Więcej informacji: Metadon w Narkopedii [H]yperreala
"Zwiększona zostaje dostępność leczenia substytucyjnego. Terapia dla osób uzależnionych od opioidów, polegająca na stosowaniu leków zastępujących narkotyki, będzie dostępna nie tylko w specjalnych programach, ale także na podstawie recepty wystawionej przez lekarza. Dzięki temu więcej pacjentów skorzysta z terapii."
Ciekawe tylko na jakiej zasadzie to ma działać, co z tego ze lekarz wystawi mi butle mietka jak najdroższa kosztuje 500zl, no chyba że będą jakieś żniżki w co wątpie. Nie moge na razie znaleźć żadnych szczegółów oprócz tego że ma wejśc ustawa w ciągu 30 dni
Jak ktoś coś wie to zapraszam do komentowania
And if God hadn't meant for me to get high
He wouldn't have made bein' high so much, like, perfect
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
Właśnie głównie o to mi chodzi, czy sama taka substytucja z powodu uzależnienia od opio daje podstawę do wystawienia mietka na R
Ja na 2tyg zużywam około 310ml tego najdroższego syropu (5mg/1ml). Czyli wychodzi że miesięcznie musiałbym dokładać do tego 500zł ( ceny się róznia od aptek od 400 do 600zł przynajmniej tak jedna stronka podaje)
EDIT: znalazłam, ale nie został jeszcze ogłoszony w Dzienniku Ustaw.
zrodlo: https://www.gov.pl/web/zdrowie/lepsza-d ... d-opioidow
"Nowe przepisy mają wejść w życie po 30 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw."
To chyba wejdą.
kiedyś jako początkujący opioidowiec (było to jakoś 2020/21)wziąłem metadon 15ml 5mg/1ml i dość mocno było. Od tamtego czasu zacząłem dość intensywniej bawić się głównie oxami. Niestety człowiek się wjebal. W niedzielę przy skrętach po kodeinie byłem w szpitalu psychiatrycznym, bo juz ciężko było wytrzymać. W poniedziałek miałem rozmowę z lekarzem prowadzącym i wyszedłem na własne żądanie w porozumieniu z nim by udać się na program substytucyjny. Jestem stałym użytkownikiem alprazolamu od 2023 roku jakoś. Od 2017 roku pierwsze objawy depresji, stanów lękowych i fobii społecznej. Żadne ssri/nsri nie pomagało niestety. Na wyjście lekarzowi udało się załatwić transtec 35, przykleili mi na łopatkę i puścili. Na drugi dzień po wyjściu ze szpitala udałem się na program w celu zapisania się. Dzięki Bogu miałem wypis ze szpitala z pilnym skierowajiem na program, bo tak bym miesiąc sobie poczekał na miejsce, wypis mi przyspieszył ten termin właśnie na tyle, że dziś miałem właśnie pierwszą rozmowę z lekarzami tam na programie, wiadomo mocz do badania wzięli ode mnie. Zaczynam w poniedziałek program na levometadonie. Plaster strasznie mi skórę podrażnił i robiły się bąble powietrza przez co źle działał. Dostałem receptę na metadon właśnie 100ml 1mg/1ml. 20mg na dobe, gdyby coś sie działo dorzucić kolejne 10mg. Mówiłem im o benzo, że z tego też chciałbym zejść i spróbować być na samej pregabalinie, która również biorę (alprazolam - wcześniej 2mg/2x dziennie + 1mg doraźnie w razie co, oraz pregabalina 150mg/x2). Lekarz zasugerował by pierw zająć się schodzeniem z opioidów dopiero później schodzeniem z benzo, dodam że dawek nie przekraczam, Biorę te leki głównie terapeutycznie jak zalecił lekarzn i jak się czuje dobrze, nie odczuwam potrzeby dorzucania mimo upływu 3 lat. Zamiana alpry będzie na klony, po których mi potrafi odpierdalac. Jestem bardzo pozytywne nastawiony, wykazuje i czuję dużą chęć rzucenia w końcu każdego gówna, prócz leków bez których nie mogę funkcjonować ze względów zaburzeń psychicznych, próbowałem już odstawiać i nie potrafiłem normalnie funkcjonować przez staky lękowe oraz fobie społeczną. Wszystko jak na kazaniu na programie lekarzom powiedziałem, wcześniej kodeina prawie non stop, redukcja trampcem była i z deszczu pod rynne. Dodam że program mam w Szczecinie. Po pierwszej rozmowie jestem zadowolony, jutro idę na program na godzinę 13 by lekarz zobaczył jak metadon na mnie działa, w sensie czy przynosi ulgę i w poniedziałek podpisuję kontrakt. Jeśli ktoś ma jakieś pytania śmiało, bardzo chętnie pomogę oraz jak wspomniałem trzymajcie kciuki.Dzis Lekarz rodziny też się dowie o moim programie oraz uzależnieniu
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP
Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.
Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"
Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.
FDA zorganizowała publiczne wysłuchanie w sprawie terapii psychodelicznych
14 września amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła w swojej siedzibie w White Oak w stanie Maryland czterogodzinne wysłuchanie publiczne poświęcone przyszłości terapii psychodelicznych w Stanach Zjednoczonych. Spotkanie trwało od 12:30 do 16:30 czasu wschodniego (18:30–22:30 w Polsce), na miejscu zjawiło się około 300 osób, a transmisję na żywo oglądał kolejny tysiąc widzów.