Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1560

ODPOWIEDZ
  • 358 / 80 / 0
@kahawuka
Czas jest różny, innym rosną szybciej innym wolniej. Pytanie tylko kiedy pojawiły się piny ? Miesiąc temu ? Tydzień/dwa temu ?
Temperatura odpowiednia. Pryskasz ? Co ? Bezpośrednio grzyby ? Po zdjęciu nie widać byś pryskał po ściankach. Dodatkowo według mnie masz za dużo wody w worku, i boki pudełka nie są zakryte więc zakryj je na następny rzut, bo będą rosły po bokach.
  • 23 / 2 / 0
Hejka! Przychodzę z pytankiem, bo robiłem już jednego flusha, i tak jakby grzyby mi się zbuntowały, pinowały i się przewracały, po tym flushu ciastko wypuściło również kilka pojedynczych, ogromnych grzybków. Jest jakiś sposób, żeby znów zaczęły rosnąć pięknie, jak za pierwszym razem? Dodam, że 2 pierwsze zbiory zrobiłem z pominięciem flusha, bo rosły piękne. (Fotka przedstawia 2 rzut bez flusha) Czy ja coś zwarzywiłem? Przed chwilą również zerwałem jednego, całkiem ładnego i soczystego (20g mokry, druga fotka przy linijce) jeśli chodzi o traktowanie, to pryskam wodą filtrowaną dzbankiem brita, w atomizerze, pryskam po prostu do środka i jest pięknie, wietrzę 3-4 razy dziennie, rozmawiam z nimi, traktuje je jak moje własne dzieci :psycho:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 9 / / 0
Wyszło 24g suchych. Chyba spoko?
Rodzi się teraz kolejne pytanie. Czy przed kolejnym rzutem powinienem oczyścić ciacho z pozostałych maluszków? Jestem już po zalaniu wodą i te malutkie, które z pierwszego rzutu zostały bardzo ciemnieją. Może nie zaszkodzą nowym?
  • 9 / 3 / 0
@7dni
Piny się pojawiły sei, myślę ,że po ok 7-10 dniach.
Pryskam je wodą, po grzybkach nie po ściankach.
Taki stan jak na zdjęciu to mam od tygodnia, w sensie nie widzę progresu

Czyli czekać? Czy coś jeszcze zmienić? W niektórych miejscach widzę jakby była "pleśń" oraz niektóre są łepki ciemne, nie takie powiedzmy brązowe tylko takie jakby czarne jakby się spaliły :P
  • 1629 / 1031 / 7
@spellhowler tak, zbieramy wszystko, nawet te mikroskopijne. Jak je zostawisz w moczeniu, to po prostu zgniją.
  • 358 / 80 / 0
@kahawuka
To bardzo źle robisz, że pryskasz bezpośrednio na grzyby. Stąd te czarne przebarwienia na nich, a pleśń być może od zbyt dużej wilgoci na ciastku, bo się tam nie pryska. Tylko po ściankach worka :uwaga:
Nie wiem co dalej, czekaj, :cojest: zacznij więcej wietrzyć i pryskać zgodnie z instrukcjami.
  • 9 / 3 / 0
@7 dni

To może teraz zebrac takie jakie są i o druga turę lepiej zadbać? Czy czekać naprawiając błąd psikania?
Czy w ogole growkit do wywalenia i lepiej kupic drugi?
  • 11 / 1 / 0
jestem obecnie po zbiorze piątego rzutu, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoją wielkością, ale zauważyłam też, że grzybki dużo mniej albo wcale nie sinieją w miejscu ścięcia końcówki albo delikatnego oskrobania w celu ich oczyszczenia z podłoża. Czy kolejne rzuty mogą być dużo słabsze? Czy mogłam zrobić coś, co niekorzystnie wpływa na ich moc?
  • 9 / 3 / 0
halo halo a mi ktoś podpowie co zrobić? :) (pytania wyżej ^^)
  • 11 / 1 / 0
@kahawuka

wydaje mi się, że jeśli grzybki stoją od dłuższego czasu, to lepiej zebrać.
a ciastku, jeśli nie ma pleśni, to ja bym dała jeszcze szansę, bo czemu nie ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.

Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

Palenie papierosów uszkadza cement. W zębach pozostają trwałe ślady po nałogu

Zęby składają się z trzech zasadniczych warstw: szkliwa, zębiny i cementu. Ten ostatni pokrywa korzeń i budową przypomina kość. Układa się on w charakterystyczne pierścienie, podobne do pierścieni drzew, które rosną z każdym rokiem. Naukowcy z Northumbria University chcieli sprawdzić, czy cement można wykorzystać w medycynie sądowej, na przykład do określania wieku ofiar przestępstw lub katastrof. I odkryli, że palenie papierosów pozostawia w cemencie trwałe ślady.