https://www.youtube.com/watch?v=VCkD9J1Ca1E - dlaczego pijemy.
BTW, London, byłeś kiedyś na spotkaniu AA?
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
Ale postanowiłem założyć taki wątek.
Możecie go wyjebać do kosza.
A tak na serio to czesc tu Zgiętunio. Jestem alkoholikiem. Piję od 12 roku życia. Alkoholizm moja matka wyssała ze spermą ojca. alko jest problematyczne gdyż jak wiadomo na początku był chaos. A alk to chaos, to jest dla mnie taki gateway drug. Jak sie najebie to prawie automatycznie zaczyna się szukanie czegoś więcej. Nie pamiętam kiedy ostatnio miałem dzień bez alko. Dzisiaj mam, ale mam zjebe po kocie i mi się nie chce jechac. Powinno być coś takiego jak pogotowie alkoholowe. alko na dowóz. Nie sądzicie?
Naproksen i LSD w bałtyckich krabach. Jak leki trafiają do morza?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę
Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.
Marihuana we Francji — mandat 200 euro, program medyczny i wojna o CBD
Francja ma jedno z surowszych praw narkotykowych w Europie Zachodniej i jednocześnie jeden z największych odsetków użytkowników. Od 2020 roku działa tam mandat 200 euro — który wcale nie oznacza dekryminalizacji.