Metodyka, przygotowanie, oraz logistyka gotowania, palenia, lub waporyzacji.
ODPOWIEDZ
  • 1871 / 304 / 0
Zalej, potem to wsadź do zamrażarki, zeskrob odzysk. Osobiście nigdy nie robiłem. Najpierw poczekałbym aż wyparuje, zamrażarka, i zwaporyzował.
Uwaga! Użytkownik yoshi420 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12424 / 2415 / 0
To mnie właśnie zraziło (między innymi) do elektronicznych. Z czasem stawiają coraz większy opór i bez rozmontowania i jakiś dziwnych kombinacji, nie da się tego poprawić. Jak wyczyszczę vapcap'a, airflow jak w nowym.
  • 58 / 29 / 0
Waporyzatory Storz & Bickel (Mighty i Crafty) są bardzo łatwe do czyszczenia - zdejmuje się i rozkłada całą górę (bez rozkręcania). Można ją wtedy w częściach wrzucić do słoiczka z ISO albo innym rozpuszczalnikiem. Wszystkie uszczelki też da się wyjąć i np. przetrzeć chusteczką do okularów.

Tutaj instrukcja czyszczenia -> https://youtu.be/htls6fr49No .

Generalnie najlepsza opcja na rynku, jeżeli chodzi o utrzymanie waporyzatora w czystości. Części zapasowe też łatwo dostępne. Swój (Mighty - chyba z plusem, ale nie jestem pewien) kupiłem 6 lat temu i poza nieco słabszą baterią niż na początku (może 20-30% krócej działa, ale wciąż wystarcza na 20-25 sesji i można używać podczas ładowania) jest jak nowy. Sam piecyk też się łatwo czyści, wystarczy nasączony alkoholem wacik. Do tego, raz na pół roku odparowuję alkohol ze słoika i ten ekstrakt jest niezwykle silny - nawet biorąc pod uwagę fakt, że 99/100 jest w nim susz CBD.

Oczywiście trzeba czyścić regularnie - dla mnie to raz na 2-3 tygodnie, ale samo czyszczenie zajmuje niecałe 10 minut + pół godziny suszenia części na grzejniku.

Cena oczywiście wyższa, ale wcześniej miałem elektryczny, którego się nie dało rozkręcić i starczał na max dwa lata (Storm Vaporizer - dobrą opcją była wymienialna bateria, których miałem 3 na zapas, więc starczało na weekendowy bushcraft w lesie). Storm Vaporizer kosztował mnie 70 EUR, czyli w 6 lat wyszłoby minimum 210 EUR - trochę mniej niż zapłaciłem za Mighty, ale nie jestem nawet w połowie jego żywotności.

W Mighty waporyzowałem też dziwne rzeczy - Amanitę, własne ekstrakty, czyste HHC - i o ile w Stormie zawsze by został lekki posmak po takich eksperymentach - susz konopny w Mighty po czyszczeniu smakuje jak powinien. Za każdym razem.

Oczywiście kilka razy wymieniałem uszczelki, no i zużywam około 10 screenów rocznie - dobre są te oryginalne, bo nie rozpadają się po wielokrotnym myciu w ISO.
  • https://herbsman.pl - Moja strona o etnobotanice i konopiach.
  • 653 / 172 / 0
Mighty warto czyścić jak najrzadziej. Po dłuższym czasie po otwarciu czyścimy szpatułką bez użycia rozpuszczalników. Wynikiem takiego czyszczenia za każdym razem jest całkiem pokaźna kuleczka haszu. Resztę głowicy można na chwilę wrzucić do alko byle jakiego
  • 1871 / 304 / 0
@RafalKoral a nie zauważyłeś, że po okresie ok. 2 tygodni chmury na najniższych stopniach to 30% tego co wydychane z czystego? Mam na myśli częste spożywanie (ok 05-1g/d).
Przy takim wapku 2tyg+ w ogóle pomijam już zakres 180-195 zaczynam od 195 w górę, czasem konkretne chmury widze dopiero na 210 st. C. Efekt końcowy zazwyczaj w sumie ten sam, ale waporyzacja trwa o wieele dłużej co skraca też żywotność baterii.

Btw tę ciemną masę prasujesz na hasz? Czy po prostu zbijasz w kulkę i palisz. Ja tak robiłem %-D
Uwaga! Użytkownik yoshi420 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1871 / 304 / 0
Btw mam pytanie do forumowiczów- czym, qrwa j3bana m4ć mam czyścić te uszczelki do mighty.

