miałem pół roku przerwy. W moim przypadku za każda raza nie odczułem nic nadzwyczajnego na drugi dzień po tripie na kwasie ale wnioski przychodziły po pewnym czasie moje podejście do niektórych spraw zmieniało się na lepsze. Zauważyli najpierw to moi znajomi potem sam zacząłem na to zwracać uwagę, na to jak zmieniam swoje zachowanie
Uwaga! Użytkownik Smyczek19 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.

Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Setki kilogramów narkotyków w gaśnicach i kołach zapasowych. Osiem osób przed sądem

Prokurator Prokuratury Regionalnej w Gdańsku skierował do Sądu Okręgowego w Gdańsku akt oskarżenia przeciwko ośmiorgu osobom, oskarżonym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem marihuaną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Aktem oskarżenia objęto siedmiu mężczyzn i jedną kobietę.