Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
  • 1 / / 0
Witam!

Od 15 lat Choruje na schizofrenie obecnie zdiagnozowaną jako Schizofrenia Innego typu (F20.8).
Brałem wiele różnych leków w mojej "karierze" , zaczynając od Abilifi (arypiprazol) , przez Kwetaplex (kwetapina)+ Tisercin , Fluanxol (Flupentyksol)+ chlorprothixen, Obecnie od 5lat jestem na zastrzyklach z Risperonem (35,7mg) co 2tyg.
I gdzieś od 10 lat cierpie na dziwne dezkinezy związane z moim przełykiem, gardłem, , czuje jak by mi w gardle wszystko puchło, dławie sie (przez co mam odruchy wymiotne), czuje jakby język się zapadał w gardło, charcze , nie moge oddychać normalnie, w apogeum nawet przez nos ciężko oddychać , nie da rady nic powiedzieć ani sie wysłowić..tylko bełkot i dławienie.
Zaczeło się to jakieś 5 lat po rozpoczęciu leczenia neuroleptykami... dochodziło do tego że Ataki zdarzały się prawie codziennie
Na początku nie wiedziałem co mi się wogle dzieje i jak sobie z tym poradzić, z początku myslalem ze to jakaś astama czy coś, byłem w panice i totalnej niewiedzy a JEDYNĄ rzeczą (którą poznalem przez przypadek) co było w stanie zachamować ten atak na tamte czasy była (!) amfetamina.... Dawka amfy blokowała ataki na kilka dni... no i niestety troche sie w nią wjebałem bo zacząłem się nią "leczyć" bo nie widziałem innego wyjscia.
Aż w koncu przyszedł moment że znalazłem się się w szpitalu psychiatrycznym na obserwacji i dopiero wtedy lekarze stwierdzili że to objawy pozapiramidowe leków które biore i podawano mi podczas ataków Akineton (biperyden) który stał sie dla mnie zbawieniem i ratunkiem . Amfe odstawiłem dawno, jednak ataki tych dezkinez mam do dziś i do tego ostatnio częstotliwość się nasiliła, a po zarzyciu Akinetonu w dawce 4mg (to mnimalna jaka mi pomaga) przez jakieś 2 dni nadal czuję odrętwienie języka w okolicach przełyku i lekkie dławienie (chociażby papierosa ciężo jest dopalić do połowy), czego na początku leczenia akinetonem nie było.. bardzo mi to utrudnia funkcjonowanie i nie wiem co robić..
Z tego co wiem Akineton jest lekiem na parkinskona i długie stosowanie może nawet parkinsona wywołać..

Czy istnieją jakieś rozwiązania aby pozbyć się dezkinez całkowicie (z tego co sie dowiedziałem to jednie poprzez zmniejszanie dwaki neuroleptyka lub całkowite odstawienie co wogle nie wchodzi w gre) lub czy istnieją jakieś alternatywne leki niż Akineton ??
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Ksiądz podejrzany o posiadanie mefedronu. Prokuratura prowadzi dochodzenie

Prokuratura Rejonowa w Grodzisku Mazowieckim nadzoruje postępowanie wobec księdza z Archidiecezji Warszawskiej. Duchowny usłyszał zarzuty posiadania mefedronu i jego nieodpłatnego udzielenia innej osobie.