Na początku próbowałem płynem do naczyń, pełno płynu trochę wody pływało całą noc potem szorowałem a to dalej oklejone żywicą.....

Z braku opcji (było już sztywne lol) zacząłem kąpać w ipa, ze 4 razy już ale więcej nie chcę. Na razie są sprawne ale nie chcę żeby szczelność utraciły w rozpuszczalniku. Co będzie idealne do czyszczenia uszczelek CODZIENNEGO palacza (pływają w żywicy)
  • 58 / 29 / 0
@yoshi420

Tak jak pisałem trochę wyżej - czyszczę ściereczkami do okularów (kiedyś kupiłem 100 sztuk w Lidlu). Waporyzuję głównie CBD, więc mało żywicy się na nich odkłada.

Jak chcesz się trochę pobawić w eksperymenty to możesz spróbować zamrozić te uszczelki i zobaczyć czy żywica wtedy łatwiej schodzi, ale szczerze powiedziawszy - trzy zestawy takich uszczelek kosztują 30 zł. Pierwsze rozerwą się te najmniejsze, więc z tymi byłbym najbardziej ostrożny, ale tą najgrubszą mam od 6 lat i często lądowała na 15 minut w ISO.

Poza tym - na temperaturze 210 to bliżej Ci do palenia niż waporyzacji, dla mnie najlepsze temperatury to 185-192, z tym, że 192 to taki max. Oczywiście później to AVB odkładałem do słoiczków i robiłem z nich olejek albo czasami dodawałem do normalnego skręta przed snem. Aczkolwiek rozumiem, że każdy ma inny gust i inne oczekiwania wobec trawy.

Problem z chmurami może być spowodowany wilgotnością Twojej trawy. Niestety już nie pamiętam dokładnie, ale u mnie zmiana Bovedy z 58% na 62% (albo odwrotnie) znacznie polepszyła produkcję chmur. Poza tym - skoro tak często oblebia Ci uszczelki to jak często musisz wymieniać screeny? Przy CBD wymieniam codziennie (tzn. rano wrzucam do ISO ten zużyty i biorę nowy / umyty). Kiedyś używałem też tych kapsułek, ale one bardzo osłabiały produkcję dymu.
  • 1871 / 304 / 0
Górny screen raz na jakiś czas (rzadko) dolny prawie wcale nie musi być wymieniany. Nie mam żadnych problemów z przepustowością - po prostu pisałem, że wydajniej działa wyczyszczony waporyzator. A temp lubię full spectrum swoją drogą. Na 210 to tylko kończę, schodzą na tej tem z 2-3 buhy. Tych małych w zapasie na szczęście uszczelek mam, brakuje tej największej. Warto będzie dokupić z zapasową jednostką chłodzącą te akcesoria.
Interesujący tip z chusteczkami, w takim razie spróbuję przy następnym czyszczeniu
  • 3208 / 541 / 0
Ile cykli robicie żeby wypalić susz na 220st?
Zauważyłem że mimo wymiany na lepsze klasy V3 pro nadal potrzebuje 3 sesję po 4 minuty żeby wysępić wszystko.
https://youtu.be/XJPAk9ctb-Q

"Mówiłem nigdy więcej, a czas mi przyniósł plaster
Zagoiło się nieźle skoro goiło z otwartej
Zasypiam w pół do pierwszej, zasypiam w pół do czwartej
Albo znów kurwa nie śpię przez co jeszcze nim zasnę..."
  • 757 / 140 / 0
Ustawiam wapka na 190 sypie susz i czekam az sie nagrzeje. Pózniej biore dwa buchy i przestawiam na 240, biore ze 3 buchy i koniec. Tak to u mnie wyglada. Calosc okolo 5 minut. Dluzej nie moge bo ta goraca para bardzo mi podraznia gardlo, bardziej nawet niz joint.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
TVN24: „Tak wpadł szaman-informatyk"

UWAGA: Uwaga artykuł z TVN24, który poniżej przedrukowujemy, jest raczej kiepskiej jakości, jednak publikujemy go z uwagi na fakt, że jako jeden z niewielu opisuje przypadek zatrzymania i represjonowania osoby najprawdopodobniej prowadzącej ceremonie z ayahuascą.

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.

Włoska policja aresztowała fana "Breaking Bad". Stworzył prawdziwe tajne laboratorium

Włoska policja zlikwidowała jedno z największych nielegalnych laboratoriów narkotykowych w kraju. Podczas nalotu na jeden z domów w dzielnicy Sant'Antonio w Novarze zatrzymany został 22-letni mężczyzna, który w swoich działaniach wyraźnie inspirował się serialem "Breaking Bad".