Dział poświęcony dyskusji nt. doboru zestawu nootropów.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
Witam wszystkich
Chciałbym zacząć brać leki nootropowe ponieważ,będę potrzebował przyswajać duże ilości informacji i pytanie do Was jest takie,czy zestaw noopept,prl,83 i ashwagandha będzie odpowiedni na początek by poprawiło mi funkcjonowanie mózgu? Przy okazji jakkolwiek poprawiając nastrój bo stres na głowie od małego zrobił swoje .
Myślałem na początek jeszcze o sunifiramie ale nie jest on obecnie dostępny na zdrowym a trudno mi znaleźć równie zaufaną witrynę.
Dziękuję bardzo z góry za pomoc
A za wszystkie błędy przepraszam,jest to mój pierwszy post na forum.
  • 3649 / 994 / 2
1. Noopept na początek jest ok. Pamiętaj, że musisz uzupełniać cholinę podczas suplementacji noopeptem za pomocą: CDP-Choliny lub Alpha-GPC lub Dwuwinianu Choliny (Choline Bitartrate). Na sam początek polecam jednak dwuwinian choliny.

2. PRL-8-53 jest jedną z najciekawszych substancji. Jak masz możliwość suplementować od początku kuracji, to jak najbardziej można.

3. Ashwaganda jest także w porządku, według mnie lepiej jednak radzi sobie ze stresem Bacopa monnieri. Ale to może być moja subiektywna opinia :)

4. Sunifiram nie jest dobry na początek. Poczekaj trochę czasu, potem napisz w temacie dotyczącym Sunifiramu, to spróbuję Ci pomóc, jak go przyjmować, żeby sobie nie zaszkodzić itd.

5. Nie zapominaj, że skład codziennego zestawu tabletek/kapsułek z nootropami to nie wszystko:
musisz mieć:
- kompleks witamin
- omega d3 k2mk7
- magnez, wapń
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • 5 / / 0
Dzięki za odpowiedź!
http://fotowrzut.pl/L7O697TVWW

Mógłbyś mi powiedzieć co jeszcze dodać do koszyka ? Czy to już pozwoli mi zacząć pracować efektywniej?
Magnez i wapń kupiłbym na miejscu w aptece chyba,że odradzasz mi ten pomysł.
Budżet też pozwala mi na 200zł więc jestem blisko granicy ;/
  • 3649 / 994 / 2
Jak blisko granicy? Ogólnie ja bym polecił Ci także spróbować Adrafinilu - oczywiście jeśli potrzebujesz czegoś, żeby działało doraźnie a działa podobnie do modafinilu.

To żeby było najtaniej Ci napiszę:
Kolejny krok to zamówienie sobie w najpopularniejszej aptece internetowe zaczynającej się od D. [nie będziemy przecież robić autoreklamy :)]
1. Vita-min plus luteina od Zeusa z Olimpu
2. Omega 3 D3 K2MK7 od Zeusa z Olimpu
3. Opcjonalnie: potas 333mg
---------------------------------------------
Alledrogo:
wapń i magnez:
szukasz opakowań takich laboratoryjnych

______
||||||||||
......./ \........
| |
| |coś tu | |
| |napisane| |
| |
'''''''''''''''''''''''''''''''''''
w załączniku patrz, bo miało być ładnie a wyszło jak zawsze xD
ogólnie opakowania są po 250g
proszku

więc szukasz:
1. węglan wapnia (jak będziesz suplementował, to od Zdrowego dostaniesz małe łyżeczki, to suplementacja 5 strząśniętych małych łyżeczek do wody.
2. cytrynian magnezu (jak będziesz suplementował, to taką samą małą łyżeczką: 6 strząśniętych)

Wapń i magnez będą droższe, magnez na pewno około 30 zł za 250g ale starczy ci to spokojnie na kilka lat. Wapń nie pamiętam ile kosztował, ale chyba o wiele taniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
  • 5 / / 0
Spoko,poszukam sobie wszystkiego :-)
Co do adrafinilu to na razie sobie go odpuszczę,bo chciałbym nie mieć problemu z zaśnięciem chociaż po tym co juz mam w koszyku pewnie i tak będzie ciekawie.
A to co w koszyku już mam nadaje się do zamówienia? :)
Pomógłbyś mi jeszcze w dawkowaniu i powiedział przez jaki czas mogę to brać? Np miesiąc tydzień przerwy itd?
  • 3649 / 994 / 2
Ok, nadaje się owszem, chociaż zamiast Ashwagandy to bym wziął Bacopa monnieri (do bacopa monnieri zdrowy w opisie dobrze napisał dawkowanie, więc tam sprawdź. Poza tym w ofercie tych Multiwitamina z tego co pamiętam nie ma minerałów, a one są bardzo ważne, dlatego tak jak mówiłem w aptece internetowej DOZobaczenia najtaniej ;)

a jeśli chodzi o resztę to tak:

RANO
zielarstwo:
1. Bacopa monnieri - dawkowanie: najpierw 2-3 dni po 50mg (bacopa wywołuję copę xD) dla bezpieczeństwa, a chcemy uniknąć tego, co napisałem w nawiasie.

nootropy:
1. Noopept - dawkowanie: [dobierasz do własnych potrzeb, załóżmy moja propozycja to 2 razy dziennie po 15mg, tak aby wyszło 30mg. Może być to również trzy razy dziennie po 10mg] tak więc poranna dawka to 15mg Noopeptu -> jak nie masz wagi to odmierz mikrołyżeczką zgodnie z zaleceniem producenta (PS. i tak nie będzie dokładnie, dlatego jak już ogarniesz temat nootropów to zainwestuj w wagę 0,001g). I oczywiście pod język!!! Nie połykamy, bo ten peptyd w większości zostanie "rozwalony" przez enzymy żołądkowe.
2. CDP-Cholina - dawkowanie jednokrotne na dzień: 250mg. A jak ty to bez wagi odmierzysz to ja nie wiem. Pewno tymi małymi łyżeczkami.
3. PRL-8-53 - cudeńko wręcz, po 5-7mg POD JĘZYK, ale nie razem z Noopeptem, bo może przytłoczyć początkujących Zresztą zobaczysz pierwsze wrażenie PRL-u pod językiem, niezapomniane.
witaminy i minerały:
- Vita-min plus luteina 1 kapsułka,
- Omega 3 d3 k2MK7 1 kapsułka żelowa
- opcjonalnie potas 333mg 1 kapsułka

zakupy z Alledrogo:
- węglan wapnia 3-5 małych, strząśniętych łyżeczek od Zdrowego do wody, i tam trzeba intensywnie mieszać i ciurkiem wypić wszystko a jak coś zostanie to dolać trochę wody i zamieszać i znowu.
- cytrynian magnezu 5-6 małych, strząśniętych łyżeczek od Zdrowego wrzucamy do wody, mieszamy, dobrze się rozpuści no i pijemy.

POPOŁUDNIE:
- 15mg Noopeptu pod język
Jak głowa będzie Cię boleć, to dodasz trochę CDP-CHoliny np. 50mg

WIECZOREM:
- relaks, jakaś uspokajająca muzyka, czytaj książki przed snem, a nie miej kontaktu z ekranem komputera (jak oczywiście możesz), bo wtedy twój organizm jest zbyt pobudzony i nie będziesz dobrze spał
zielarstwo: możesz pić Melisę przed snem. Bardzo poprawia jakoś snu i zwiększa ilość zapamiętanych snów.

PS. Jakbyś nie chciał marnować snu na sen, to proponuję, żebyś w przyszłości kupił sobie:
-Afrykański korzeń snów
-Afrykańskie ziele snów
-Melatoninę (opcjonalnie)
-zapisał się na kurs medytacji lub sam się uczył
-poćwiczył świadome śnienie.

Szczególnie noopept bardzo poprawi Tobie jakoś snu i jest szansa, że wysypiając się bardzo dobrze, będziesz miał drugi "dzień" we śnie i będziesz mógł go spędzać jak tylko chcesz :)

