Chciałbym zacząć brać leki nootropowe ponieważ,będę potrzebował przyswajać duże ilości informacji i pytanie do Was jest takie,czy zestaw noopept,prl,83 i ashwagandha będzie odpowiedni na początek by poprawiło mi funkcjonowanie mózgu? Przy okazji jakkolwiek poprawiając nastrój bo stres na głowie od małego zrobił swoje .
Myślałem na początek jeszcze o sunifiramie ale nie jest on obecnie dostępny na zdrowym a trudno mi znaleźć równie zaufaną witrynę.
Dziękuję bardzo z góry za pomoc
A za wszystkie błędy przepraszam,jest to mój pierwszy post na forum.
2. PRL-8-53 jest jedną z najciekawszych substancji. Jak masz możliwość suplementować od początku kuracji, to jak najbardziej można.
3. Ashwaganda jest także w porządku, według mnie lepiej jednak radzi sobie ze stresem Bacopa monnieri. Ale to może być moja subiektywna opinia :)
4. Sunifiram nie jest dobry na początek. Poczekaj trochę czasu, potem napisz w temacie dotyczącym Sunifiramu, to spróbuję Ci pomóc, jak go przyjmować, żeby sobie nie zaszkodzić itd.
5. Nie zapominaj, że skład codziennego zestawu tabletek/kapsułek z nootropami to nie wszystko:
musisz mieć:
- kompleks witamin
- omega d3 k2mk7
- magnez, wapń
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
http://fotowrzut.pl/L7O697TVWW
Mógłbyś mi powiedzieć co jeszcze dodać do koszyka ? Czy to już pozwoli mi zacząć pracować efektywniej?
Magnez i wapń kupiłbym na miejscu w aptece chyba,że odradzasz mi ten pomysł.
Budżet też pozwala mi na 200zł więc jestem blisko granicy ;/
To żeby było najtaniej Ci napiszę:
Kolejny krok to zamówienie sobie w najpopularniejszej aptece internetowe zaczynającej się od D. [nie będziemy przecież robić autoreklamy :)]
1. Vita-min plus luteina od Zeusa z Olimpu
2. Omega 3 D3 K2MK7 od Zeusa z Olimpu
3. Opcjonalnie: potas 333mg
---------------------------------------------
Alledrogo:
wapń i magnez:
szukasz opakowań takich laboratoryjnych
______
||||||||||
......./ \........
| |
| |coś tu | |
| |napisane| |
| |
'''''''''''''''''''''''''''''''''''
w załączniku patrz, bo miało być ładnie a wyszło jak zawsze xD
ogólnie opakowania są po 250g
proszku
więc szukasz:
1. węglan wapnia (jak będziesz suplementował, to od Zdrowego dostaniesz małe łyżeczki, to suplementacja 5 strząśniętych małych łyżeczek do wody.
2. cytrynian magnezu (jak będziesz suplementował, to taką samą małą łyżeczką: 6 strząśniętych)
Wapń i magnez będą droższe, magnez na pewno około 30 zł za 250g ale starczy ci to spokojnie na kilka lat. Wapń nie pamiętam ile kosztował, ale chyba o wiele taniej.
Co do adrafinilu to na razie sobie go odpuszczę,bo chciałbym nie mieć problemu z zaśnięciem chociaż po tym co juz mam w koszyku pewnie i tak będzie ciekawie.
