27 września 2022IGotHigh909 pisze: @FAMAS1980 stan nietrzeźwości na dzień dzisiejszy wynosi >0,5%
Za niego są następujące kary, czyli wszystko powyżej 0,5%.
- grzywna, ograniczenie wolności lub kara więzienia
- zakaz prowadzenia pojazdów od 1 roku do 15 lat
- kara pieniężna od 5000 zł do 60 000 zł
Gwoli wyjaśnienia, grzywna naliczana jest w zależności od sytuacji majątkowej sprawcy. Sąd wymierza ją w wysokości od 10 do 540 stawek dziennych, gdzie 1 stawka dzienna wynosi nie mniej niż 10 zł, nie więcej niż 2000 zł. Także kwestia pieniężna ustalana jest od sytuacji majątkowej w tym przypadku - tak tylko podkreślam.
- 15 punktów karnych - od 17 września weszła ustawa.
PS: Nie ma tutaj mowy o żadnej karze minimalnej odnośnie 10 lat więzienia. Pierwsza kara z nowym taryfikatorem mówi jasno: grzywna, ograniczenie wolności lub więzienie do 2 lat.
@HardCracks pewnie mówi o tym, że wyrok lub sytuacja z tym związana miała miejsce jeszcze przed nowymi przepisami.
Zaplacilem 9,5 tysiaca w sumie zabulilem z jakimis kosztami sądowymi, trzy lata nie moglem jezdzic.
Adwokata wzialem bo jeszcze zawiasy mialem robil nadzieje ze 0.7 da sie wyprosic rok u sedziego, ale sie nie dalo a 5 kola na adwokata poszlo.
Pozniej te pierdolone badania psychologiczne wmawiaja ci ze cos nie teges z toba ze alkus jestes a watrobe i cukier masz dobra.
Narkotesty, kurs przeciwdzialaniu alkoholowi i narkomani, na odlewniczej. Za wszystko bulisz nie masz wyjscia.
Pozniej kurwa egzamin, i cos czuje ze oni tam wiedza ze jestes po utracie prawka.
Nic nikomu nie zrobilem w normalnych krajach anglia niemcy, do 0.7 mozna prowadzic.
Taki stan ze sam nie wiesz czy cos masz jeszcze, ja czulem sie dobrze bo przespalem sie wczesniej.
Ale niestety panstwo zrobilo ze mnie krowe dojna. Bo tak w sumie koszty sądowe badania, adwokat, grzywna, pozniej tez zeby zdac wykupilem troche godzin na plac, oczywiscie za pierwszym nie zdalem, to ja kurwa z 17 kola za ten jeden glupi ruch zaplacilem, a nawet wiecej bo na C nie pozwolili mi odnowic, a kiedys na C to prawko to z 5 kola wyszlo, japierdole.
Naszczescie juz mam prawko ale tylko na B, ale przygoda chujowa.
a tak po za tym w którym kraju na zachodzie możesz mieć 0.7? :D :D w Niemczech jest max 0.5, ale i tak jak policjant stwierdzi że nie jesteś zdolny do jazdy to masz lipę, a jak spowodujesz wypadek to dostajesz grube baty za to że spowodowałeś wypadek pod wpływem ;) w skrócie jazda na własne ryzyko i odpowiedzialność,
Ktoś ma jeszcze doświadczenia z jazda na ,,zielonym kacu"? Myślicie, że po cbd też śladowa ilosc THC może wyjść w slinie i krwi?
01 października 2022FAMAS1980 pisze: Zrobiłem szybkie przeszukanie i z tego co piszę to raczej nie. Możliwe tylko wtedy gdy ktoś spożywa bardzo duże ilości CBD np. parę buteleczek, ale dokładniejsze badania rozwiązują wątpliwości także myślę że użytkownik co bierze to sporadycznie nie ma się czego obawiać.
Znalazłem w necie, że dolna granica wykrywalności na sline to 50 ng/ml czyli jakieś do 4h po paleniu, ale wydaje mi się, że policyjne testy są lepsze, skoro słyszałem o przypadkach, że dwa dni później łapali, chociaż trzeba tutaj znaznaczyc, że to zależy od tego ile palimy THC. Jeśli raz na jakiś czas to szybko zbijemy THC w slinie/krwi, jeśli codziennie to tej czas może się wydłużyć 5 krotnie.
01 października 2022HardCracks pisze: @FAMAS1980 a ty nie masz prawka ze tak ci mocno dupe scisnelo? Zakladam ze nie.
@Pingwino , no dokładnie. To jest padaka, bo teoretycznie po dniu nie działa na ciebie THC, ale dalej masz lipę jakbyś był pod wpływem. Nie wiem kiedy to się zmieni, ale w zaściankowej polsce raczej długo to potrwa.. To tak jakby łapali za alko po dwóch dniach, bo metabolity alkoholu dalej masz we krwi :D czytałem że marynarze lub ci co w mostku pracują tj. kapitan, sternik itp. mają robione specjalne badania przed rejsem i pić nie mogą parę dni przed.
Andrzej Urbanowicz, dla dobra sztuki, zgodził się być królikiem do testowania LSD
Konsekwencje płynące z rozporządzenia MZ ograniczającego pacjentom dostęp do medycznej marihuany
USA może zaoszczędzić 29 miliardów rocznie dzięki legalizacji marihuany medycznej
Policjanci zlikwidowali laboratorium mefedronu w Otwocku
Otwoccy policjanci w tym roku zlikwidowali już trzecie laboratorium produkujące „białą śmierć”. Tym razem policjanci zlokalizowali laboratorium na tyłach jednej z otwockich posesji. Mundurowi zatrzymali 48-latka podejrzanego o prowadzenie pojazdu pod wpływem środków odurzających, posiadanie oraz wytwarzanie znacznych ilości środków odurzających. Policjanci zabezpieczyli mefedron, 4-CMC, oraz 140 litrów 4-metylopropiofenolu. Podejrzany na wniosek Prokuratury Rejonowej w Otwocku trafił na 3 miesiące do aresztu. Grozi mu kara do 20 lat pozbawienia wolności. W sprawie prowadzone jest śledztwo przez Prokuraturę Rejonową w Otwocku.
Nowe substancje na liście narkotykowej - projekt trafił do opiniowania
Szybkie tempo pojawiania się na rynku nowych narkotyków, które są coraz częściej substancjami o ostrej toksyczności, oraz ich łatwa dostępność w internecie - to główne powody, dla których zaistniała konieczność uzupełnienia listy substancji psychoaktywnych i nowelizacji rozporządzenia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych. Projekt trafił właśnie do opiniowania.
Zmiany w mózgu u użytkowników marihuany mogą wynikać z innych czynników, twierdzą naukowcy
W miarę jak marihuana zyskuje popularność zarówno w celach medycznych, jak i rekreacyjnych, rośnie potrzeba zrozumienia jej długofalowego wpływu na zdrowie, szczególnie na strukturę i funkcje mózgu. Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie BMJ Mental Health rzuca światło na tę kwestię, sugerując, że zmiany w mózgu związane z marihuaną mogą nie mieć charakteru przyczynowego. To odkrycie otwiera nowe wątpliwości dotyczące wpływu marihuany na zdrowie, które mogą być kluczowe dla dalszego kształtowania polityki zdrowotnej.