Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Stosujesz Lotos.

Czas głosowania minął 23 lipca 2019

1.Tak i działa
0
2.Rzadko i trochę dziala.
0
3.Często i średnio dziala.
1
100%
4.Nie bo nie dziala na mnie.
0

Liczba głosów: 1

ODPOWIEDZ
  • 183 / 27 / 0
23 maja 2018VERBALHOLOGRAM pisze:
Stymulant psychodelicznego myślenia, tzn jakby odmulona medytacja. Konkretne działanie ale trzeba liczyć się z tym że to nie będzie kilka godzin lotu.
Wie ktoś ile gramów kwiatów lotosu różowego (nie ekstraktu) z MO by trzeba było spożyć, aby zadziałało w podobny sposób? Pomaga również usnąć oraz rozluźnić mięśnie? Na wiki przy błękitnej odmianie jest napisane:
Dawka 5 do 10 g kwiatów wywołuje lekkie pobudzenie, zmiany w procesach myślowych, zwiększoną percepcję wzrokową i łagodne wizualizacje przy zamkniętych oczach. Ogólne działanie jest łagodne.
W internecie nie widziałem jeszcze, aby ktoś opisywał działanie lotosu błękitnego jak wiki, ale podobno jednak jakoś tam działa, a lotos różowy ma wiele takich samych substancji czynnych, a więc rozumiem, że jednak działać powinien podobnie. Pisaliście tu również, że działanie jest zauważalne głównie z winem. Czy napar ma więc jakikolwiek sens?

---------------------

Przygotowałem wczoraj napar z 5 g lotosu różowego i wypiłem przed snem. Całkiem smaczne, a działanie bardzo subtelne - delikatna sedacja, oszołomienie i ciut mniej szablonowe myślenie. Trochę łatwiej się medytowało i trochę szybciej usnąłem. O wiele słabsze niż Passiflora, bardziej jak melisa, ale jednak swoje robi i pomaga na stres.

Scalono. taurinnn
  • 14 / 10 / 0
Hejho, dostałem w gratisie 0,5 grama ekstraktu 100:1 lotosu niebieskiego - co z tym można zrobić?
  • 86 / 6 / 0
Do powyższej odpowiedzi: jak nie wiemy co zrobić z ekstraktem, to opcjonalny sposób na wszystko, to zalać kieliszek wodą, wsypać ekstraktu ile chcemy, tutaj spokojnie całość, pomieszać i poczekać 5 min aż najdzie wodą (lepsza wchłanialność i nie podrażnia jelit, na sucho może powodować biegunkę) i wypić.

Wie ktoś, czy niebieski lotos jest legalny w Polsce?
  • 75 / 2 / 0
Grzybienie błękitne, grzybień błękitny, lotos błękitny (Nymphaea nouchali var. caerulea) jest na wykazie środków odurzających I-N czyli niestety chyba nielegalne :/
  • 2 / / 0
Dmatix jesteś pewien ? Na allegro można znaleźć nasiona.
  • 2 / / 0
A przepraszam rzeczywiście jest na wykazie, ale w archiwum w 2016 jeszcze był o dziwo.
  • 260 / 22 / 1
Czyli usunęli niebieskiego lotosa z wykazu?
  • 27 / 3 / 0
Zakazany jest Nymphaea caerulea czyli Grzybień błękitny natomiast nadal legalne są odmiany kolorystyczne Nelumbo Nucifera (Lotos orzechodajny) np. Różowy,Biały,Niebieski i Żółty :)
  • 1 / 1 / 0
Niebieska odmiana lotosu zawiera inhibitory MAO, czy jego biała lub różowa odmiana również?
  • 27 / 3 / 0
Różowy lotos posiada bardzo podobny skład chemiczny co niebieski, więc istnieje duże prawdopodobieństwo że również jest IMAO.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Największa w historii analiza potwierdza: marihuana skuteczna w leczeniu objawów nowotworowych

W ciągu ostatnich miesięcy świat nauki zyskał dostęp do największej metaanalizy dotyczącej zastosowania marihuany w terapii nowotworów, przeprowadzonej przez Whole Health Oncology Institute we współpracy z The Chopra Foundation i opublikowanej w prestiżowym czasopiśmie Frontiers in Oncology. Wyniki są jednoznaczne – istnieje przytłaczający konsensus naukowy, że medyczna marihuana skutecznie łagodzi objawy choroby nowotworowej i poprawia jakość życia pacjentów.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.