Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 9 / / 0
Panowie mam pytanie. Ćwicze dość ostro na siłowni i niestety po takim treningu mam ciężko zasnąć a wstaje koło 4.30. Dawka 200mg do ostatniego posiłku poprawi sen i wstawanie, czy lepiej 200 na noc i 100 rano? Chyba, że jeszcze jakoś inaczej.
  • 1147 / 227 / 7
Jak się ma 5-HTP do "antydepresantów na receptę"?
Po co łączyć? Lepiej spróbować samego 5-HTP, ale jeżeli już zacząłeś kuracje farmaceutykami to będzie ciężko to wypróbować, bo trzeba zaczekać aż receptory wrócą do normalnego stanu, i dopiero suplementować. Inaczej "badania" będą niemiarodajne.

Jeżeli antydepresanty na receptę nie dają pożądanych efektów i szukasz "czegoś więcej", to znaczy że leki zostały źle dobrane. Np. bierzesz SSRI (na serotoninę) a Twój problem tkwi w zaburzeniach innego neuroprzekaźnika (np. dopaminy). Porozmawiaj poważnie z lekarzem albo go zmień.
ile konkretnego suplementu diety (ekstrakt z dziurwaca, 5-htp) mogę wziąźć żeby nie dostać syndromu serotoninowego? (...) Może wystarczy stopniowo zwiększać dawkę suplementu diety i notować jak się czuję po tej a tej dawce?
Jak już musisz mieszać z lekami z apteki to zacznij od 50mg 5HTP, nie powinno się nic stać.
Ja jadłem 400mg 5-HTP (rozłożone na 2 dawki) do 450mg DXMu (który podobno jest inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny) i nie doświadczyłem efektów ubocznych, ale nie namawiam do zażywania takich ilości bo zwiększanie poziomu serotoniny jest niebezpieczne :finger:

--------

Odnośnie mojego poprzedniego posta:
Testowałem tryptofan i ... nie warto. W porównaniu do 5HTP działanie bardzo subtelne, pewnie dlatego że ciężej przechodzi przez BBB.
Natomiast miks obu substancji jest ciekawy %-D (daje delikatną euforię), ale ze względów bezpieczeństwa nie należy przesadzać z ilościami.
Życie to trip, więc dbaj o set&setting.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
  • 1794 / 123 / 0
Piszesz, ze skoro czujesz faze to musi to byc cos wiecej niz zwykly suplement. Ale to co czujesz to wlasnie serotonina, taka sama fazze moglbys poczuc jakbys najadl sie orzechow i poszedl uprawiac jogging w sloneczny dzien. Sadze, ze szkodliwosc tej substancji jest minimalna.
Któż nam powróci te lata stracone
bez wiosennego w wiośnie życia nieba?...
Wołają na nas, że w złą idziem stronę,
precz o świat troskę rzucając powinną,
a czy pytają się nas, co nam trzeba
i czyśmy mogli obrać drogę inną?
  • 758 / 44 / 0
mam pytanie odnośnie 5-HTP.

od pewnego czasu mam problemy ze snem tzn śpię coraz dłużej (do 9-10 rano) i trudno mi się wstaje - czuje się zaspany.
na początku suplementacji budziłem się wyspany i wstałem jeszcze przed budzikiem 7-8 rano.

mieliście coś takiego? albo wiecie czym to może być spowodowane?

