Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 48 / 8 / 0
Może źle się wyraziłem, lepiej brzmiałoby 'przyćmiewa'. Akurat w przypadku agomaletyny bardziej mi chodzi o słabe powinowactwo do 5ht2c i fakt że główne działanie leku opiera się na całkowicie innym mechanizmie. Dobrym przykładem jest chociażby sertralina. Wychwyt zwrotny DE na poziomie (w różnych badaniach) 200-300 Ki (silniejszy niz bupropion czy metylofenidat) ale wychwyt zwrotny 5HT jest 250x silniejszy i to działanie dopaminergiczne jest prawie całkowicie stłumione.

Kolejny przykład to wymieniony wyzej bupropion. Reklamowany jako NDRI a w rzeczywistości wiązanie do receptorów DE jest na tyle słabe, że nie można uznać tego mechanizmu za główne działania leku (na wiki jest przypis do tego). Jest to raczej słaby DRI i NRI z być może najbardziej istotnym antagonizmem receptorów nikotynowych.
  • 258 / 16 / 0
Witam brał ktoś niskie dawki fluo np: 2,5mg?? jest jakieś działanie??
  • 1957 / 230 / 0
23 kwietnia 2016eso pisze:
sertralina ssie przy parox pod kazdym wzgledem o ile ktos nie preferuje pobudzenia tylko uspokojenie.
Jakiego pobudzenia się spodziewać? Bo jak mam być jeszcze bardziej rozjebany emocjonalnie to jpdle. Sorry za oftop.
Uwaga! Użytkownik MartwyNarkoman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1974 / 519 / 0
takie serotoninowe
malo snu duzo panoszenia sie.

nie, emocje tlumi raczej.
jak nie chcesz nie musisz wpierdalać
:tabletki: :świnia:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

Narcos Holandia. Rekordowa liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych

O ponad 10 proc. wzrosła liczba zlikwidowanych laboratoriów narkotykowych – informuje holenderska policja. W 2024 r. wyeliminowano aż 167 takich przybytków. Dla porównania w Polsce w tym samym roku odkryto 85 przestępczych laboratoriów. Wzrasta też liczba składowisk nielegalnych odpadów po produkcji narkotyków, zagrażających środowisku.