Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 226 / 7 / 0
Ja nic nie kombinuję. Odpowiadam tylko koledze. :)
Z pregabaliną nie ma problemu - to fakt.
  • 2115 / 628 / 0
[mention]guccilui[/mention] ma rację. Ten lek jest bardzo obiecującą alternatywą dla benzodiazepinopochodnych, najlepiej iść po niego do "młodych, dynamicznych" lekarzy, którzy śledzą nowostki w branży. Nowostki... No nie taka nowostka, ale teraz jest znacznie częściej i gęściej przepisywany, w aptekach obok aż zamówienia muszą robić bo brakuje na stanie. Odkąd spadła cena, to już w ogóle; wcześniej patent sprawiał, że była niedorzeczna.
widzę szalonych, którzy chodzili po morzu
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
  • 1277 / 129 / 0
Mnie w dużej mierze pregabalina wyciągnęła z 20 letniego ciągu na klonazepamie pół życia, nie żeby to było jakieś spektakularne działanie, ale podbiłem dawki do 600mg kwetiapina jako lek sedujący , fluvoksamina moim zdaniem najlepszy przeciwlękowy SSRI. Wracając do pregabaliny kej działanie przeciwlękowe jest umiarkowane , ale w dawce 600mg pozwalająca nie myśleć o benzo , psychoterapie inne leki w moim przypadku były nieskuteczne . Prega zadziałała od razu pierwsza dawka 150mg zminimalizowała lęki i nawet wywołała trochę euforii to był pierwszy lek nie-benzodiazepinowy który tak zadziałał. Na początku było dobrze na 300mg dobrze czyli normalnie bez euforii lęki zmniejszone, czyli normalnie. Jednak po jakimś czasie znowu na 300mg jakby lęki zaczęły się nasilać podbicie kwetiapiny nic nie dało, więc podbiłem prege do 600mg i znowu spokój który trwa do dzisiaj do pregabaliny dodałem gabapeptynę ładnie się komponują te dwa leki.
Pregabalina to podstawowy lek na detoksie od benzo nie żadne kwasy walprominowe czy inny szajs który stosują na odwykach w PL.
Kwetiapina to dobry sedujący lek lecz dawki powyżej 300mg nic nie dają ja biorę 3razy 100mg bęę zmniejszał do 2razy 50mg przed snem 100mg.
  • 201 / 6 / 0
Dostałam pregabaline na problemy ze snem. Miałam wcześniej Ketilept, ale miałam po nim syatsszne kołatania serca. Dostałam pregabalina w dwce 75mg. Wg zalecnia miałam brać jedna dziennie. Biorę ogólnie lek od wczoraj, ale dziś rano wzięłam 2x75.
Brałam wcześniej sporo leków nasennych. Zolpidemem 6opakowań wystarczał mi na 5 dni xd W związku z tym pregaba pomaga mi na odstawieniu benzo. Póki co nie czuję potrzeby ani brania opio (którego też żarłam skoro), ani brania benzo.
Po prwgabalinie czuję się ogólnie spoko, ale czuję dość nieskoordynowane ruchy, jakby przechodziły przeze mnie jakieś prądy. Wszystko leci mi z rąk. Mam nadzieję, że to się ustabilizuje. Miał ktoś podobnie z tymi zaburzeniami ruchy?
  • 702 / 58 / 0
pregabalina jest podobna do baklofenu i po prostu luzuje miesnie i dlatego leca rzeczy rąk.
  • 301 / 43 / 0
Czy są jakieś interakcje pomiędzy różeńcem górskim a pregabaliną?
I czy pregabalina brana tylko na noc (75-150mg) powoduje rozluźnienie mięśni na drugi dzień uniemożliwiające trenowanie? I kwestia też czy przy dawce tylko nasennej się tyje jeżeli mieści się ona w granicach takich jak napisałem?

Pregabaline bralem bardzo długo, ale dawno i nie pamiętam abym miał po niej problemy z napięciem a raczej zluzowaniem mięśni na siłowni tak jak na baklofenie.

proszę o odp
  • 4603 / 2206 / 1
22 czerwca 201804pain pisze:

I czy pregabalina brana tylko na noc (75-150mg) powoduje rozluźnienie mięśni na drugi dzień uniemożliwiające trenowanie? ni na siłowni tak jak na baklofenie.
Trenuję normalnie na dawkach 150-300mg i nie zauważyłem żadnych problemów z napięciem mięśniowym. Mogę nawet powiedzieć, że bóle po treningowe są mniejsze i szybciej przechodzą. Obawiam się jednak, że to może być kwestia osobnicza. Musisz sam potestować na swoim organizmie.
  • 137 / 8 / 0
24 czerwca 2018DexPL pisze:
22 czerwca 201804pain pisze:

I czy pregabalina brana tylko na noc (75-150mg) powoduje rozluźnienie mięśni na drugi dzień uniemożliwiające trenowanie? ni na siłowni tak jak na baklofenie.
Trenuję normalnie na dawkach 150-300mg i nie zauważyłem żadnych problemów z napięciem mięśniowym. Mogę nawet powiedzieć, że bóle po treningowe są mniejsze i szybciej przechodzą. Obawiam się jednak, że to może być kwestia osobnicza. Musisz sam potestować na swoim organizmie.
Dex po raz kolejny piszesz bzdury, które mogą komuś zaszkodzić. Nikogo nie obchodzi Twoja "kwestia osobnicza", ale ulotkowymi ubokami tego leku są potencjalne:

-drgawki kloniczne mięśni,
-skurcze i bóle mięśni, stawów i pleców,
-sztywność mięśni, w skrajnych przypadkach nawet rozpad mięśni poprzecznie prążkowanych.

