Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1450 / 19 / 0
Mnie na szczęście to przeszło po paru dniach. Ale swego czasu mieszkając jeszcze z seniorami i pijąc regularnie po 5-8 piw dziennie sam ojciec i mama zwrócili mi uwagę, abym się ogarnął, gdyż powoli wyglądam jak typowy chlejus.

Jeszcze za czasów tzn." małego Kajtka" (czytaj młodego łebka), kręcąc się dorywczo za pracą po fabrykach praktycznie co 3 osoba miała w/w objaw/efekt (?).
Czerwony, napuchnięty nos z popękanymi naczynkami, policzki napompowane jakby ktoś otrzymał parę sierpów. To by się zgadzało- jeden musiał się odstresować po 3 latach służby w Marynarce Wojennej. Drugi tankował w technikum, wojsku i sporo po...

Czym jest to spowodowane? Ciągłym rozszerzeniem naczyń krwionośnych- efekt etanolu- i potem brakiem możności powrotu do pierwotnego stanu?
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 280 / 20 / 0
jak od walenia kresek możesz mieć dziurawą przegrodę; tak od picia napuchniętą mordę, są pewne cząstki człowieka, które już nie powrócą do pierwowzoru, tak jak na przykład błona dziewicza i to raczej nic zaskakującego, jak dla mnie przynajmniej
  • 104 / 14 / 0
Efekt jest odwracalny.Ja i znajomi z podobną aparycją po odwykach,więzieniu lub wszywkach zawsze mieliśmy facjaty jak sprzed alkoholowego tournee.
  • 143 / 3 / 0
alkohol zatrzymuje w organizmie wodę, co powoduje opuchliznę. Jak sam zauważyłeś, działanie etanolu polega również na dużym rozszerzeniu naczyń krwionośnych, podwyższeniu ciśnienia, co objawia się zaczerwienieniem skóry. (Z tego powodu, mogą również pękać naczynka.)
Są też ciekawsze teorie jak reakcja nadwrażliwości alergicznej lub niealergicznej, albo wady genetyczne (np.: ALDH2, gen odpowiedzialny między innymi za metabolizowanie alkoholu). Stawiam jednak na brzytwę Ockhama, czyli układ krwionośny i wodę.
Można spróbować zapobiegać witaminą C, wapnem.
  • 5801 / 1192 / 43
Mam i ja.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 1450 / 19 / 0
madelineusher pisze:
Alkohol zatrzymuje w organizmie wodę, co powoduje opuchliznę.
Jesteś pewny? Sam po ostrym 7 dniowym chlaniu kolorowej wódy, oddając prawie że pomarańczowy, cuchnący, gęsty mocz nie powiedziałbym, że mam retencję wody...

• 640 / 118 / 0
Chlałeś przez 7 dni, żeby sprawdzić, czy kolega ma rację? Przecież o odwodnieniu poalkoholowym uczą już w przedszkolu.
Uwaga! Użytkownik DorianGray nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 143 / 3 / 0
Brzmi paradoksalnie, ale im mniej pijemy, tym większe tendencje do zatrzymywania wody w organizmie. Odpowiada za to między innymi hormon antydiuretyczny.
  • 1450 / 19 / 0
DorianGray pisze:
Chlałeś przez 7 dni, żeby sprawdzić, czy kolega ma rację? Przecież o odwodnieniu poalkoholowym uczą już w przedszkolu.
Nie, nie sprawdzałem.

• 158 / 14 / 0
Ja zauważyłam że te twarze mają przede wszystkim pompki spod sklepu czyli osoby którym nie zależy np. Na dobrym odżywianiu. Znajomi alkoholicy dbający o takie sprawy zazwyczaj nie są aż tak zniszczeni.
:*)

:heart: S&M :heart:
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie

Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.