Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 77 / 1 / 0
Mam tego typu problem- mianowicie moje żyły są bardzo małe/cienkie. Z tego powodu nie mogę się wbić, czy macie jakiś pomysł żeby żyły powiększyć? Mowa o żyłach na rękach i dłoniach.
Pielęgniarki też mają problem żeby się wbić- zawsze wbijają się po parę razy zanim znajdą żyłę. Również zakładanie wenflonu zakończyło się pęknięciem żyły- opuchlizna+krwiak.
  • 201 / 2 / 0
Generalnie te najcieńsze żyły np. na dłoniach lepiej zostaw w spokoju bo są delikatne i tylko je zniszczysz.
1. Żyły rozszerzają się dobrze pod wpływem ciepła. Niekoniecznie trzeba brać gorącą kąpiel - można nawet potrzymać przez kilkanaście sekund pożądaną rękę pod najcieplejszą wodą jaką wytrzymasz - przez najbliższe minuty będą szersze i bardziej widoczne.
2. Oczywiście trzeba porządnie ścisnąć stazą i dobrze pouciskać rękę (na filmach zawsze poklepują) w kierunku od nadgarstków wzwyż - stają się bardziej widoczne i wychodzą na wierzch zastawki, w które brońboże nie pukaj.
3. Ostatecznie: środki które roszerzają naczynia krwionośne, np. blokery kanału wapniowego.
4. I ładnie wychodzą na wierzch jak się poćwiczy, ponosi coś ciężkiego i ogólnie trochę pomęczy ;-)
5. I nie słuchaj za bardzo tutejszych zachwytów nad grubymi igłami, bo może i ciśnienie jest mniejsze, a żyły zdrowsze i oczywiście trochę szybciej zadziała. Ale (o czym nie pamięta także służba zdrowia - znajoma ma nadgarstek szeroki na jakieś 4 cm, więc jak widzę jak jej wbijają wenflon, którym mogliby całą dziewczynę przebić na wylot to :wall: ) każdy ma inne żyły, więc dla każdego cienka i gruba znaczy co innego.
  • 358 / 35 / 6
Babydoll
poklepywanie nie tylko na filmach , jest na prawdę pomocne .
Skinsept , oklepanie ( ale takie z wyczuciem :-p ) , staza oczywiście i zaciskanie piąchy powinno dać efekt .
Ciepła woda tez jest dobrym pomysłem .
Jak masz nitromint -aerozol(nitrogliceryna) i psikniesz na wyznaczone miejsce do wkłucia to żyłka też się uwidoczni.
  • 2 / / 0
W jaki sposób rozpoznać zrost?
Zawsze wszystko było ok - wiadomo było, że do czasu - i po ostatnim pukaniu zauważyłam, że na zgięciach rak, tam gdzie strzelałam, mam taki dość twardy odcinek - ok 1 cm na jednej i drugiej ręce. To raczej zrosty, czy coś przejściowego? Lepiej już omijać to miejsce?
Uwaga! Użytkownik oliv_va nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
Moim zdaniem są to objawy Powierzchniowego zapalenia żył, początkowy okres zespołu pozakrzepowego Dobrym sposobem na to jest maśc "Hirudoid"
Może być to również zakrzepica żył powierzchownych ...
Uwierz mi na słowo jest z tym spory kłopot .
Maść Hirudoid jak się orientuje działa na takie objawy ...
małe czerwone kropeczki .
itp zakrzepica .
Hirudoid zawiera 40g . jest to mała tubeczka .
Nakładasz na Palca kropeczke tego troche większą kropeczke i tak trzy razy dziennie .
Nie orientuję sie niestety czy to jest na recepte czy nie .
Lecz myślę, że recepta to nie jest dla Ciebie większy problem ? .
Pozdrawiam .:)
  • 2 / / 0
Przy okazji wizyty u internistki spytalam o te zyly - powiedziala, ze zapalenie to nie jest, ze moze to zrost, ale na 100% tego nie okresli, powiedziala, ze no niektore "leki" przyjmowane dozylnie szybko niszcza zyly i mogla wlasnie one stwardniec itp. Rowniez pobierajaca mi krew pielegniarka nie zauwazyla nic niepokojacego, po prostu wbila sie w inne miejsce.
Poza tym nic mi sie z tym miejscem nie dzieje. Nie boli, nie jest zaczerwienione, nic, po prostu twardsza, wyczuwalna zyla.
Hirudoid nie jest na recepte, ale ostatnio nie mialam pieniedzy, zeby go kupic - pewnie niedlugo wybiore sie jednak po niego do apteki, nic nie strace.
Uwaga! Użytkownik oliv_va nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 840 / 26 / 0
A ja mam takie pytanie co wam lekarze dawali jak mieliscie zapalenie żył ? Wiem na 100 % ze mam zapalenie żyły .. ( ale nie chce za bardzo isc do lekarza ) no ale jesli sie nie poprawi do piątku to niestety pojde do niego to przy okazji wyciągne moze recke na Clony ; ))
Dodam ze smaruje to miejsce ( i nie tylko) żelem Heparin-Hasco musiałem kupić ten tanszy bez Forte bo tego Heparin-Hasco Forte nie było akurat w aptece a nie chciało mi sie latac po miescie wiec wźiąłem tan tańszy ... No i pije dużo zielonej herbaty (liściastej) podobno cos tam pomaga ....

No ale co polecacie na te zapalenie żyły ? ? ?
Uwaga! Użytkownik czarny3211 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2 / / 0
Mam konkretny problem z prostowaniem lewej ręki po przyładowaniu. Coś takiego ma miejsce pierwszy raz, wszystko poszło spoko, nic podskórnie, zyła nie przebita itd, kop tez konkretny. A jednak po kilkunastu minutach okazało sie ze nie ma opcji zebym wyprostowała rękę, chociaz siniaka ani nic nie mam, o co chodzi? co jest nie tak?
  • 2518 / 27 / 0
Pewnie wkłuwając się w żyłę natrafiłaś na nerw i go poraziłaś. Czego następstwem są opisane objawy. Kiedyś miałem coś podobnego. Nie mogłem do końca wyprostować lewego przedramienia. Powinno minąć w przeciągu miesiąca.
  • 2 / / 0
o kurde, dzieki, bo juz zaczelam wpadac w panike . . .
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
CBŚP i ukraińska Służba Bezpieczeństwa rozbiły grupę przestępczą produkującą metamfetaminę

Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji z Zarządu w Poznaniu, we współpracy z jednostką śledczą Służby Bezpieczeństwa Ukrainy z obwodu zaporoskiego, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu oraz prokuratury ukraińskiej, przeprowadzili skoordynowaną operację wymierzoną w zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się nielegalnym wywozem z Polski do Ukrainy leków zawierających pseudoefedrynę, które następnie były wykorzystywane do produkcji metamfetaminy.

W sieci znaleźli ogłoszenia, zatrzymali 22-latka. Po raz kolejny za narkotyki

Policjanci zatrzymali 22-latka podejrzanego o posiadanie i udzielanie znacznej ilości narkotyków. Mężczyzna miał docierać do klientów w sieci i oferować im sprzedaż marihuany i 4CMC. W przeszłości był już zatrzymywany w związku z podobną sprawą.

Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).