Inne nazwy i oznaczenia: L-DOPA, L-3,4-dihydroksyfenyloalanina
Lewodopa (L-DOPA; łac. Levodopum) – naturalny aminokwas, amina katecholowa, powstała w procesie hydroksylacji tyrozyny, na skutek reakcji prowadzonej przez hydroksylazę tyrozynową. Jest prekursorem dopaminy, powodującym zwiększenie stężenia tego neuroprzekaźnika w mózgu. Jest metabolitem pośrednim w szlaku syntezy adrenaliny.
DOPA należy do najskuteczniejszych leków stosowanych w chorobie Parkinsona. DOPA podnosi poziom testosteronu oraz zwiększa syntezę i sekrecję hormonu wzrostu. Występuje również w świerzbcu właściwym.
Źródło: wikipedia.
Lewodopa zazwyczaj jest stosowana w skojarzeniu z inhibitorem obwodowej dekarboksylazy L-Dopy, zazwyczaj karbidopą. Obecnie po przerobieniu pirybedylu (doszedłem do dawki 150mg dziennie z 600mg moklobemidu / 40mg selegiliny) i wymienionych w nawiasie leków wskoczyłem na dawkę 200/50 (lewodopa/karbidopa) 2x dziennie. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, ustało drżenie mięśni, w zasadzie po zażyciu czuję się jakbym wrzucił dużą dawkę tetrazepamu - rozluźnienie mięśni naprawdę mocno odczuwalne. Do tego bardzo duża chęć do działania, głównie fizycznego. Aż mam ochotę iść gdzieś na budowę :D Psychicznie z minusów to fakt, że odczuwam dziwne zmulenie na wejściu, jak nie wypiję kawy to mam ochotę się położyć spać i czasem tak robię. Ale kawa robi robotę i jest git.
Diagnoza wg. ICD-10: G21.9
Lewodopa zazwyczaj jest stosowana w skojarzeniu z inhibitorem obwodowej dekarboksylazy L-Dopy, zazwyczaj karbidopą.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
tur3k pisze:A próbował ktoś łączyć lewodopę z selegiliną ? Z farmakologicznego punktu widzenia nie widzę większych przeciwwskazań, jedynym może (ale nie musi) być za wysoki poziom dopaminy, co mogłoby powodować paranoje i psychozy. Ale to też zależy w jakim rejonie układu dopaminergicznego zwiększyłoby się stężenie tego neuroprzekaźnika i w który podtyp receptorów Dx by uderzył.
"Selegilina (...) silnie hamuje deaminację dopaminy, stosuje się ją zwykle w połączeniu z lewodopą."
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Selegilina
Czytałem o tym niedawno na necie także na innych stronach, że łączy się Lewodopę właśnie z Selegiliną. Wnioskuję na podstawie tego, że nie istnieje zespół dopaminowy tak jak w przypadku serotoniny gdy zablokujemy MAO - typu A a do tego wprowadzimy nadmiar serotoniny.
Ja dołączam się do pytania skierowanego do tych co nie tylko czytali ale już testowali jak wrażenia z samej Lewodopy kontra samej Selegiliny oraz L-Dopa + Selegilina w combo. :-D Wydaje mi się, że powinno dobrze trzepać. ;) Uważajcie tylko by nie włączył wam się autopilot na hazard, dziwki i te sprawy. :D
Osobiście suplementuję l-dopę wraz z noopeptem, piracetamem i prl'em - jestem zadowolony. Jedynie pamięć krótkotrwała dostała lekko po dupie, ale zapotrzebowanie na sen mniejsze, jestem spokojniejszy i mózg wraca do normy, po mega półrocznym wysiłku umysłowym.
Na przyszłość bez takich, dobra ? Edytowano powyższe - tur3k
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”
Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.