ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam. Postanowiłem, że w tym roku spróbuję ogarnąć coś swojego. Znalazłem idealny spot w zagajniku na terenie prywatnym. Po środku lasku drzewa się przerzedzają i powstaje wyrwa w koronach drzew przez, którą dostaje się światło. Wody gruntowe znajdują się dość wysoko, bo kopiąc poniżej 50cm widać, że ziemia jest już dość bardzo wilgotna. Na tamtym terenie rosną duże ilości pokrzyw. Jedynym problemem jest to, że mam ograniczony teren, a chciałbym zmieścić tutaj 10 plantów, które byłyby poodginane w różne strony i chciałbym wiedzieć co sądzicie o takim rozwiązaniu, że rośliny rozmieściłbym tak jak na załączonym schemacie (obecnie dół jest większy ok 3,5x2m , ale nie miałem możliwości by zrobić zdjęcie)
https://imgur.com/a/05UQlSF
  • 51 / 3 / 0
Ze zdjęcia wnioskuje że nasłoneczienie jednak będzie ograniczone wiec giganty raczej nie wyrosną to powinno być ok. Bardziej obawiał bym sie wilgoci
  • 43 / 1 / 0
Moim zdaniem lepeij sadzic miedzy niskimy drzewami jest osłona a słońce zajbiscie dociera mozna się przyłożyć i niestety cos zmienić w terenie
  • 12716 / 2460 / 0
Zgadzam się. U mnie na spocie rośnie taka wiklina - 1.5 - 2 m wysokości. W centrum zrobiłem poletko co wyższe gałązki skróciłem. Jest full słońca, a poletka nie widać.
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie

W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.

Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.