Substancje stanowiące pochodne kwasu γ-aminomasłowego (w tym gabapentynoidy) – m.in. baklofen i pregabalina.
ODPOWIEDZ
  • 2394 / 647 / 0
@ patriko88 To jest tak mała dawka i tak nieduży okres czasu że najlepiej z dnia na dzień po prostu nie ma co świrować.
Ale jeśli już musisz to przez 5 dni / tydzień bierz 75 / dzień a później już całkiem wyloguj się z wycieczki. Ewentualnie na sam koniec załatw sobie hydroksyzyne (25) na te ostatnie 3/4 dni i łykaj ją przed snem w razie problemów ze snem.
04 sierpnia 2024Lotnik69 pisze:
To normalne na predze w pierwszych kilku dniach stosowania, dlatego wlasnie na ulotce wyraznie jest napisane zeby nie prowadzic auta po tym leku dopóki nie oceni sie jego wplywu na psyche czy jakos tak
Na boga a dlaczego ma być nienormalne skoro tak masz napisane na ulotce?!
Skąd oni was biorą ?! XD
  • 75 / 4 / 0
Nie działa mi funkcja cytowania. Prega działała mi dobrze przez 2 tygodnie później zaczęła szkodzić. Bol glowy mdlosci nasilone lęki odrealnienie bałagan w głowie. Czy ktoś z was tego doświadczył? Czy przy zmniejszeniu na 75 brać 2 razy 37 Czy raz 75?
  • 61 / 7 / 0
@patriko88 tez wlasnie mam odrealnienie i nie moge sie skupic na niczym i to od razu pobpowrocie do tego „
04 sierpnia 2024WujekMorda pisze:
@ patriko88 To jest tak mała dawka i tak nieduży okres czasu że najlepiej z dnia na dzień po prostu nie ma co świrować.
Ale jeśli już musisz to przez 5 dni / tydzień bierz 75 / dzień a później już całkiem wyloguj się z wycieczki. Ewentualnie na sam koniec załatw sobie hydroksyzyne (25) na te ostatnie 3/4 dni i łykaj ją przed snem w razie problemów ze snem.

[quote=Lotnik69 post_id=3793461 time=<a href="tel:1722760740">1722760740</a> user_id=322910]
To normalne na predze w pierwszych kilku dniach stosowania, dlatego wlasnie na ulotce wyraznie jest napisane zeby nie prowadzic auta po tym leku dopóki nie oceni sie jego wplywu na psyche czy jakos tak
Na boga a dlaczego ma być nienormalne skoro tak masz napisane na ulotce?!
Skąd oni was biorą ?! XD
[/quote]spanialego” leku

No to wlasnie piszę ze to normalne i ze cos takiego w ulotce jest a malo kto te ulotki czyta xd
  • 562 / 118 / 0
Jako wieloletni użytkownik pregi z przerwami tymi krótszymi i dluzszymi polecialem jakies 2-3 miesiace na dawkach miedzy 225mg-1200mg moge smialo powiedzieć ze na pewno powoduje dysforie fizycznie jak i psychicznie.
Ostatni tydzień bralem 150-225mg a objawy występują w tym biegunka.
Lek jest zarówno dobry jak i chujowy dla ćpunów imo.
Jak sie spodoba pregabalinowa rzeczywistość to latwo o gonienie króliczka ale nawet nie tolerancja a jakies jakby oswojenie(?) z tym stanem sprawia ze juz prega nie zadowala tak dobrze (podobnie mam przy dxm jak za często go biore).
A skoro sie tak dobrze miksuje ze wszystkim to kusi po piwka ktore dopijane na predze powoduja przynajmniej u mnie znacznie zwiększony lęk w porównaniu bez pregabaliny.
Obstawiam ze nie raz poprosze lekarza choćby na neuropatie bo tutaj sie sprawdza ale zdecydowanie po latach myślę nad ssri+terapia zamiast szukać kolejnego rekreacyjnego zastępstwa.
  • 294 / 83 / 2
Postanowiłem brać pregabe codziennie od tego poniedziałku bo zacząłem nową, dość wymagającą prace. Pierwszy tydzień pracy, od poniedzialku do tego piątku biore 200 mg, potem dorzucam 100 mg. W te sobote i niedziele planuje jej oczywiście nie brać. To wystarczy zeby mi spadla tolerka jakoś znacząco? Bo już teraz zauważam że 200+100 mg działa na mnie słabiej niż 150 mg zarzucane miesiące temu. Czuje ze jakbym chciał brać w następnym tygodniu to już będę musiał brać od razu 300, a potem ewentualnie dorzutka 150 żeby utrzymać ten stan.
Ale docelowo, po 2 tyg pracy planuje zrezygnować z pregaby całkowicie i brac ją tylko doraźnie.
Jakie dawki planujecie na kolejny tydzień? Bo w tym tygodniu zostane przy 200+100... ale co potem?
Macie jakieś rady na taki 2 tygodniowy pseudo-ciąg? Czego mogę się spodziewać w 3 tygodniu w którym planuje całkowicie ją odstawić? Będzie jakiś skręt czy tylko tęsknota za pregabą?
  • 925 / 164 / 0
04 sierpnia 2024patriko88 pisze:
Nie działa mi funkcja cytowania. Prega działała mi dobrze przez 2 tygodnie później zaczęła szkodzić. Bol glowy mdlosci nasilone lęki odrealnienie bałagan w głowie. Czy ktoś z was tego doświadczył? Czy przy zmniejszeniu na 75 brać 2 razy 37 Czy raz 75?
Mam dokładnie to samo, męczarnia zaczyna się po 10-14 dniach stosowania i muszę zwiększać dawkę.Odstawienie to horror fizyczny a lęki takie że szkoda gadać,dodatkowo całkowice resteuje mi działanie SSRI już po tych dwóch tygodniach.Dlatego zrezygnowałem z tego leku.
  • 40 / 7 / 0
Jeśli na kogoś pregabalina działa pobudzająco to polecam również spróbować kavę. Obie substancje działają na mnie bardzo podobnie, lekka euforia, wyostrzone zmysły, motywacja, pięknie się słucha muzyki. Z pregabaliną jest problem uzależnienia, przy kavie tego raczej nie ma, chociażby przez cenę substancji, ale i odwrotną tolerancję.

