Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 137 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: iwil »
To chyba Ty pisales kiedys o wysianych trichocereusach i lofkach, mam nadzieje ze je nam pokazesz :) Ja mam lofki jakos z kwietnia i kilkanascie peruvianus i bridgesii z czerwca. Licze ze w przyszlym roku dosieje sobie jeszcze ze 100 tricho (no wlasnie, jakie najlepiej? Pewnych i sprawdzonych pestek pachanoi nie mam, poza tym gdzies w koncu doczytalem ze wcale nie on jest najmocniejszy), pewnie bridgesii + 200 lofek. I tak nigdy ich nie zjem, po prostu lubie kaktusy. ;)
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
Peyotlów nie mam i nie chcę mieć- czekać 15 lat na meskaline to pół życia narkofila . Polecam bridgesii są one tak mocne jak pachanoi i peruvianus tylko że można zdobyć czyste DNA Bridgesii a większość san pedro i torchów to mieszanki z innymi tricho które mają mało meskaliny .

A tu moje foto - tylko połowa kaktusów ze zdjęcia jest moja :
http://img512.imageshack.us/img512/374/img0070xn5.jpg
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2008 przez wolf74, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 137 / 2 / 0
Po 15 latach te trichocereusy potrafią mieć 2,5m w naszym klimacie. Może uda mi się wrzucić zdjęcie jeśli uzyskam zgodę właściciela. Nasiona można kupić z lokalizacją, więc raczej o mieszańcach nie ma mowy. Zgodzę się tu z twierdzeniem że o pachanoi cięzko, ale peruvianus czy bridgesii z lokalizacją to grosze (chodzi o nasiona)

15 lat nie trzeba czekać, ale fakt, lofki trzeba po prostu kochać bo do ćpania się nie nadają. Są kłopotliwe w uprawie, rosną powoli. Możemy zaszczepić Lophophore, tak jak na zdjęciu:
[ external image ]

http://bp1.blogger.com/_02PzUaGvGU4/SFV ... 080615.jpg

Lophophora williamsii var. caespitosa, szczepiona na T. bridgesii. Wiek - 5 lat. Tylko że ze szczepionymi roślinami mamy kłopot. Chyba, że szczepienie zrobimy na czymś z kręgu dość prymitywnych Opuncji, wtedy jest łatwiej, ale przyrosty mniejsze.

Wolf, kaktusisz tylko po to żeby meskalinę mieć? ;)
  • 113 / 3 / 0
iwil no taki materialista ze mnie jest :) , ja nasiona kupiłem raz w szwajcarii i do dzisiaj nie wiem co to za kaktusy są , wrzucę fotki jak skombinuję aparat .
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 137 / 2 / 0
Nic do tego nie mam :P Ja tam po prostu lubie kakty. Te Twoje cereusy to ile juz maja? Wiek, wysokosc.
  • 113 / 3 / 0
Mam 5 dużych ( około metra wysokości ) niby że trichocereus peruvianus ale wyglądają na krzyżówkę pachanoi z peruvianusem - nasiona z cannapee posadzone 6 lat temu - tu jest foto identycznych kaktusów jakie ma mój kolega ( też się tu chyba produkuje ) a wyrosły z tych samych nasion co moje http://img155.imageshack.us/img155/8569/img0014hj9.jpg

23 Trichocereus bridgesii - około 30 cm wiek - 1,5 roku i z 10 peruvianusów ( odmiana matucana ) też 1,5 roku i około 30 cm . Resztę kaktusów a było ich około setki rozdałem przed wyjazdem :)
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2008 przez wolf74, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 137 / 2 / 0
To Ty mi zaraz powiedz czym je pompujesz ;-) Ja używam Planton S i Florovit uniwersalny, mimo że moje siewki mają ze 2-3 miesiące. Mają ze 2cm, nie będę ich mocniej gonił nawozami, bo raczej im to na dobre nie wyjdzie i zdechną. Cieniuję firanką, inaczej się palą.
  • 113 / 3 / 0
ja używam biohumusa i czasem jakiś nawóz mineralny z potasem i fosforem - planton s też pewnie da radę
  • 137 / 2 / 0
Planton jest geniuszem jeśli chodzi o wybarwienie cierni i kwitnienie, ale pierwsze narkofani mają w dupie, a drugiego nie doczekają :) Ten nawóz nie ma prawie azotu.
  • 113 / 3 / 0
planton nie ma wogóle azotu ale tyle azotu co potrzebują kaktusy zawiera biohumus którym też trzeba podlewać :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd

Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.

Tona kokainy przechwycona. Gangsterzy wpadli, bo kupili łódź za gotówkę

Z łodzi u wybrzeży Australii skonfiskowano ponad tonę kokainy wartej niemal pół miliarda dolarów amerykańskich. Policja zatrzymała pięć osób.