Od 20 lat piję 15 piw dziennie - 5 rano, 5 w pracy i 5 po południu. Czasem trafi się jakaś wódeczka czy winko do tego.
Jak długo bym musiał nie pić, żeby znów być pijanym po 2-3 piwach? Teraz to 5 piw powoduje, że się normalnie czuję i mogę iść do pracy.
Słyszałem też, że jak się znów zacznie pić, to tolerancja rośnie bardzo szybko i że dlatego trzeba znacznie ograniczać się z piciem i robić sobie przerwy.
Powód: Poprawiono brzmienie tytułu wątku
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
na poczatek- BEZ LEKOW.
Chyba, ze z czasem zacznie wszystko wychodzic.
Typu ataki padaczki itd.
Tylko takie decyzje powinien podjac lekarz.
Ojciec mojej ex pil lata. Odstawial na tydzien-dwa potem ciag np pol roku.
Dopiero jak odstawil na dluzej (wrzody) to po miesiacu mial pierwszy atak padaczki.
Teraz juz pic nie moze. A jak nawet pije to np miesiac i odstawke pod okiem lekarza.
W ciagu 3 lat mial 3 lub 4 ataki.
Kazdy kolejny gorszy.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
Ostatnio miałem tydzień przerwy bo brałem antybiotyki i nic nie miałem. Ale może faktycznie po miesiącu by mnie wzięło.
Tu cytat z PDFa:
Powtarzające się stany nadpobudliwości komórek nerwowych w czasie kolejnych zespołów
odstawienia działają jako "bodziec rozniecający". Dochodzi wówczas do wzrostu
wrażliwości na bodźce drgawko twórcze i powstania tolerancji na przeciwdrgawkowe
działanie pojedynczych dawek etanolu (Kokka i wsp. 1993). Tym
tłumaczy się fakt, że zarówno u zwierząt laboratoryjnych, jak i u ludzi każdy
następny zespół abstynencyjny przybiera coraz cięższy obraz kliniczny.
A także:
Co więcej, powtarzające się zespoły abstynencyjne prowadzą - na drodze kindlingu -
nie tylko do nasilania się drgawek, ale także narastania zmian degeneracyjnych w
OUN (Hoffman 1995b) i deficytów poznawczych (Bond 1979, Glenn i wsp. 1988).
I jeszcze:
Długotrwała intoksykacja etanolowa wywołuje wzrost gęstości receptorów NMDA w mózgu. Po
odstawieniu alkoholu ujawnia się nadmierna aktywność układu glutamatergicznego, leżąca u podłoża drgawek i uszkodzenia neuronów podczas zespołu abstynencyjnego.
Z tego wynika, że robienie sobie ciągów a potem przerw powoduje uszkodzenie mózgu. Jedynym rozwiązaniem jest pić mało i nie codziennie. Np. piwko co 2 dni.
Ja myśle, że najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie picie tylko ograniczone. Np. 2 piwka dziennie powinny trzymać receptory NMDA w małej ilości.
Tak w ogóle, to w PDFie dużo piszą o efektach ale mało o tym jak to działa w drugą strone, tj przy schodzeniu z dawek a także mało (ale coś jest) na temat tolerancji. Sam nie rozumiem na czym polega ta tolerancja. Niby mniejszcze działanie euforyczne, ale co z efektem upojenia?
Czy lekarstwem na samotność, niepewność lub lęk mogą być psychodeliki?
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Medyczna marihuana działa – polemika z tekstem OKO.press. Odpowiedź autora: dowody są słabe
Policjanci odkryli plantację marihuany w domu 77-latki pod Lubaniem. Zbierała na remont
Plantację konopi indyjskich znaleźli policjanci w domku 77-letniej kobiety, w wiosce koło Lubania. Kobieta tłumaczyła na przesłuchaniu, że produkowała marihuanę, bo potrzebowała pieniędzy na remont domu.
Narkotyki o wartości miliarda euro. To dzieje się w Holandii
Służby celne podsumowały ubiegły rok: przechwycono narkotyki o wartości blisko miliarda euro. Prawie na każdym statku przypływającym do holenderskich portów z Ameryki Łacińskiej przemycana jest kokaina. Mafia wykupuje holenderskie firmy, hotele i kamienice. Pracują dla niej młodzi Holendrzy.
Będzie minimalna cena za gram alkoholu? Czarny scenariusz dla browarów
Ministerstwo Zdrowia analizuje możliwość wprowadzenia minimalnej ceny za gram alkoholu, co skutkowałoby głównie wzrostem cen piwa. To spełnienie marzeń przemysłu spirytusowego - mówią piwowarzy - informuje wtorkowy "Puls Biznesu".