Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 82 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Rudy »
Czy da się gdzieś zamówić susz czy coś podobnego Khatu ?
Uwaga! Użytkownik Rudy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 21 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kocher »
Kiedys jezdzilem przez holandie na stopa i zabral mnie pewien somalijczyk w busie 'towarowym' (kabina 2-rzedowa) marki mercedes zawalonym jkiams zielskiem; nie wladal zbytnio angielskim, ale powtarzal: 'czato, czato, energy, enegry', mowil tez, ze wozi to do niemiec i ze tam groza dwa lata za kratkami (to juz na migi), ale ma za to dobry rynek zbytu (uchodzcy)
globalnie milo sie jechalo i czestowal szerokim gestem, szkoda ze nie orietowalem sie w tamtych czasach jak deficytowym czato jest towarem, natomiats faktycznie pomoglo w dlugiej i bezsennej podrozy, a i smak nie byl najgorszy i dosc przyjemnie nam sie razem ziele zulo
jesli ktos ma akurat okazje to polecam, natomiast osobiscie nie wydaje mi sie warte zachodu zdobywanie nasion i sama hodowla - juz latwiej chyba zaopatrzyc sie w 'herbale' (dreamshopy w nl i a takze w UK), czy tez guarane
  • 196 / 4 / 0
Ja sie wezme za uprawe khatu tylkoi jedna sadzonka kosztuje 99 zl ;/ moze zna ktos tanszy sklep z nasionami nie musza byc sadzonki? A pozatym zakupie peyotla [;
Uwaga! Użytkownik zrytyberet nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 191 / 1 / 0
Na niemieckim i holenderskim ebayu można kupić nasiona (na holenderskim też sadzonki). Z sadzonkami trzeba chyba uważać, bo nie wiem, czy w Polsce można to hodować - w Niemczech chyba nie.
Kilka tygodni temu kupiłem nasiona od tego kolesia:
http://cgi.ebay.de/Catha-edulis-samen-K ... dZViewItem

posadziłem, zobaczymy, co z tego będzie :)

Koleś bardzo w porządku (jak na Niemca %-D). Wysłałem mu kasę w kopercie pocztą.
Uwaga! Użytkownik pan wojtas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 196 / 4 / 0
pan wojtas pisze:
Na niemieckim i holenderskim ebayu można kupić nasiona (na holenderskim też sadzonki). Z sadzonkami trzeba chyba uważać, bo nie wiem, czy w Polsce można to hodować - w Niemczech chyba nie.
Kilka tygodni temu kupiłem nasiona od tego kolesia:
http://cgi.ebay.de/Catha-edulis-samen-K ... dZViewItem
posadziłem, zobaczymy, co z tego będzie :)
Koleś bardzo w porządku (jak na Niemca %-D). Wysłałem mu kasę w kopercie pocztą.
Dzieki za link do typa pewnie skorzystam tylko nie umiem szprechac [; ale cos sie pomysli. Khaty mozna uprawiac w Polsce bez przypalu:D
Uwaga! Użytkownik zrytyberet nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 273 / / 0
Nieprzeczytany post autor: machabeus »
Minusem nasion khatu jest to, ze kielkuje tylko wybrancom :) tzn. musza byc swieze, a o to nielatwo... a sadzonki drogie i trudno zrobic
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
gówno prawda...

Kiełkują tyle że dłużej. Jak ktoś będzie miał 20-30 nasion nie starszych niż dwa lata to na bank pare sztuk mu wykiełkuje...

Pozdro
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 1472 / 26 / 0
tylko skąd ją zdobyć ??????? proszę o pomoc:)
Uwaga! Użytkownik zycie ponad wszystko nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 141 / 2 / 0
Warte to zachodu? Bo mam do tego NIEOGRANICZONY dostep... Swieze roslinki, piekne, zdrowe i zieloniutke... Mam kumpla z Yemenu czy chuj wie skad... I on ma tego po chuja do uszow... Moze mi kilka swizutkich i pieknie wychodowanych porcji osprzedac za kilka funtow... Tylko, ze ja o tym nic nie wiem... Bral to ktos wogole?
  • 2129 / 27 / 0
@sinner1090, co prawda nie próbowałem khatu ale uważam, że to roślinka warta zachodu. Przede wszystkim jest silnym stymulantem ( zawiera katynon i katynę ). Efekty są zbliżone do działania amfetaminy - a więc wywołuje pobudzenie i euforię. Khat przyjmuje się przez żucie liści, rzadziej robi się susz i przygotowuje herbatę. Przy dłuższym nadużywaniu może wystąpić również efekt cofnięcia symptomów, letargu, łagodnej depresji, koszmarów i delikatne drżenie.
Toksyczna chemia z 15 metrów
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.

Ten napój to hit w USA. Sprzedaż rośnie jak szalona, alternatywa dla drinków

Rewolucja na rynku napojów trwa – Amerykanie coraz częściej sięgają po napoje z THC zamiast po alkohol. To już nie nisza, a branża warta setki milionów dolarów, która zmienia oblicze rynku spożywczego i wywołuje poruszenie wśród regulatorów.

Częste używanie konopi ma związek ze zwiększoną śmiertelnością pacjentów z rakiem jelita grubego

Osoby z rakiem jelita grubego i udokumentowaną historią częstego używania konopi były ponad 20 razy bardziej narażone na śmierć w ciągu pięciu lat od diagnozy w porównaniu z osobami bez takiej historii - informuje pismo „Annals of Epidemiology”.