dostałam pewną rozkmine od mojego przyszłego szefa, który prowadzi browar restauracyjny.
A mianowicie w sierpniu planujemy robić piwo z dodatkiem CBD do smaku. Mamy możliwość uprawy własnych konopi lub kupna kwiatów. Problem polega na tym, że CBD to olej a olej w wodzie się nie rozpuści, a stężenie alkoholu w piwie jest zbyt niskie na rozpuszczenie oleju.
W internecie do kupna jest dostępny proszek z kwiatów konopi z określoną zawartością CBD. Nie jest to głupie rozwiązanie jednak z chęcią chciałabym się zagłębić w temat pozyskiwania CBD z kwiatów.
Jakie znacie sposoby jej wydobycia? Maceracja wodą? Ekstrakcja etanolem (potrzebuję oleju spożywczego) ? Co proponujecie za rozwiązanie w tej kwestii ? Oraz czy znacie sposoby określenia stężenia CBD w oleju?
Studiuje chemię żywności więc sprawy laboratoryjne ogarniam i sprzęt mam powiedzieć jaki będę potrzebowała do tej zabawy i go dostanę. Próbowałam szukać coś w internecie i na forum jednak nie jestem w stanie znaleźć odpowiedzi na moje pytania.
Kto wie, jeżeli wyjdzie z tego coś ciekawego to może zrobię z tego magisterkę
Pozdrawiam i z góry dziękuję