A to co w koszyku już mam nadaje się do zamówienia? :)
Pomógłbyś mi jeszcze w dawkowaniu i powiedział przez jaki czas mogę to brać? Np miesiąc tydzień przerwy itd?
a jeśli chodzi o resztę to tak:
RANO
zielarstwo:
1. Bacopa monnieri - dawkowanie: najpierw 2-3 dni po 50mg (bacopa wywołuję copę xD) dla bezpieczeństwa, a chcemy uniknąć tego, co napisałem w nawiasie.
nootropy:
1. Noopept - dawkowanie: [dobierasz do własnych potrzeb, załóżmy moja propozycja to 2 razy dziennie po 15mg, tak aby wyszło 30mg. Może być to również trzy razy dziennie po 10mg] tak więc poranna dawka to 15mg Noopeptu -> jak nie masz wagi to odmierz mikrołyżeczką zgodnie z zaleceniem producenta (PS. i tak nie będzie dokładnie, dlatego jak już ogarniesz temat nootropów to zainwestuj w wagę 0,001g). I oczywiście pod język!!! Nie połykamy, bo ten peptyd w większości zostanie "rozwalony" przez enzymy żołądkowe.
2. CDP-Cholina - dawkowanie jednokrotne na dzień: 250mg. A jak ty to bez wagi odmierzysz to ja nie wiem. Pewno tymi małymi łyżeczkami.
3. PRL-8-53 - cudeńko wręcz, po 5-7mg POD JĘZYK, ale nie razem z Noopeptem, bo może przytłoczyć początkujących Zresztą zobaczysz pierwsze wrażenie PRL-u pod językiem, niezapomniane.
witaminy i minerały:
- Vita-min plus luteina 1 kapsułka,
- Omega 3 d3 k2MK7 1 kapsułka żelowa
- opcjonalnie potas 333mg 1 kapsułka
zakupy z Alledrogo:
- węglan wapnia 3-5 małych, strząśniętych łyżeczek od Zdrowego do wody, i tam trzeba intensywnie mieszać i ciurkiem wypić wszystko a jak coś zostanie to dolać trochę wody i zamieszać i znowu.
- cytrynian magnezu 5-6 małych, strząśniętych łyżeczek od Zdrowego wrzucamy do wody, mieszamy, dobrze się rozpuści no i pijemy.
POPOŁUDNIE:
- 15mg Noopeptu pod język
Jak głowa będzie Cię boleć, to dodasz trochę CDP-CHoliny np. 50mg
WIECZOREM:
- relaks, jakaś uspokajająca muzyka, czytaj książki przed snem, a nie miej kontaktu z ekranem komputera (jak oczywiście możesz), bo wtedy twój organizm jest zbyt pobudzony i nie będziesz dobrze spał
zielarstwo: możesz pić Melisę przed snem. Bardzo poprawia jakoś snu i zwiększa ilość zapamiętanych snów.
PS. Jakbyś nie chciał marnować snu na sen, to proponuję, żebyś w przyszłości kupił sobie:
-Afrykański korzeń snów
-Afrykańskie ziele snów
-Melatoninę (opcjonalnie)
-zapisał się na kurs medytacji lub sam się uczył
-poćwiczył świadome śnienie.
Szczególnie noopept bardzo poprawi Tobie jakoś snu i jest szansa, że wysypiając się bardzo dobrze, będziesz miał drugi "dzień" we śnie i będziesz mógł go spędzać jak tylko chcesz :)
neuro
Dzisiaj rano postanowiłem zacząć i jedno pytanie w jaki sposób mam przyjmować Bacopa Monnieri? Nie mam pojęcia czy zalać to wodą,zimną ciepłą czy jakiś inny sposób,wolę sie dopytać niż zrobić głupotę.
O 9 rano przyjąłem około 7mg PRL 8,53
Cholina CDP-250mg
Witaminki ze zdrowego -1 kapsułka
Po godzinie (wiem,że to mało) nie poczułem nic,w ogóle.
Zdecydowałem się przyjąć kolejną dawkę PRL 8-53 około 10mg,płaska mikrołyżeczka ze zdrowego pod język.
Spróbuje od jutra robić dokładnie tak jak rozpisałeś mi w poście wyżej,za 3 dni zamienie PRL na noopept tylko mi podpowiedz jak przyjmować bacopę z rana :)
Dzięki!