@tajemniczy25 u mnie pregaba też zbija działanie SSRI (paroksetyna), co ciekawe całkowicie również znikają seksualne skutki uboczne co jest dużym plusem, można brać jak viagrę jak ktoś jest skazany na SSRI i ma problem z takimi skutkami ubocznymi xD.
  • 316 / 105 / 0
07 sierpnia 2024izopropylofenidat pisze:
Postanowiłem brać pregabe codziennie od tego poniedziałku bo zacząłem nową, dość wymagającą prace.
To nie kokaina, w pracy nie pomaga, a wręcz odwrotnie. Ja zmieniłem pracę i muszę się nowych rzeczy uczyć, więc kończę z pregabaliną. Rozumiem doraźnie przed jakimś wystąpieniem publicznym, czy na rozmowę kwalifikacyjną, czy na weekend dla relaksu, ale brać ten ogłupiacz i zamulacz do nowej pracy??? I jeszcze dość spore te dawki. Za chwilę pamięć bedzie szwankować, bedzie brakowało słów podczas rozmowy i tylko ta prega zrobi z ciebie debila.
  • 294 / 83 / 2
@mefistofeles85
Mi po pregabie rośnie energia, zapał do pracy, a poziom skupienia na pracy mam jak po fecie. Do tego zanik stresu. Nie mam tak jak to opisałeś, ale spodziewam się że ten efekt mi szybko minie.
  • 316 / 105 / 0
@izopropylofenidat
"Mi po pregabie rośnie energia"
Nie jest to możliwe. Energia rośnie po odpowiednio kalorycznym posiłku, ewentualnie przy jakiś spalaczach, które wspomagają przemianę materii. Pregabalina nie ma takich właściwości.
"zapał do pracy"
To tylko sztuczna motywacja po spożyciu pregi. Z czasem to mija, a po odstawieniu będzie demotywacja.
"a poziom skupienia na pracy mam jak po fecie"
To skupienie jest częściowo skutkiem tego=>"zanik stresu"
BDW<Jeśli to rzeczywiście skupienie jak po fecie, czyli setki wątków w głowie na minutę i zero konstruktywności w działaniu, to mogę się z tym zgodzić :D >
Niestety w większości jest to iluzja, taka sama jak to, że myślimy, że stajemy się lepsi pod wpływem alkoholu. Wystarczy skonfrontować to z osobą, która widziała nas pod wpływem będąc trzeźwa. Po odstawieniu stres wróci i się umocni.
Skoro dziś nie radzisz sobie z pracą bez pregi, to co będzie za jakiś czas?
Ja jestem uzależniony od pregabaliny i od niej odchodzę, a i tak zażywam tylko przed spaniem. W pracy wolę być trzeźwy z delikatnymi objawami odstawiennymi. Dzisiaj w pracy mam ciężej, ale niebawem będzie lżej ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Policjant w gangu narkotykowym. To funkcjonariusz z wodzisławskiej komendy

Miał stać na straży prawa, a był przestępcą. Jeden z członków gangu narkotykowego zatrzymanych na Śląsku to policjant wodzisławskiej komendy.

Uczniowie poszli sprzątać wyspę. Znaleźli worki z haszyszem

Niespodzianką zakończyła się dydaktyczna inicjatywa poświęcona ochronie środowiska naturalnego. Uczniowie z włoskiej wyspy Ischia, którzy poszli na akcję sprzątania lasu, znaleźli tam pięć kilogramów ukrytego w workach haszyszu o wartości około 40 tysięcy euro.

Konsumpcja marihuany i psychodelików na historycznie wysokim poziomie.

Od 2023 roku konsumpcja marihuany i psychodelików wśród dorosłych w wieku 19-30 oraz 35-50 lat osiągnęła historycznie wysoki poziom. Dane pochodzą z corocznego badania Monitoring the Future (MTF), które ukazuje zmieniające się trendy w używaniu substancji psychoaktywnych. W przeciwieństwie do rosnącej popularności tych substancji, konsumpcja papierosów, która przez dekady była dominującą formą uzależnienia nikotynowego, kontynuuje swój gwałtowny spadek, osiągając rekordowo niskie poziomy.