Mogę mieć kilka tabletek Wenlafaksyny albo sertraliny. Co się lepiej nada ?
Pierwsze slysze o dzialaniu antydepresantow rekreacyjnie.Moze na poczatku kuracji czuc pobudzenia, gadatliwosc ale nie uznaje tego jako dzialanie rekreacyjne.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
5-HTP+alkohol=psychodelik
Nie piłem oporowo, dlatego jedynie odczułem typowe efekty lekkiego psychodelika (OEV, kolory) z nawaleniem alkoholowym... Taka ciekawostka ;-)
Chciałem się dowiedzieć co zrobić kiedy już się stało "ofiarą" psychiatry i na dość ciężką depresję otrzymałem 3 lata temu (!) setaloft, będący lekiem z grupy SSRI. Wielokrotnie próbowałem go odstawiać, co prawda nieumiejętnie, gdyż nie robiłem tego stopniowo, przeważnie pod wpływem swojego rodzaju "buntu", chęci skończenia z tym syfem raz na zawsze, odstawiałem z dnia na dzień ten lek. Skutki były opłakane, depresja nie tylko powróciła, ale i ze zdwojoną siłą. Obecnie jestem na dawce 75 mg, brałem przez miesiąc 100 mg, do końca marca zostaję na 75 mg i następnie schodzę do 50 mg. Mam zamiar co miesiąc obcinać co 25 mg, przy tym dbając o suplementację. Biorę duże dawki witamin z grupy B, duże dawki magnezu, kwas foliowy (w postaci zmetylowanej), Omega-3, cynk, selen, wit. D3+K2, NAC i kilka innych rzeczy. Jeśli chodzi o żywienie to jestem na żywieniu paleo, opieram swoją dietę o dziczyznę, warzywa i owoce, do tego uprawiam sport i staram się nie myśleć o problemach. Moje pytanie dotyczy tego jak mógłbym "wesprzeć" swoją terapię odstawienną tego leku? Czy takie powolne odstawianie w połączeniu z dobra suplementacją odbuduje receptory w przestrzeni międzysynaptycznej? Czy organizm zacznie wytwarzać - na nowo - więcej serotoniny po czasie i się zaadoptuje do tego? Może wesprzeć jeszcze jakoś proces metylacji?
Co myślicie na temat stosowania różnych uspokajających ziół jak Kava Kava czy konopie siewne? Może istnieją jakieś o szczególnie silnym i skutecznym działaniu?
Chciałem jeszcze dodać że u mnie stres "odbija" się od razu na układzie trawiennym, tj. miewam silne skurcze w podbrzuszu które są strasznie uciążliwe i uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Co prawda taki stan się utrzymuje już bardzo długi czas, jednak być może są skuteczne i naturalnej substancje, które działają rozkurczowo.
Badania zrobiłem, hormony okej, gastroskopia nic nie wykazała, czysciutko, tak więc można wykluczyć problemy gastryczne i hormonalne. No, kortyzol podbity, co jest oczywiste podczas stresu.
Pozdrawiam
Przenoszę do wątku ogólnego /bg
Jak wygląda sytuacja z braniem antydepresantów ? W sensie jak długo mam to brać, lekarz mówi że chce zobaczyć jak zareaguje ? Żyje się lepiej ale daleko do pełni szczęścia, może to kwestia psychiki ?
biorę sertraline w dawkach 50mg, lekarz wypisal mi esci. Myślicie, że mogę z dnia na dzień zastąpić sertre escitalopramem? Pytam was, a nie lekarza, bo nie chciałem się przyznać, że parę miesięcy brałem sertre bez konsultacji z nikim, no kiedyś mi pomogła. Jestem w takim emocjonalnym bagnie, że nie wytrzymam po prostu kolejnych tygodni związanych z osobną odstawka sertry
Na poczatku to glupoty gadal o diable , patrzyl w jeden punkt , obsesyjnie modlil sie do kosciola chodzil pozniej tylko modlil sie ale do kosciola nie chodzil , klekal godzinami w kuchni i modlil sie , nie interesowal sie niczym nie dbal o siebie sciagnal krzyz z kuchni medalika nie nosil z matka boska , chcial zniszczyc pralke pozniej Czepil innych sie rzeczy telewizora laptopa maszyny do cwiczen
Lezenie tez i patrzenie w jeden punkt na sufit
Slyszenie glosow tez
bral kwetiapine i olanzapine wlaczyli mu klozapol 25mg poradzcie czy jakies suple doping mozgu mu piomoze martwie sie bo mi szkoda go byl okey pil duzo strasznie okolo 2 3 lata i od tego sie nabawil niewiem mial kolegow niewiem co mu podali co mu sie stalo nagle
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski
Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.