Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 594 / 35 / 0
http://imgur.com/a/HE1R0 (mode doklej obrazek i usuń ten dopisek jak możesz :) )
brał ktos tu z forum pramipeksol?
ciekawi mnie czy działa mocno aktywizująco.
  • 234 / 11 / 0
Raczej mocno usypiająco, podobnie jak ropinirol.
  • 2918 / 243 / 0
Pozwolę zacytować siebie z tego tematu
tur3k pisze:
(...)

A co do samej substancji (pramipeksol):
Nieergolinowy wybiórczy agonista receptorów dopaminowych D2, D3 i D4. (...) W badaniach na zwierzętach wykazano, że pramipeksol hamuje syntezę, uwalnianie i metabolizm dopaminy. Pramipeksol, pobudzając receptory dopaminowe w prążkowiu, łagodzi hipokinetyczne objawy choroby Parkinsona
źródło: mp.pl

WUT ? :huh: Fajnie że pobudza receptory w prążkowiu, ale to nie jest jedyne miejsce, w którym brak lub niedobór dopaminy powoduje objawy choroby Parkinsona. Taki lek na pół gwizdka bym powiedział na podstawie tego opisu.
Dawny nick: tur3k
  • 149 / 19 / 0
Re: Pramipeksol
Nieprzeczytany post autor: T800 »
Jestem na 1,7mg/dzień od dzisiaj. Uboki (chyba od ppx) pojawiły się niedawno - czuję się trochę tak jakbym był przeziębiony - zmęczony, rozbity, dreszcze po wstaniu z łóżka, bardziej apatyczny. Dłonie robią się zimne i ciepłe naprzemiennie (choć pewności, że to od ppx nie mam) Zredukowała się ilość snu z 12h do 7-8h. Odrabiam to jednak drzemkami w dzień. Działania anty-apatycznego nie doznałem. Trochę się boję iść dalej z dawkami, nie wiadomo jakie jeszcze uboki się pojawią. Jeszcze do tego ryzyko DAWS...

Na co biorę? Off-label na zespół czołowy o nieznanej patogenezie - SPECT wykazał, że mam zmniejszoną aktywność tego płatu. Mam po prostu syndrom deficytowy - apatia, anhedonia itd.
  • 75 / 22 / 0
Pramipeksol działa na receptory D2 które pełnią funkcję autoreceptorów stąd efekt inhibicyjny.
ODPOWIEDZ
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.