Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
ale faktem jest tez iz dzialq uspokajajaco
  • 320 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: befree »
propanolol jest beta blokerem a nie lekiem na serce...mozna powiedziec ze to lek przeciwlękowy ktory dodatkowo ma wskazania kardiologiczne tak jak np hydroxyzyna,na nadcisnienie i nasennie ale glownie nasennie sie przepisuje.To bardzo dobry lek uspokajajacy szkoda tylko ze ma te objawy obnizajace cisnienie ja mam po tym wrazenie oslabienia,nie podoba mi sie to obnizenie cisnienia a na lęk,strach jest skuteczne.

ps.zeby bylo jasne propanolol dziala na mozg hamujac jadro migdalowate odpowiedzialne za stres i dzieki temu obniza cisnienie wiec zadzwon do lekarki i podziekuj jej za dobry lek i naucz sie go uzywac sensownie.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009 przez befree, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik befree jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Propranolol to naprawdę dobry lek na objawy zdenerwowania.Podane w ulotce dawkowanie w przypadku stanów lękowych wydaje mi się lekko przesadzone(40-50mg)->Chyba,że ktoś naprawdę woli omdleć na egzaminie :-/ ."Dziesiątka" w zupełności wystarcza.
Poza tym tani jak barszcz(tak jak relanium)ale zdecydowanie łatwiej go dostać od internisty.
  • 329 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: Green Hulk »
Leiche: Dlaczego propanolol może bardzo zaszkodzić jak ma się "skłonności do astmy" ? Czy samo palenie papierosów nie zwiększa predyspozycji do astmy? Jak potrafisz to bardziej wyjaśnić to będę wdzięczny. Pytam bo prawdopodobnie nabawiłem się astmy, a paliłem wiele różnych specyfików i nie wiem co mogło bardziej zaszkodzić.
Uwaga! Użytkownik Green Hulk jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 14 / / 0
Nieprzeczytany post autor: żbik »
w przypadku mocnego stresu jest to nawet niezłe
Uwaga! Użytkownik żbik nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 260 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: mnnm »
Również moge polecić propranolol, nadaje się do łączenia ze stymulantami ale i sam w sobie dobrze zwalcza fizyczne objawy stresu.
Uwaga! Użytkownik mnnm nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1154 / 35 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gargamel »
nadaje się do łączenia ze stymulantami
Chyba cie pojebalo.
  • 260 / 4 / 0
Nieprzeczytany post autor: mnnm »
Gargamel pisze:
nadaje się do łączenia ze stymulantami
Chyba cie pojebalo.
Bo? Betablokery bardzo skutecznie uciszają serducho, które przy stymulantach potrafi ostro zapierdalać.
Uwaga! Użytkownik mnnm nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1154 / 35 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gargamel »
Substancje te dzialaja w dwie rozne strony. W zyciu nie wzialbym beta-blokera do zadnego stymulantu.
  • 335 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kapo »
NiezdrowyAntoś pisze:
jakie sa inne leki, ale skuteczniejsze w dzialaniu niz propranolol? chodzi mi o spadek cisnienia etc, amlozek bierze moja babcia, jakies inne?
Captopril?
Uwaga! Użytkownik kapo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę

W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.

USA: największe w historii aresztowania członków mafii fentanylowej

Władze federalne poinformowały we wtorek o skonfiskowaniu ponad 400 kilogramów fentanylu w największej w historii operacji Agencji ds. Zwalczania Narkotyków (DEA). Aresztowano 16 osób oraz zabezpieczono rekordową sumę gotówki liczoną w milionach dolarów, broń palną i pojazdy.

Ayahuasca a zdrowie psychiczne: Przełomowe wyniki największego badania

Badanie opublikowane w prestiżowym ournal of Psychoactive Drugs objęło ponad 7,500 uczestników z całego świata i wykazało, że częste używanie ayahuaski wiąże się z niższym poziomem stresu psychicznego oraz wyższym poczuciem dobrostanu. Kluczowe okazały się takie czynniki, jak intensywność doświadczeń mistycznych, wglądy osobiste oraz wsparcie społeczności. W tym artykule przedstawimy kluczowe wyniki badania oraz wyjaśnimy, dlaczego ayahuasca budzi tak duże zainteresowanie naukowców i osób szukających alternatywnych terapii.