Rozmowy na temat działania psychoaktywnego kannabinowego konopii.
ODPOWIEDZ
  • 1838 / 247 / 0
Mam takie samo zdanie jak topek jeśli chodzi o apteki i nie wzioł bym otwartego opakowania.
@mietowy3 jak byś się poczuł jak by farmaceuta otwierał sloiczek z xanami czy concertą przy zakupie albo pani w biedrące kawę lub wino ?
  • 570 / 54 / 0
Jakby apteka zamawiała surowiec w opakowaniach po 0,5kg, to ciekawe czy też bylibyście tacy wybredni gdyby Wam to odważyli i dali w innym opakowaniu xD Na tym polega różnica pomiędzy surowcem a lekiem czy innym gotowym produktem, śmiesznie się czyta w sumie posty pełne bólu dupy o taką pierdołę. Nie mówię o kosztach, to osobna sprawa ale samo przepakowanie? Dajcie spokój.
  • 2293 / 395 / 0
+1
  • 87 / 11 / 0
+1

23 września 2025yoshi420 pisze:
Niby dlaczego nie przesypują na oczach klienta/pacjenta?
Bo to apteka, a nie pierdolony The Bulldog w Amsterdamie %-D. Przesypywanie odbywa się w monitorowanym pomieszczeniu, bo to pierdolona substancja z grupy I-N. Już widzę jak dziewuszka w aptece, gdzie są 4 okienka i kolejka przed wejściem podpierdala temat ryzykując wyjebanie z roboty i wilczy bilet na pracę w zawodzie, żeby podpierdolić @yoshi420emu materiału za 50 złotych albo zamienić mu Aurorę na przeterminowanego S-LABa %-D

Tak samo już widzę, jak kierownicy aptek stwierdzają, że w sumie to pierdolą te wszystkie Rutinoscorbiny i Xanaxy, i przerzucają się na uprawę zielska w kraju, w którym zaraz będzie więcej emerytów, niż wszystkich innych ludzi %-D. Państwo nie zluzuje żadnych wymagań dla podmiotów chcących produkować medyczną marihuanę (leki w ogóle). Trzeba zatrudnić odpowiednich specjalistów d.s. utrzymania jakości w produkcji w farmaceutycznej, laborantów, stworzyć laboratorium, zająć się całym zapleczem związanym z bezpieczeństwem, kontrolą dostępu, zatrudnić ochronę itd. Pomijając już ze trzeba mieć to gdzie uprawiać, suszyć, przechowywać.

Poza wielkimi podmiotami typu Superpharm żadna apteka nie jest w stanie tego zrobić. Przędzej S-LAB otworzy w PL sieć aptek
adhibe rationem difficultatibus
  • 2293 / 395 / 0
Jestem Pacjentem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 49 / 42 / 0
To jest właśnie zatrważające że po blisko 8 latach od wprowadzenia marihuany medycznej w Polsce, nie ma ani jednego podmiotu który by to produkował i dystrybuował lokalnie. Patrzę na te firmy i jest tak:

Producenci i kraje pochodzenia:
Aurora Cannabis - Kanada i Dania. Firma Aurora ma swoje produkty dostarczane zarówno z kanadyjskich zakładów, jak i z duńskiego oddziału (Aurora Nordic).

Canopy Growth - Kanada. Kanadyjski potentat, który jest obecny na polskim rynku od samego początku.

Tilray - Kanada i Portugalia. Globalny producent, który ma zakłady upraw w obu krajach. Ich susz trafia na polski rynek, często dystrybuowany przez firmę S-LAB.

S-LAB - Polska (dystrybucja), Portugalia i Kanada (produkcja). Firma S-LAB jest polskim dystrybutorem, ale sprowadza surowiec z zagranicznych upraw, m.in. z Tilray w Portugalii. Zgodnie z wcześniejszymi informacjami, firma ta ma również powiązania z polskimi uprawami w celach badawczych.