Chyba wystarczy, aby raczej odpuścić siłowe treningi na czas kuracji przedmiotową substancją.
Źródło: https://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=4445

Reasumując: [mention]04pain[/mention] - nie słuchaj rad wspomnianych powyżej, bo może to się okazać szkodliwe dla zdrowia.
Uwaga! Użytkownik haze_warrior jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4603 / 2206 / 1
Zapomniałeś dodać, że szansa na takie skutki uboczne jest mniejsza jak 1:100 więc
Niezbyt często: anoreksja, omamy, napady paniki, niepokój ruchowy, pobudzenie, depresja, nastrój depresyjny, zmiany nastroju, depersonalizacja, nasilenie bezsenności, trudności ze znalezieniem odpowiednich słów, niezwykłe sny, zwiększone libido, anorgazmia, apatia, omdlenie, stupor, drgawki kloniczne mięśni, nadreaktywność psychoruchowa, zaburzenia pola widzenia, brak smaku, dyskineza, ułożeniowe zawroty głowy, drżenie zamiarowe, oczopląs, zaburzenia poznawcze, zaburzenia mowy, osłabienie odruchów, niedoczulica, niepamięć, przeczulica, uczucie pieczenia, zaburzenia widzenia, obrzęk oka, ból oka, niedowidzenie, uczucie suchości w oku, zwiększone wydzielanie łez, tachykardia, zaczerwienienie, nagłe uderzenia gorąca, duszność, suchość w nosie, uczucie rozdęcia brzucha, nadczynność gruczołów ślinowych, choroba refluksowa, niedoczulica w obrębie ust, pocenie się, wysypka grudkowa, drżenia mięśniowe, obrzęk stawów, kurcze mięśni, bóle mięśni, bóle stawów, bóle pleców, bóle kończyn, sztywność mięśni, nietrzymanie moczu, ból podczas oddawania moczu, opóźnienie ejakulacji, zaburzenia czynności seksualnych, upadki, ucisk w klatce piersiowej, osłabienie, pragnienie, zwiększenie aktywności fosfokinazy kreatynowej, ALT, AST, zmniejszenie liczby płytek krwi. Rzadko: neutropenia, hipoglikemia, odhamowanie, podwyższony nastrój, hipokineza, omamy węchowe, dysgrafia, utrata obwodowej części pola widzenia, wrażenie drgania obrazu widzianego, zmieniona głębia widzenia, wrażenie błysków w oczach, podrażnienie oka, rozszerzenie źrenic, zez, widzenie w jasnych kolorach, przeczulica słuchowa, blok przedsionkowo-komorowy I stopnia, tachykardia zatokowa, bradykardia zatokowa, arytmia zatokowa, niedociśnienie, nadciśnienie, marznięcie odsiebnych części ciała, krwawienie z nosa, uczucie ucisku w gardle, zapalenie nosogardzieli, kaszel, uczucie zatkanego nosa, katar, chrapanie, wodobrzusze, zapalenie trzustki, zaburzenia połykania, pokrzywka, zimne poty, rozpad mięśni poprzecznie prążkowanych, kręcz szyi, bóle szyi, niewydolność nerek, skąpomocz, brak miesiączki, wyciek z brodawki sutkowej, bóle piersi, bolesne miesiączkowanie, przerost piersi, bolesne obrzęki tkanki podskórnej, gorączka, dreszcze, nasilenie bólu, zwiększenie stężenia glukozy, kreatyniny, zmniejszenie stężenia potasu, zmniejszenie masy ciała, zmniejszenie liczby krwinek białych. Po wprowadzeniu do obrotu zgłaszano przypadki nadwrażliwości, obrzęku naczynioruchowego i reakcji alergicznych, agresji, utraty przytomności, zaburzeń psychicznych, bólów głowy, utraty wzroku, zapalenia rogówki, zastoinowej niewydolności serca, wydłużenia odstępu QT, obrzęku płuc, obrzęku języka, biegunki, nudności, zespołu Stevensa i Johnsona, świądu, retencji moczu i obrzęku twarzy, występujących z nieznaną częstością. W leczeniu ośrodkowego bólu neuropatycznego wywołanego urazem rdzenia kręgowego działania niepożądane, w tym ze strony OUN, zwłaszcza senność, występują częściej. W przypadku przedawkowania leczenie podtrzymujące, w razie potrzeby hemodializa.
szansa na te twoje uboki jest taka sama jak na zapalenie nosogardzieli i przerost piersi... Więc nic się nie stanie, jak jednak sprawdzi na sobie, czy ma te skutki uboczne, czy nie...
  • 137 / 8 / 0
Przykładowe drgawki kloniczne są w katalogu "niezbyt często", 3 kategoria po: "bardzo często" i "często", tak więc 1:100 to Twoje zaległości z wiedzy podstawowej, z matematyki, jak również obniżonej zdolności dedukcji.

Sam kiedyś pisałeś, że wylądowałeś na SOR po zasłabnięciu na siłowni (nie istotne, czy przez pregabę czy cokolwiek), więc serio- nie wypowiadaj się w tematach, których sam nie ogarniasz.

Z takimi podstawowymi brakami, najlepiej abyś się po prostu przestał udzielać, mając na uwadze dobro użytkowników, którzy mogą zasugerować się Twoją nieuzasadnioną rangą "kompetentnego" i zrobić sobie krzywdę.
Uwaga! Użytkownik haze_warrior jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach

Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.

Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.