Nie mówię tutaj nawet o jakimś złym samopoczuciu czy depresji, wręcz odwrotnie, żadnych schiz, paranoi, tyko to serce przeszkadza.
Oczywiscie witaminy, potas, magnez przyjęte, treściwy posiłek tez, nawadniam się, ale serce wciąż wali jak młot, puls 100, wiec nie umieram, ale jest to dość irytujące.
Sprawdź ciśnienie, bo to niestety jest tutaj ważniejsze. 100 to ledwie tachykardia, gdzie mówimy o RC.
Czym zminimalizować lub pozbyć się? NA PEWNO NIE beta-blokerami i niech każdy to zapamięta, bo może dojść do zapaści. Jakbym był w skrajnej desperacji, to użyłbym nebiwololu, bo przy okazji rozszerza naczynia krwionośne minimalnie przez stymulację wydzielania tlenków azotu. Ale nie sprawdzałem w źródłach, na ile jest to ryzykowne, a na ile po prostu głupie.
Użyłbym w skrajnym wypadku neuroleptyku sedującego (jak zwykle, kwetiapina, którą po prostu kocham) i do spanka bez żadnych obaw. Olanzapina. Inne, podobne, ale to bardzo niebezpieczna strefa. Substancje te po prostu hamują/anulują działanie stymulantów, antagonizując dane receptory. Serce napiernicza, bo za duża aktywność noradrenergiczna? Zahamujmy więc ją, zatrzymajmy. Wyłączmy fazę lub zjazd, prześpijmy się. Po co się męczyć?
Benzodiazepiny z definicji mają działanie uspokajające (anksjolityczne) m. in., ale nie jest to jednoznaczne z działaniem na układ krwionośny. Owszem, obniżają siłą rzeczy ciśnienie i działanie na rytm serca poprzez zwiększenie aktywności GABA-ergicznej, która stoi w opozycji do działalności katecholaminergicznej, ale to nadal czasami zbyt słaby kaliber.
Można używać imbiru, soli. Doraźnie.
A jak najskuteczniej zmniejszyć "kołatanie"? Nie brać w ogóle. ;)
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
Proszę o scalenie gdyż nie mogę edytować.
Od jakiego ciśnienia zacząć się martwić, tak na przyszłość? I co najlepsze na obniżenie ciśnienia?
Beta blokerów to wiem, że nie wolno stosować :-)
Dzięki jeszcze raz za rzetelne informacje @Fenetylamina
scalono - aired
05 lutego 2017Fenetylamina pisze: Puls pulsem, gorzej z ciśnieniem. Można mieć niski puls, ale wysokie ciśnienie (to charakterystyczne wejście przy bombce z 800 mg PEA na sele, gdzie aż głowa pękała, a puls taki powolony; dawne, głupie czasy). Witaminy, minerały - podstawa to potas i magnez przy jednoczesnym zachowaniu równowagi z wapniem.
Sprawdź ciśnienie, bo to niestety jest tutaj ważniejsze. 100 to ledwie tachykardia, gdzie mówimy o RC.
Czym zminimalizować lub pozbyć się? NA PEWNO NIE beta-blokerami i niech każdy to zapamięta, bo może dojść do zapaści. Jakbym był w skrajnej desperacji, to użyłbym nebiwololu, bo przy okazji rozszerza naczynia krwionośne minimalnie przez stymulację wydzielania tlenków azotu. Ale nie sprawdzałem w źródłach, na ile jest to ryzykowne, a na ile po prostu głupie.
B-B drugiej i pierwszej generacji są zakazane w przypadku brania narkotyków zwiększających ciśnienie.
Skąd wiem? Sam przewlekle stosuje nebiwolol i jest git ;) Robiłem research i nasi przyjaciele z zagranicy go używają nawet zamiast benzo (w przypadku symulantow).
07 lutego 2017ravez pisze:
Nebiwolol i wszystkie inne beta blokery 3 generacji są bezpieczne w połączeniu ze stymulantami.
B-B drugiej i pierwszej generacji są zakazane w przypadku brania narkotyków zwiększających ciśnienie.
Skąd wiem? Sam przewlekle stosuje nebiwolol i jest git ;) Robiłem research i nasi przyjaciele z zagranicy go używają nawet zamiast benzo (w przypadku symulantow).
Mimo wszystko, i tak bezpieczniej będę się czuł chyba tylko wtedy, gdy będę stosował alfa-adrenolityki. :P
Teraz już wszystko ze mną Ok ale, pytam na przyszłość lub co by doradzic "inteligentnym inaczej" znajomym biorących "nieznanego pochodzenia biały proch" w ilości "na oko" :wall: :wall: :wall:
Ja swojej rodzinnej wkręciłem, że mam schizofrenię, zrobiła mi badania i... przepisała.
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Medyczna marihuana działa – polemika z tekstem OKO.press. Odpowiedź autora: dowody są słabe
Miało być wino, było wino i kokaina. Przechwycili transport z Ameryki Środkowej
Około 7,5 miliona złotych - taka jest czarnorynkowa wartość 44 litrów płynnej kokainy, która zabezpieczona została w ramach współpracy służb ze Stanów Zjednoczonych, Republiki Czeskiej oraz Europolu. Transport, w którym miały być tylko markowe wina, został załadowany na kontenerowiec w Panamie. Przechwycono go na terenie województwa lubelskiego. Zatrzymano dwóch mieszkańców tego regionu oraz 53-latka z Kujawsko-Pomorskiego.
Płacił w kasie samoobsługowej. Z kieszeni wypadł mu woreczek z marihuaną (video)
Na udostępnionym przez policję nagraniu widać 20-latka, stojącego przy kasie samoobsługowej. Mężczyzna wyjmuje z kieszeni telefon, w tym momencie coś wypada mu z kieszeni. Jak się później okazało, był to woreczek z marihuaną.
Elton John zdecydowanie przeciwny legalności marihuany
Ikona Roku 2024 według magazynu „Time”, Elton John, nie ma wątpliwości co do tego, jakie jest jego zdanie na temat legalności marihuany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Gwiazdor estrady, który w swej burzliwej przeszłości ma bogaty rozdział narkotykowy, jest temu całkowicie przeciwny.