Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 684 / 26 / 0
A jak zejdę CT to ile będą trwały objawy abstynencyjne?
Pozdrawiam!
Paweł
  • 1876 / 193 / 0
10mg brane w celu zaśnięcia - Czy po tym gównie nie czuć na drugi dzień niemalże wcale działania stymulantów? Mowa o zwykłej kofeinie. Takie wrażenie mam
Zakonnik Wielu Zakonów
Tak zwany Wielozakonnik
Z tytułem Zakonnego Doktorka
  • 760 / 440 / 0
Tak, może mieć to związek z hamowaniem receptora a2 adrenergicznego przez mianseryne.
  • 3543 / 577 / 1
Jeśli chodzi o kofeinę to nie wiem, ale jeśli katynony działają, to kawa też powinna...
Ja zażywam 30 mianseryny
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 102 / 14 / 0
Czy mianseryna była by dobra w leczeniu przewlekłych nerwobólów? Biorę ją w dawce 30mg, ale w tej dawce chyba jeszcze nie hamuje wychwytu zwrotnego noradrenaliny, dlatego pytam, czy ktoś biorąc dawkę 60mg odczuł jej działanie na noradrenalinę. Biorę ją w połączeniu z fluwoksaminą 150mg i lamotryginą 200mg. Czuję się naprawdę dobrze, bardzo dobrze śpię itd.
Od razu mówię, że jeśli chodzi o noradrenalinę to wenlafaksyna i duloksetyna odpadają z racji działań niepożądanych, jakie na nich miałem.
Bo jak nie mianseryna w wyższej dawce to neurolog proponowała mi pregabalinę albo gabapentynę, przy czym pregabalinę dawno temu mi przepisano na zaburzenia lękowe i niestety po niecałych 2 tygodniach odstawiłem ją, bo mnie niesamowicie otępiała. Gabapentyna zaś z tego co wiem, działa słabiej na ten sam receptor co pregabalina, więc może być lepiej przeze mnie tolerowana, ale zanim bym miał próbować gabapentyny, jestem ciekaw jak ta mianseryna działa na noradrenalinę. Te bóle mam od kilku tygodni i trochę już zaczynają mnie denerwować.
  • 1 / / 0
Do pregabaliny bardzo szybko idzie się przyzwyczaić, na początku będziesz czuł otępienie i jakbyś był lekko wypity ale później to minie, jeśli chcesz możesz kombinować z gabapentyną ale jak chcesz zminimalizować efekt otępienia, który ją czułem nie cały tydzień a później było już normalnie, to zwiększ częstotliwość przyjmowania zachowując te same wartości mg które przyjmujesz przez 24/h, jeśli po tygodniu dalej będziesz czuł zamułke to wtedy zmniejsz ilość. Szukaj pregaby w tabletkach to łatwiej będzie ci ją rozłożyć, bo o ile pamiętam dało się je łamać. mianseryna wątpię że pomorze ale i tak to jest genialny lek biorę 120mg dziennie i na depresję działa jako jedyny lek który oddziałuje na serotoninę ale według Wikipedii niby też działa na noradrenalinę.
Tylko pamiętaj, że mianseryna będzie zwiększała działanie pregabaliny i to w dość odczuwalny sposób.
  • 13 / 3 / 0
Zrobiłem sobie rok przerwy od mianseryny, stosowana była w celu zaśnięcia.
Klasycznie zarzuciłem 15 mg o 19:00 poza kilkoma zaburzeniami rytmu serca, u mnie standardowy objaw przy korzystaniu z leków oddziaływających na receptory histaminowe położyła mnie do łóżka po 3 godzinach, dość brutalnie jak to zwykle ma w zwyczaju.
Jedyny nowy symptom, który zauważyłem to dość duże problemy z połykaniem/przełykaniem miał ktoś podobne objawy po mianserynie?
  • 454 / 14 / 2
Czy ktoś wie jaki jest mechanizm działania jeśli idzie o usypianie. Przy Mirtazpinie wiadomo, że im mniejsza dawka, tym większe działanie nasenne.

Czy tak samo jest z mianseryną?
  • 135 / 9 / 0
Czy ktoś się orientuje, czy mianseryna w dawce 60 mg również usypia?
Aktualnie przyjmuję 30 mg na sen i jako dodatek do SSRI. Mam zezwolenie na zwiększanie do 90 mg. Jednak wiem, że w dawkach powyżej 30 mg daje też po noradrenalinie. Stąd moje pytanie, czy w dawkach wyższych efekt nasenny nie słabnie kosztem pobudzenia/lęków? Czy też efekt nasenny się utrzymuje lub zwiększa, a dodatkowo rośnie jeszcze pobudzenie?
30 mg na mnie działa po prostu trochę za słabo nasennie. Mogę zasnąć, ale sen mam płytki i zaczynam się wybudzać po 4-5 h.
  • 41 / 11 / 0
@ymka U mnie działanie nasenne się zwiększa razem z dawką, nie odnotowałem pobudzenia nawet przy 90mg. Ale nie wiem na ile moje doświadczenie jest miarodajne, bo ogólnie SNRI powodują u mnie większą senność niż SSRI.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Hiszpania: obowiązkowe testy na alkohol i narkotyki dla kierowców zawodowych?

Hiszpańska scena polityczna podzieliła się wokół nowej propozycji Partii Ludowej (Partido Popular), która chce wprowadzenia obowiązkowych corocznych testów na obecność alkoholu i narkotyków dla kierowców zawodowych. Projekt ustawy zmieniający hiszpańskie prawo o ruchu drogowym, zgłoszony kilka tygodni temu, trafił już pod obrady Kongresu Deputowanych, wywołując ostry spór między rządem a opozycją.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.

Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.