2. PRL-8-53 bierz pod język po 7mg, nie przerywaj kuracji wymieniając z Noopeptem, bo to są dwie zupełnie inne substancje i jedna inaczej działa, a druga inaczej. Bierz PRL-8-53 razem z Noopeptem. Proponuję, żebyś i Noopept i PRL-8-53 brał pod język, oczywiście oddzielnie jeden po drugim.
Nootropy w odróżnieniu od stymulantów najczęściej potrzebują długiego czasu, by zaobserwować efekty. :-)
Od miesiąca biorę Mozarin (escitalopram, 10mg dziennie) na zaburzenia lękowe i nadmierny stres. Fajerwerków nie ma, ale wydaje mi się, że jakoś tam działa i póki co będę kontynuował leczenie.
Przez to, że ostatnie 10 lat ostro popalałem MJ + regularnie piłem alkohol + czasami (rzadko, ale jednak) zarzucałem jakieś dropsy/grzyby/inne wynalazki, to moja pamięć i koncentracja ostro na tym ucierpiała. Aktualnie nie piję i nie palę od jakichś 2 miesięcy.. Po przeczytaniu książki "Zadbaj o mózg" Daniela Amena pomyślałem, że może warto dołożyć do tego leku suplementy polecane w tej książce. Zrobiłem sobie nawet małą tabelę odnośnie dziennych dawek. Wiem, że jest tu dużo doświadczonych w tym temacie osób, dlatego podsyłam mój plan i proszę o opinie i ewentualne rady co zmienić. :) Jutro będę rozmawiał o tym z psychiatrą, ale chciałbym również usłyszeć Waszą opinię.
Z góry dzięki!
[ external image ]
Wyciąłem url. Obrazki wrzucaj jako załącznik do postów - neurobiolog
Po kuracji
-PRL 8 53
-Noopeptem
-CDP Cholina
-Grupą witamin
-Bacopa Monieri
-Dbając też o poziom magnezu i niekiedy łącząc to z kofeiną (wiem,że wypłukiwałem tym magnez) .
Muszę ze smutkiem stwierdzić,że noopept działa na mnie źle ze względu na wahania nastroju po wzięciu.Sprawdzałem i po każdy zażyciu wskazanej dawki pod język dostaje depresji na kilka godzin a później dochodzę do siebie.
Czytałem ,że noopept wytrąca serotoninę i dlatego tak się dzieje ale to już nieważne bo nie chce tego brać.
Cała wymieniona wyżej kuracja trwa już ponad 3tygodnie i widzę,że po braniu PRL 8 53 rozjaśnił mi się trochę umysł i czułem sie nieco stabliniej emocjonalnie gdy go zażywałem (oczywiście już bez noopeptu).
Jedno konkretne pytanie : Czym zastąpić noopept żeby zwiększyć zdolności zapamiętywania ,uczenia się,ogarniania matmy (jestem beznadziejny w rozumowaniu nowych operacji w przedmiotach ścisłych a mam ku*wa maturę może cokolwiek jest wstanie mi pomóc kojarzyć szybciej fakty i łapać wątki)
Bardzo dużo czytam i smiało nazywam się humanistą ale muszę coś zrobić z matmą ,może to naiwne,że zwiększe sobie iQ ale chce tylko lepiej pracować .
Chciałem zamówić sunifiram z ebay'a ponieważ nie mogę go znaleźć na polskich stronach ale boję się tego zamawiać zza granicy . Możecie mi wytłumaczyć,że to nieuzasadnione ale ta świadomość,że 5g proszku ma iść do mnie kilka tysięcy km mnie przeraża xd Dzięki Wam z góry za odpowiedź ! Miłego dnia czytającym :)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut_ekranu_z_2025-01-17_11-55-24.jpg)
„Wokół marihuany medycznej wciąż jest wiele stereotypów, a największą bolączką jest dezinformacja”
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/trafiloimsie.jpg)
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną
Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/pszelef.jpg)
Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób
Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/wybory.jpg)
Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?
Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.