Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 204 / 59 / 0
18 listopada 2023Verbalhologram pisze:
22 września 2023amadeuszmocart pisze:

Melise pije sie tylko świeżą ! Tylko taka ma działanie ,wysuszona jest pozbawiona olejków idt
Tobie chodzi o jaki rodzaj świeżości? jeszcze nie wysuszona zielona roślina z ogródka? Bo kupując susz śmiało mogę stwierdzić że działa, a o tych torebkach z biedronki, to mi chodziło w razie w i wygoda a nie super patent na picie melisy.
Tak zielona z ogródka ,donicy , o taki rodzaj mi chodzi ! Nie wchodze w szczegóły (sięgnij do fachowej literatury )tylko taka ma prawilne działanie uspokajające .Spróbuj pasiflora ,zdecydowanie lepsza opcja .
  • 105 / 25 / 0
Melisa uspokaja. Nie jest zadnym cud-lekiem, ale daje delikatne odprezenie. Ps. Ja ja mam w termosie i popijam - jest smaczna i zdrowa, pozdrawiam
"Żyć tak, aby nie szkodzić sobie i innym."
  • 5 / / 0
Swego czasu próbowałem Valused, w którym jest też kozłek i chmiel, skróciło mi to czas potrzebny do zaśnięcia o około 1/4, podobny wynik uzyskałem na samej melisie - zaparzając około 4 g ze dwie godziny przed pójściem spać.
  • 3245 / 616 / 0
To nie będzie chyba offtop ale przy piciu melisy zauważyłem zwiększenie korzystnego działania dodatkową suplementacją wapnia, calcium takie typu plusz z marketu, a inne może lepsze ale nie testowałem.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 292 / 74 / 0
Kurka, ostatnio sobie kupiłem suszoną melise w zielarskim, całe liście. Pod względem mocy to te sklepowe,apteczne się chowają, od 2-3 dni pije sobie kubek z 2 łyżek i relaks fajny wpada i cała noc przespana bez pobudek
  • 4241 / 692 / 2117
15 grudnia 2024Verbalhologram pisze:
To nie będzie chyba offtop ale przy piciu melisy zauważyłem zwiększenie korzystnego działania dodatkową suplementacją wapnia, calcium takie typu plusz z marketu, a inne może lepsze ale nie testowałem.
Jeśli testujesz takie połączenia, warto też zwrócić uwagę na magnez — on również działa synergicznie zarówno z wapniem, jak i melisą, i może jeszcze bardziej wzmocnić ten efekt uspokojenia.

@drakan9
Kurka, ostatnio sobie kupiłem suszoną melise w zielarskim, całe liście. Pod względem mocy to te sklepowe,apteczne się chowają [...]
W sklepowych masz często drobno cięte na pył, przez co tracą one swoją moc (olejki eteryczne). W zielarskim jak dostałeś pełne liście, plus były świeże, to nic dziwnego, że działają mocniej i lepiej. Ja ogólnie polecam robić zakupy melisy w zielarskich - wspieramy lokalnych, drobnych przedsiębiorców.

Z ciekawostek, parzenie max w temperaturze 70–80°C. Dobrze będzie też, jak dłużej ją "podusisz", typu 10-15 minut. Nabierze jeszcze mocy.
https://tiny.pl/dkvnh (Słoń „raper” o [hyperrealu]).
Chcesz wspomóc narkopedię swoją wiedzą? Pisz na — martwamysz/at/tuta.io
Dołącz do Hajpowego Mastodona - kliknij„link na końcu”i dołącz do naszej społeczności! — https://hyperreal.cyou
  • 292 / 74 / 0
@deadmau5 Właśnie tak robię, ma kopa skubana :D wczoraj też stestowałem rumianek z zielarskiego i też o wiele lepsze efekty jak ten sklepowy :D w tym roku sobie zasadze meliske i rumianek na działce, ciekawe jak świeża roślinka działa
  • 82 / 10 / 0
Nie polecam łączenia melisy z SSRI, piłem sobie napar przed nocą kilka dni, i faktycznie spałem jak zabity, ale na drugi dzień zawroty głowy, fatalne samopoczucie. Aż wyczytałem, że może mieć interakcje z lekami przeciwdepresyjnymi
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
91 kg marihuany w przesyłce z USA

Funkcjonariusze Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego przejęli przesyłkę ze Stanów Zjednoczonych, w której znajdowało się 91 kilogramów marihuany. Czarnorynkowa wartość przejętych narkotyków to ponad 4,3 miliona złotych. W wyniku akcji zatrzymano trzy osoby związane z przemytem.

Zapytała ministerstwo o marihuanę. jest odpowiedź. Teraz nie ma już najmniejszych wątpliwości

Ministerstwo Zdrowia przedstawiło stanowisko w sprawie standaryzowanych form marihuany medycznej, metod ekstrakcji, dawkowania i potencjalnych działań niepożądanych. Podkreślono, że surowiec farmaceutyczny Cannabis flos może być wykorzystywany do sporządzania leków recepturowych, a jego dopuszczenie do obrotu nie wymaga badań klinicznych, lecz jedynie oceny dokumentacji jakościowej.

Przemyt narkotyków z Peru: 3,5 kg kokainy zabezpieczone przez służby w Warszawie

Funkcjonariusze Zarządu w Kielcach CBŚP wspólnie z funkcjonariuszami z Placówki Straży Granicznej Warszawa — Okęcie przechwycili na warszawskim lotnisku Okęcie ponad 3,5 kilograma kokainy. Śledztwo nadzoruje Prokuratura Rejonowa Warszawa Ochota w Warszawie.