Ja zaczynam:
OLEJEK KARANJA sprawdzi się tam gdzie, stan zapalny się przedłuża. Najczęściej to wina niezdrowego trybu życia albo zapodawania regularnego używek.
Olej karanji wyciskany jest z nasion drzewa Pongamia glabra, stąd bywa też nazywany olejem pongam. Drzewo to pochodzi z Indii, dlatego pozyskiwany z niego olej zajmuje swoje miejsce w medycynie ajurwedyjskiej. Wykorzystywany jest do pielęgnacji wszelkich zmian zapalnych i dermatologicznych, a także jako naturalna odżywka do włosów. Jest lubiany ze względu na przyjemny zapach.
W Indiach olej karanji posiada różne ciekawe zastosowania. Hindusi wykorzystują go do produkcji lamp, świec i mydeł oraz do garbowania skór. Ze względu na skuteczność w odstraszaniu owadów, dodają go do pestycydów, a także pielęgnują nim skóry zwierząt domowych.
WŁAŚCIWOŚCI
Olej karanji znakomicie dba o skórę, dlatego może być stosowany do pielęgnacji zmian dermatologicznych, takich jak zmiany łuszczycowe, egzema, trądzik, wysypka, opryszczka
Dogłębnie nawilża suchą skórę i chroni przed jej pękaniem
Koi podrażnienia
Odstrasza owady i może być używany jako naturalny repelent
Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
Hamuje procesy starzenia się skóry dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów
Doskonale wpływa na włosy: wzmacnia je, nawilża i wygładza
ZASTOSOWANIE
Pielęgnacja skóry i włosów, ochrona przed komarami i innymi owadami.
Zapomniałem dodać. Nie tylko sama skóra ale i włosy itd. Po prostu WYGLĄD. Wątek o zębach już jest dlatego nie skupiajmy się tu na nim :-) no chyba że to co polecacie działa też na zęby
Przyklejam, wątek może się okazać bardzo pomocny. taurinnn
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
wierzyli do końca i poszli na dno
teraz jeszcze przechylają moją łódź niepewną
odtrącam te sztywne dłonie okrutnie żywa
odtrącam rok za rokiem.
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
Narkotyki dzieci kupują na przerwie szkolnej. Ekspert: w Polsce hitem jest jedna substancja
Marihuana a rak głowy i szyi: Czy używanie marihuany może zwiększać szanse na raka?
Płacił w kasie samoobsługowej. Z kieszeni wypadł mu woreczek z marihuaną (video)
Na udostępnionym przez policję nagraniu widać 20-latka, stojącego przy kasie samoobsługowej. Mężczyzna wyjmuje z kieszeni telefon, w tym momencie coś wypada mu z kieszeni. Jak się później okazało, był to woreczek z marihuaną.
Aptekarka sprzedawała we Wrocławiu leki na kilogramy. W taki sposób produkowano z nich narkotyki
Emerytowana farmaceutka przez 5 lat sprzedawała we Wrocławiu i dwóch innych miejscowościach leki na zapalenie błony śluzowej nosa producentom narkotyków. Ze sprzedanych w nadmiarze tabletek można było pozyskać ponad... 216 kilogramów pseudoefedryny – substancji, z której wytwarza się metamfetaminę.
Powstanie pierwszy w UK punkt bezpiecznego zażywania narkotyków
W ciągu najbliższego miesiąca w szkockim Glasgow zostanie otwarta pierwsza w UK oficjalna placówka umożliwiająca zażywanie nielegalnych narkotyków. Eksperci i działacze mają nadzieję, że przyniesie to znaczące zmiany w polityce narkotykowej - poinformował 'The Guardian'.