05 marca 2023jezus_chytrus pisze: Światło to tylko jeden z czynników. Temperatura, wilgotność powietrza, przewiew - to też się liczy.
Przykładowo podczas kwitnienia sugerowana temperatura to max 20 C i wilgotność 50%. Powodzenia w zapewnieniu i utrzymaniu takich warunków w pokoju.
W dawnych młodych czasach gdy się w to bawiłem to jednak 24-26C była właściwą temperaturą i tak wychodziło to najlepiej na flo (mierzone zdalną czujką pod rdzeniami hps). Wilgotność początkowo 50-40. Pod koniec gdy suczyska się ubiły podnosiłem temp/zniżałem rh lub zdejmowałem szkło z klosza celowo nieco je "przygrzewając" co dawało efekty wiekszego wysypu żywiczki. Na sam koniec światło wysoko i jazda już tylko 11, 10,9h
Ja nigdy pod lampami nie działałem więc mogę tylko powtarzać po innych.
Osobiście spróbowałbym z ciekawości, choć czasem pewnie ciężko jest zbić temperaturę do 20C.
https://www.growtent.pl/product-pol-643 ... msung.html
Boxik 50cmx70cm wysokość do regulowania do 170. Powierzchnia 0.35m2. 3 rośliny.
Czy taka lampa jest okej? Czy moc za mała i wybrać 250W?
W opisie lampy jest:
Max pokrycie LED (cm)
60x60
80x80
70x70
50x50
250 ma pokrycie:
60x100
120x60
100x50
80x40
80x50
Z pierwszej listy widać zakresy typu 50×50, 60×60, 70×70, 80×80 – więc 70×70 idealnie obejmuje 50×70 (Twój rozmiar) z zapasem. 250W musiałbyś przyciemniać, ale to tylko moja interpretacja. Możesz wybrać 250 jeśli planujesz w przyszłości większy box.
Pytanie trochę inne, mam nadzieje że nie uznane za offtop.
Jeśli nie wiemy kiedy ściąć roślinę, lepiej to zrobić prędzej czy później?
Dostałem w spadku jedną, brak kontaktu z właścicielem obecnie.
Jest już w pełni wykształcona, pąki wielkie. Siedzi sobie pod lampą, ale nie potrafie jej zapewnić wilgotności i odpowiedniej temperatury.
Trichomów nie ocenię, bo jestem świeżak i dopiero się uczę.
Zastanawiam się czy więcej szkody jej zrobię trzymając kwitnącą w złych warunkach czy ścinając przedwcześnie.
Jeśli pąki są jak trzeba, pręciki głównie brązowe, to można ścinać. Ja bym jednak wcześniej zrobił zoom'a maksymalnego i zrobił inspekcję trichomów telefonem - jak wypatrzysz głównie mleko i z 10% brązowych, to gotowa. Nie ma idealnego dnia na ścięcie, tylko okno powiedzmy z 7 dni.
Jak zetniesz za wcześnie, to będą trochę inne efekty - mniej "pełne".
Zawsze możesz wrzucić fotki do oceny.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony
Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi
Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."