Ja nie używam, ale widywałam niejednokrotnie u innych użytkowników te ledy, więc na pewno są ok
U mnie natomiast ruszyła trzecia doba od pokazania się pinów:
Bardzo jestem ciekawa jak to obrodzi, pozostałe monotuby z kukurydzą nie zwalniają tempa ani na chwilę i nie ukrywam, że mam nie małą satysfakcję ze świadomości, że wszystko mi idzie zgodnie z planem, co tylko mnie utwierdza w przekonaniu że wiele, wiele godzin poświęconych nad książkami nie poszło na marne.
Aktualnie czuje się ultra pewnie w temacie, mogłabym to robić na różne sposoby do usranej śmierci, dawno nie odnotowałam wtopy.
chcialbym zrobic wlasna hodowle zamiast kita i chcialbym grzybki hodowac w takim duzy pojemniku plastikowym
jak ten substrat wysterylizowac? watpie ze cale pudlo zmiesci mi sie do szybkowara a substrat z mniejszych pojemnikow ktore zostal wysterylizowany nie powinien byc otwierany i przekladany do tego pojemnika prawda?
moze mialabys jakis pomysl?
jak ci poszly monotuby z kukurydza?
Zastanawiałam się właśnie, czy by z tego nie zrobić foto-relacji, bo wszystko uwieczniłam, a wiem że dla niektórych do kluczowa kwestia, aby krok po kroku zobaczyć i później to odzwierciedlić.
Obiecuję, że to sklecę w jedno i udostępnię, macie moje słowo. Zarówno ryżowe, jak i monotub od A do Z.
Monotub jest mega wydajny, i naprawdę, jak proces kolonizacji zboża przejdzie, to reszta jest już tylko formalnością. U mnie takie boxy się piętrzą, testuję każdą możliwą metodę. Oprócz jednej wtopy z pleśnią w słoikach z kukurydzą, reszta bez zarzutu....
//
@quarmaballs
Co do Twojego pytania:
Substrat można sterylizować, wysypując go na coś na wzór takiej pieluchy tetrowej i gotując, acz ja ładuję wszystko do wiadra w odpowiednich proporcjach, zalewam to wrzątkiem, zamykam.
Rano mieszam ze zbożem i jeszcze się nie zdarzyło tak, aby nie wyszło.
Mocno rozwinięta grzybnia, która zawarła dużo połączeń między sobą jest naprawdę silna. Nie sugeruję, aby olać sterylność w późniejszych etapach, ale IMO sterylność podczas szczepienia oraz kolonizacji jest kluczowa. Później z górki i całość świetnie sobie poradzi sama.
i taka papke z zakladam juz przefiltrowanego zagotowanego substratu i zyta po prostu nakladasz do boxa, posypujesz wermi i zaszczepiasz?
Osobno szczepisz słoiki z kukurydzą, bądź żytem.
Jeśli po czasie zauważasz, że całość się udała, kolonizuje bez zarzutu, wtedy zabierasz się za kompletowanie składników na substrat.
Zaszczepione zboże w zależności od pojemności potrafi kolonizować od dwóch tygodni, nawet do ponad miesiąca. Jest to więc optymalny czas na to, aby się przygotować i odpowiednio doedukować.
Wysterylizowane, zimne już zboże szczepisz w tak sterylnych warunkach, na jakie możesz sobie pozwolić. Jeśli całość pójdzie zgodnie z planem, wtedy gotowy substrat+żyto to swoista lazania.
Najpierw do pudła warstwa substratu, na to zboże, znowu warstwa substratu, znowu zboże – i tak do wyczerpania zapasów, zawsze jednak kończąc substratem.
Generalnie bardzo prosta sprawa, elementem najważniejszym jest użyć zarodników i rozpocząć proces.
Pomogę Ci i Wam i napiszę to krok po kroku w formie foto-relacji, bo to naprawdę proste a wydaje się skomplikowane gdy się o tym czyta na sucho.
#travelingwithoutmoving
Foto 1 moje klony na agarze wytwarzają już własne szpilki i krótkim czasie
Foto 2 i 3 mój nowy przepis na popkorn z kawą i Mały dodatkiem syropu z trzciny cukrowej podczas gotowania . Gwałtowna. Agresywna kolonizacja jestem zdumiony efektem
Foto 4 LC na miodzie wkrótce testy na szalkach agarowych ale jak na razie wygląda bardzo dobrze.
Czy taki pojemnik nada się do uprawy? Może podpowiecie coś lepszego?
Czy świadek może odmówić odpowiedzi na pytania w sprawie o narkotyki? Analiza art. 183 K.p.k.
Co promieniowanie gamma robi z medyczną marihuaną i jak wpływa na kannabinoidy i terpeny?
Niemcy w obliczu "fentanylowej fali". Eksperci biją na alarm.
Była wzorową uczennicą. Zrobiła coś strasznego. Jej rodzina jest załamana
Już nigdy nie zobaczy błękitu nieba, twarzy bliskich ani własnego odbicia w lustrze. To, co zrobiła 25-letnia Kaylee Muthart, na zawsze zmieniło jej życie. Pod wpływem halucynacji, które wywołały narkotyki, dokonała samookaleczenia w przerażający sposób, pozbawiając się wzroku. W tamtej chwili nie była sobą. Głos, który kazał jej działać, był wytworem urojeń. Teraz, choć żyje z konsekwencjami tej tragedii, walczy o jedno – aby jej historia była przestrogą dla innych.
Miało być wino, było wino i kokaina. Przechwycili transport z Ameryki Środkowej
Około 7,5 miliona złotych - taka jest czarnorynkowa wartość 44 litrów płynnej kokainy, która zabezpieczona została w ramach współpracy służb ze Stanów Zjednoczonych, Republiki Czeskiej oraz Europolu. Transport, w którym miały być tylko markowe wina, został załadowany na kontenerowiec w Panamie. Przechwycono go na terenie województwa lubelskiego. Zatrzymano dwóch mieszkańców tego regionu oraz 53-latka z Kujawsko-Pomorskiego.
Liczba przestępstw związanych z marihuaną spadła od czasu legalizacji w Niemczech
1685 zamiast 5315: od czasu wejścia w życie nowych przepisów w Berlinie zarejestrowano znacznie mniej przestępstw związanych z marihuaną. Legalizacja marihuany w Niemczech odciąża wymiar sprawiedliwości?