Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
  • 5 / / 0
Zaintrygowała mnie znaleziona przypadkiem wzmianka o rozweselających własnościach kurzyśladu polnego. Patrz: komentarze w linku poniżej:

https://rozanski.li/603/anagalis-arvens ... toterapii/

Kurzyślad to pospolicie rosnąca w całej Polsce niepozorna roślinka, traktowana jako chwast. Istnieją też odmiany ogrodowe. U mnie rośnie przy drodze do domu. Przestraszyły mnie nieco wzmianki o możliwości zatrucia kurzyśladem i wolałem nie eksperymentować z naparami w obawie przedawkowania. Wysuszoną partię kurzyśladu (same liście) postanowiłem poddać waporyzacji w waporyzerze Volcano Classic. Zwaporyzowałem do volcanowego worka około 0,3 g suszy. Efekt był wyraźny. Działa trochę jak konopie, choć efekt rozweselający raczej u mnie nie wystąpił - raczej uspokojenie i zmulenie. Wizje - nie bardzo. Ogólnie doświadczenie ciekawe, choć raczej nie ciągnie mnie do powtórki. Opisuję jednak sprawę, bo zainteresowani i bardziej cierpliwi może ustalą jakieś inne dawkowanie albo sposób przyjmowania, ewentualnie kurzyślad mógłby wejść w skład jakichś mieszanek.
Artykuły
Newsy
10 lat więzienia dla producenta metamfetaminy. Legnicki sąd wydał wyrok

Przestępstwa narkotykowe to coraz większy problem. W jednej z takich spraw zapadł właśnie wyrok. Sąd Okręgowy w Legnicy skazał na 10 lat więzienia 34-letniego Jakuba C., który na przemysłową skalę produkował metamfetaminę. Wytwórnia działała w garażu na terenie prywatnej posesji w Niemstowie pod Lubinem.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".