Pierwsze dni życia rośliny która jako jedna z niewielu wykiełkowała. Potem dowiedziałem się, że były to 2 letnie nasiona, dlatego słaba kiełkowalność.
[ external image ]
Teraz kilka zdjęć z późniejszego okresu, na kilka dni przed desantem.
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Na spotcie lądowały po kolei, niestety jedna zginęła na skutek ulewy połączonej z atakiem sarny. Oto stan obecny:
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ][ external image ]
Pierwszy krzak rośnie, ale zółkną mu liście - i teraz pytania: czemu może się to dziać? Podlewam go czasem wodą z florovitem, parę dni ostatnio padało, ph jest lekko kwaśne, ziemia gliniasta. Myślę nad niedoborem fosforu - w florowicie go nie ma - albo ma zalane korzenie, bo ta chujowa gliniasta ziemia nie przepuszcza prawie wody. pH - czy mogę zaszkodzić, jeśli posypię trochę dolomitem? Z drogim krzakiem jest raczej ok, trzeci - miał również przygodę z sarną - wiedać wgniecenie na ziemi obok - ale przeżył, Jest w słąbym stanie, dolne liście wiszą, ale nie zółkną.
A wiec - co radzicie?
usunołem rolne liści bo w większości były już nietentego, a na jednnym listku widziałem takie dziurki jak by coś to gryzło, a pod jednym listkiem zauważyłem przyklejone takie kuleczki (jajeczka) prubowałem to oderwać to połowe liścia urwałem, bo jeżeli to były jakieś pająki to by mi to wisiało, ale to mogły też być jakieś roślinożerne robaczki to wolałem nieryzykować. a na kilku innych roślinach kilkanaście metrów od spota zauważyłem mszyce.
Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
mozesz dosypac dolomitu, by nieco podniesc ph
http://www.youtube.com/watch?v=UZx1QNuUetE
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Wolne Konopie w Komendzie Głównej Policji. Policjanci też widzą absurdy obecnego prawa
Ibogaina a uzależnienie od ketaminy: co pokazał jeden opis przypadku
Recenzowany opis przypadku opublikowany w „Frontiers in Psychiatry” opisuje 30-letniego mężczyznę, u którego po podaniu ibogainy ustąpił jednoczesny głód ketaminy, kokainy i alkoholu, a abstynencja utrzymała się przez 17 miesięcy. To relacja o jednym pacjencie (n=1), a nie badanie kliniczne — i właśnie od tego ograniczenia trzeba zacząć, żeby dobrze zrozumieć, co ta praca wnosi, a czego nie rozstrzyga.
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.
Marihuana w Szwecji — jedno z najostrzejszych praw w Europie
Szwecja karze nie tylko posiadanie marihuany, ale samo bycie pod jej wpływem — to rzadkość na tle reszty Europy. Od ponad trzydziestu lat policja może zlecić test na miejscu przy samym podejrzeniu, a dostęp do konopi medycznych pozostaje w praktyce symboliczny.