http://neurogroove.info/trip/nefopam
Na wikipedii piszą, że blokuje wychwyt zwrotny dopaminy, serotoniny i noradrenaliny i że by może wpływa na układ glutaminergiczny (tramadol jest słabym antagonistą NMDA{1} i sigma agonistą), ale dokładny mechanizm działania jest nieznany. Podejżewam, że nefopam działa jak tramadol pozbawiony działania opiatowego (działanie stymulujące i lekkie "osłupiające" tramadolu). Wydaje się to dość logiczne, bo tram ma mocniejsze działanie przeciwbólowe, niż mogłoby się wydawać, że ma biorąc pod uwagę tylko jego działanie na receptory opioidowe.
Cytat z wiki(http://en.wikipedia.org/wiki/Nefopam):
Pharmacology
The mechanism of action of nefopam is not well understood, although inhibition of serotonin, dopamine and noradrenaline reuptake is thought to be involved in its analgesic effects,[13][14][15] and there may be other modes of action such as through histamine H3 receptors[16] and glutamate.[17]
konsultacja ze mną zagraża życiu i zdrowiu
Janssen-Cilag powinien mnie dożywotnio sponsorować
matka chemia kocha swoje dzieci i nie pozwoli im umrzeć w samotności
daje haluny, niefajne, takie dość realne nieprzyjemne
za pierwszym razem dal mi nawet pewne efekty opioidowego nawalenia, pozniej juz nie
jadlem to wieki temu
barwil mocz na rozowo czy jakos i ogolnie bylk zle tolerowany przez organizm
Warto pomagać.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila
Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.
Gwałtowny wzrost w trzech województwach. Rozkręca się nowa epidemia
W trzech województwach zanotowano gwałtowny wzrost zatruć. Dane Głównego Inspektora Sanitarnego są zatrważające. Eksperci mówią już o groźnej epidemii.
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP
Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.