Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 451 / 2 / 0
Ale mi wyjebało ciśnienie :D Działa mocniej od kawy, przynajmniej na mnie. Trza sypać znacznie mniej %-D Trafiłem na zajebistą herbaciarnię w Krakowie na Floriańskiej, polecam. Miejsce ma świetny klimat, dobre ceny i panie ekspedientki :D

www.eherbata.pl
Uwaga! Użytkownik boberator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1513 / 25 / 0
nieobgryzampaznokci pisze:
Czym jest spowodowany gorzki sam przy pierwszych 2 zalaniach yerby bez względu na temp. wody i ilości herbatki? Czyżby pora na zmianę tykwy na nową? Jaką polecacie odmianę na poprawę stymulacji psychicznej? Dotąd piłem tylko czerwona Cruz de Malta, ale ona to kurwa rakieta jest. Bardziej do sprzątania domu niż do nauki.
Jak dla mnie goryczka to norma w smaku - pajarito pierwsze 2 zalania pięknie wykręcają buźkę. Spróbuj zalać w kubku i porównaj smaki (będziesz wiedział czy tykwa zostawia posmak). Osobiście polecam Pajarito, Rosamonte (ale nie wersje especial tylko normalne) i cbs energia (z guaraną, świeży posmak).

Ed; Popijam ostatnio ze szklanek które dodawano do ballantainsa :)
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2012 przez mr_b, łącznie zmieniany 1 raz.
mr_b∩ʁbꞁө
  • 722 / 77 / 22
Czerwona Cruz de Malta, a nawet Pajarito to pikuś w porównaniu z brazylijskim Canariasem. Polecam np. Canarias Serena - to dopiero rakieta!
http://www.yerbamarket.com/product-pol- ... Mate-.html
  • 60 / 1 / 0
Część.
Nie będę z zbyt oryginalny ani profesjonalny. Mam taki pomysł na zaparzenie yerba mate. Do zwykłego kubka ceramicznego wsypuje z 1/3 objętości suszu i następnie zalewam to przegotowaną wodą o temperaturze 80 stopni. Jak juz sie zaparzy i wystygnie zlewam wywar przez zwykłą chusteczkę higieniczną. To, co przeleci wypijam a resztę po jednym zaparzeniu wyrzucam. To, że ta metoda jest mało wydajna to wiem, ale to mnie akurat nie wiele obchodzi. Inny pomysł, jaki przyszedł mi do głowy to picie tego przez słomkę prosto z kubka. Jedyne, co chciałbym uzyskać to taką poprawę funkcjonowania umysłu i chęć do działania bez potrzeby bawienia sie z jakimiś oryginalnymi rytuałami parzenia w naczyniach tykwa i robienia z tego jakiś ceremonii. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania takich metod poza wydajnością???
Advanced AL32 Processing and high-precision 32-bit / 192 kHz DA converter
  • 418 / / 0
Nie musisz sie jebać z zadnymi ceremoniami. Dokup sobie do kubka ceramicznego bombillę(to ta słomka) i możesz normalnie pić. Wtedy możesz zalewać kilka razy.
Ω
  • 1513 / 25 / 0
Przeciwwskazań nie ma...
Bombilka to około 20 zł - dużo lepiej sprawdzi się niż słomka a nie jest to jeszcze jakieś rytualizowania a jedynie użycie wygodnego narzędzia. Są też tańsze z bambusa, plastiku ale nie próbowałem.
Można też użyć drobnego sitka po zalaniu i ponowne wymoczyć yerbę (zaoszczędzisz nieco).
mr_b∩ʁbꞁө
  • 190 / 1 / 0
Takie pytanko: próbowałem jak na razie 4 yerb i te mocniejsze wydają się "nie działać", w sensie, że nie odczuwam po nich za bardzo pobudzenia. Tyczy się to Pajarito i CBSe Energia. Za to CBSe Naranja i Naranja Silueta działają bardzo wyraźnie. Co może być przyczyną? Zalewam za każdym razem wodą o temp. około 70 stopni.
Nie sądź, a nie będziesz sądzony! :old:
  • 1392 / 10 / 0
Indywidualne preferencje organizmu, z naciskiem na efekt placebo.
  • 190 / 1 / 0
Efektem placebo bym prędzej nazwał to, co czuję po wypiciu Pajarito i Energii. :P Jakieś inne propozycje?
Nie sądź, a nie będziesz sądzony! :old:
  • 3007 / 7 / 0
Pajarito mimo iż niby najmocniejsza raczej wielkiego halo w głowie nie zrobi. Pamiętaj że to tylko herbata jest.
Sam ją pijam od zawsze i najbardziej mi odpowiada.
A jak chcesz pobudzenia to ____ %-D
Uwaga! Użytkownik zombisztajn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy

Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.