Four20Pharma - Niemcy

Cantourage - Niemcy

Cosma - Polska (dystrybucja), Kanada (produkcja)

Medezin - Niemcy

Ile to pieniędzy przecieka? Wszystko sprowadzamy i nawet chwasta nam uprawiają za granicą. Gdyby to było lokalne, łatwiej byłoby dostosować i zrobić opakowania 1g, 5g i 10g np. No i cena. Ktoś tu wstawiał "menu" i Niemiec to ma 30zł / g, czyli dla niego jak u nas za 10zł (trzykrotnie wyższa siła nabywcza obywatela), a u nas niejeden pensję przepuści. Płacz i płać pacjencie.
  • 2293 / 395 / 0
To prawda, sprawdzilem też markę Suprobion i myląca jest ta etykieta. Susz jest z Kanady, a w ogóle to podobno ci sami ludzie co stają za s-lab.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 2293 / 395 / 0
Ja ostatnio wziąłem 30 gram to z wizytą wyszło mi kosztów 1300 zł, czyli 45 zł za gram.
  • 12609 / 2438 / 0
Ja kupowałem tyle, ile producent dostarcza w opakowaniu, czyli po 10 i było płacone słono za to przepakowanie. Niestety ta jedyna apteka miała więc nie było wyboru. Już pomijam czekanie bodaj 20 minut - jak na Sebę.
Monitoring nic nie daje, kiedy właściciel apteki stoi za wydawaniem, a przecież takich pracujących właścicieli jest sporo. Sam siebie będzie sprawdzał?
Czy są przypadki, że apteki sprowadzają w opakowaniach to 500g? Wtedy oczywiście przepakowanie jest konieczne, ale nie za taką cenę. To pudełeczko kosztuje pewnie max 50gr. w hurcie.
  • 33 / 3 / 0
24 września 2025IStillKnow pisze:
To jest właśnie zatrważające że po blisko 8 latach od wprowadzenia marihuany medycznej w Polsce, nie ma ani jednego podmiotu który by to produkował i dystrybuował lokalnie. Patrzę na te firmy i jest tak:

Producenci i kraje pochodzenia:
Aurora Cannabis - Kanada i Dania. Firma Aurora ma swoje produkty dostarczane zarówno z kanadyjskich zakładów, jak i z duńskiego oddziału (Aurora Nordic).

Canopy Growth - Kanada. Kanadyjski potentat, który jest obecny na polskim rynku od samego początku.

Tilray - Kanada i Portugalia. Globalny producent, który ma zakłady upraw w obu krajach. Ich susz trafia na polski rynek, często dystrybuowany przez firmę S-LAB.

S-LAB - Polska (dystrybucja), Portugalia i Kanada (produkcja). Firma S-LAB jest polskim dystrybutorem, ale sprowadza surowiec z zagranicznych upraw, m.in. z Tilray w Portugalii. Zgodnie z wcześniejszymi informacjami, firma ta ma również powiązania z polskimi uprawami w celach badawczych.

Four20Pharma - Niemcy

Cantourage - Niemcy

Cosma - Polska (dystrybucja), Kanada (produkcja)

Medezin - Niemcy

Ile to pieniędzy przecieka? Wszystko sprowadzamy i nawet chwasta nam uprawiają za granicą. Gdyby to było lokalne, łatwiej byłoby dostosować i zrobić opakowania 1g, 5g i 10g np. No i cena. Ktoś tu wstawiał "menu" i Niemiec to ma 30zł / g, czyli dla niego jak u nas za 10zł (trzykrotnie wyższa siła nabywcza obywatela), a u nas niejeden pensję przepuści. Płacz i płać pacjencie.
Pamiętam że chwilę po tym jak medyczna marihuana zaczęła trafiać do Polskich aptek to jedna z firm które w tamtym czasie hodowały CBD(swoją drogą było to jedyny naprawdę dobry susz cbd który próbowałem) starała się o zgodę na uprawę i kojarzę że ją dostali, pewny jestem że przestali z hodowlą cbd na rzecz tego, od tamtego czasu już więcej nic na temat tego producenta nie słyszałem, wydaje mi się że mogły być jakieś problemy z takim przedsięwzięciem w Polsce, bo ich infrastruktura pod hodowle cbd z której były filmiki oraz zdjęcia wyglądała na w pełni gotową do takiego przedsięwzięcia.

Nazwy ww. firmy niestety przypomnieć sobie nie mogę, ale przy szukaniu w internecie info na ten temat, natrafiłem na artykuł z marca tego roku, "Hemp&Health S.A. rozpoczyna uprawę marihuany medycznej w Polsce!", może już niedługo coś w kwestii suszu z Polskich upraw się zmieni :D
ODPOWIEDZ
Newsy
Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.

Nocna prohibicja godzi w wolność? „Nic tak nie zabiera jak alkohol i narkotyki”

Przeciwnicy nocnej prohibicji argumentują, że tego typu zakazy godzą w wolność człowieka. - Nic tak nie zabiera wolności jak alkohol i narkotyki - zauważyła w rozmowie z PAP psychoterapeutka uzależnień Anna Biskot.