neuro
  • 5 / / 0
Paczka ze zdrowego już u mnie od wczoraj.
Dzisiaj rano postanowiłem zacząć i jedno pytanie w jaki sposób mam przyjmować Bacopa Monnieri? Nie mam pojęcia czy zalać to wodą,zimną ciepłą czy jakiś inny sposób,wolę sie dopytać niż zrobić głupotę.
O 9 rano przyjąłem około 7mg PRL 8,53
Cholina CDP-250mg
Witaminki ze zdrowego -1 kapsułka
Po godzinie (wiem,że to mało) nie poczułem nic,w ogóle.
Zdecydowałem się przyjąć kolejną dawkę PRL 8-53 około 10mg,płaska mikrołyżeczka ze zdrowego pod język.
Spróbuje od jutra robić dokładnie tak jak rozpisałeś mi w poście wyżej,za 3 dni zamienie PRL na noopept tylko mi podpowiedz jak przyjmować bacopę z rana :)
Dzięki!
  • 3649 / 994 / 2
1. Bacopę monnieri przyjmuj tak, żeby znalazła się w żołądku :) Czyli dowoli: kapsułka, do buzi, z wodą wypita itd.
2. PRL-8-53 bierz pod język po 7mg, nie przerywaj kuracji wymieniając z Noopeptem, bo to są dwie zupełnie inne substancje i jedna inaczej działa, a druga inaczej. Bierz PRL-8-53 razem z Noopeptem. Proponuję, żebyś i Noopept i PRL-8-53 brał pod język, oczywiście oddzielnie jeden po drugim.

Nootropy w odróżnieniu od stymulantów najczęściej potrzebują długiego czasu, by zaobserwować efekty. :-)
  • 13 / / 0
Cześć wszystkim!

Od miesiąca biorę Mozarin (escitalopram, 10mg dziennie) na zaburzenia lękowe i nadmierny stres. Fajerwerków nie ma, ale wydaje mi się, że jakoś tam działa i póki co będę kontynuował leczenie.

Przez to, że ostatnie 10 lat ostro popalałem MJ + regularnie piłem alkohol + czasami (rzadko, ale jednak) zarzucałem jakieś dropsy/grzyby/inne wynalazki, to moja pamięć i koncentracja ostro na tym ucierpiała. Aktualnie nie piję i nie palę od jakichś 2 miesięcy.. Po przeczytaniu książki "Zadbaj o mózg" Daniela Amena pomyślałem, że może warto dołożyć do tego leku suplementy polecane w tej książce. Zrobiłem sobie nawet małą tabelę odnośnie dziennych dawek. Wiem, że jest tu dużo doświadczonych w tym temacie osób, dlatego podsyłam mój plan i proszę o opinie i ewentualne rady co zmienić. :) Jutro będę rozmawiał o tym z psychiatrą, ale chciałbym również usłyszeć Waszą opinię.

Z góry dzięki!

[ external image ]

Wyciąłem url. Obrazki wrzucaj jako załącznik do postów - neurobiolog
  • 5 / / 0
Witam ponownie.
Po kuracji
-PRL 8 53
-Noopeptem
-CDP Cholina
-Grupą witamin
-Bacopa Monieri
-Dbając też o poziom magnezu i niekiedy łącząc to z kofeiną (wiem,że wypłukiwałem tym magnez) .
Muszę ze smutkiem stwierdzić,że noopept działa na mnie źle ze względu na wahania nastroju po wzięciu.Sprawdzałem i po każdy zażyciu wskazanej dawki pod język dostaje depresji na kilka godzin a później dochodzę do siebie.
Czytałem ,że noopept wytrąca serotoninę i dlatego tak się dzieje ale to już nieważne bo nie chce tego brać.
Cała wymieniona wyżej kuracja trwa już ponad 3tygodnie i widzę,że po braniu PRL 8 53 rozjaśnił mi się trochę umysł i czułem sie nieco stabliniej emocjonalnie gdy go zażywałem (oczywiście już bez noopeptu).
Jedno konkretne pytanie : Czym zastąpić noopept żeby zwiększyć zdolności zapamiętywania ,uczenia się,ogarniania matmy (jestem beznadziejny w rozumowaniu nowych operacji w przedmiotach ścisłych a mam ku*wa maturę może cokolwiek jest wstanie mi pomóc kojarzyć szybciej fakty i łapać wątki)
Bardzo dużo czytam i smiało nazywam się humanistą ale muszę coś zrobić z matmą ,może to naiwne,że zwiększe sobie iQ ale chce tylko lepiej pracować .
Chciałem zamówić sunifiram z ebay'a ponieważ nie mogę go znaleźć na polskich stronach ale boję się tego zamawiać zza granicy . Możecie mi wytłumaczyć,że to nieuzasadnione ale ta świadomość,że 5g proszku ma iść do mnie kilka tysięcy km mnie przeraża xd Dzięki Wam z góry za odpowiedź ! Miłego dnia czytającym :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.