Moje dawkowanie to 3/4 x 100mg dziennie + dodatkowo codziennie biorę Chela-Mag + b6
Purple in the morning, blue in the afternoon, orange in the evening and green at night.
Just like that, one, two, three, four...
  • 5 / / 0
Biorę ostatnio 5-htp. Pierwszego dnia poszedłem za radą jakiegoś ... inteligenta z tego forum, wziąłem 5-htp, odczekałem aż zaczęły się mdłości(~15min) i próbowałem wmusić śniadanie. Nie udało mi się go zjeść, trochę podłubałem, po prawie dwóch godzinach męczarni zwróciłem to co zjadłem. Następnego dnia normalnie wziąłem 5-htp, zjadłem śniadanie zaraz po tym, i stwierdzam, że to może być dla mnie dobry środek i nie chcę z niego rezygnować. Problem jest taki, że trzepie mnie na samą myśl o tym smaku po tej nieudanej próbie :( dzisiaj połowę wysypałem bo mnie odrzuciło jak chciałem wziąć dawkę. czy da się to rozpuścić w wodzie, albo zrobić coś na kształt bombki z chusteczki(jeśli ktoś jeszcze nie miał kontaktu z tym patentem, zawijamy zawartość jaką chcemy dostarczyć do żołądka w mały kawałek chusteczki i połykamy)? Czy nie będzie wtedy problemu z działaniem, bo np. zjem śniadanie przed zadziałaniem 5-htp? Nawet jak zaraz po przyjęciu zjem śniadanie boli mnie brzuch, nie mogę czekać 15min po zjedzeniu bombki bo efekt będzie ten sam co za pierwszym razem. Jakieś rady? Może wy jakoś zwalczacie te niepożądane działanie? :/
  • 2 / / 0
Według mnie najlepiej działa brane na pusty żołądek i najlepiej też nie jeść przynajmniej 2 godziny po wzięciu 5-htp. Też miałem mdłości gdy jadłem przed, lub zaraz po zażyciu tego suplementu, a działanie było mniej odczuwalne.
Aha, nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale popijając 5-htp mocną yerbą wyraźniej czuję działanie. Biorę to zawsze w połączeniu z L-tyrozyną, 200-300 mg 5-htp i 500 L-tyrozyny.

Co do smaku, to najlepiej kupuj w kapsułkach, albo ładuj w puste kapsułki, które kupisz np. na allegro za grosze. Ewentualnie rozpuść to w jakimś soku, jak Ci nie odpowiada smak.
  • 5 / / 0
To mówisz, że jak wmuszę 5-htp, i nie będę nic jadł, to mdłości nie będzie? Eh, aż się boję spróbować, bo jak skończy się jak ostatnio to już chyba nigdy nie wmuszę tego specyfiku. Pomysł z yerbą dobry, dobrze zabija smak :)
  • 1147 / 227 / 7
Nixen pisze:
czy da się to rozpuścić w wodzie
Proszek (beżowy, mączny sort - ekstrakt griffonia) się nie rozpuszcza, co jest dziwne bo kiedyś szukałem właściwości fizykochemicznych 5-HTP i znalazłem że rozpuszczalność jest dobra. Natomiast dobrze się rozpuszcza w kwasie chlebowym ;)
zrobić coś na kształt bombki z chusteczki(jeśli ktoś jeszcze nie miał kontaktu z tym patentem, zawijamy zawartość jaką chcemy dostarczyć do żołądka w mały kawałek chusteczki i połykamy)
Zadziała jak najbardziej.
Życie to trip, więc dbaj o set&setting.
ENTEOGENY PRAWEM, NIE TOWAREM!
Układ nagrody kurwą jest.
  • 109 / 3 / 0
Przecież 5 htp ma całkiem neutralny smak. Chociaż znam to uczucie, mam coś takiego z większością proszków do nosa, szczególnie jakichś bieda ketonów, w 50% przypadków rzygam od smaku i w małej części zapachu. Orientuje się ktoś, czy 5-htp ma jakieś anty-kognitywne skutki? Czy podwyższony poziom serotoniny nie wpłynie negatywnie na działanie nootropów np. sunifiramu? Ponoć suni obniża poziom serotoniny, więc spożywanie 5-htp powinno tylko pomóc.
  • 3898 / 238 / 0
To się wkońcu rozpuszcza w zwyczajnej wodzie - poprostu napięcie powierzchniowe wody utrudnia w ogóle kontakt tego pyłu z wodą - taka uroda...

Aha - gówno daje...
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).

Kandydaci na prezydenta powinni zostać zbadani na obecność narkotyków?

Prezydenckie debaty rozgrzały jeszcze bardziej emocje związane z prezydenckim wyścigiem. W czasie trwającej walki o wyborcze poparcie coraz donośniejsze stają się głosy domagające się testów na alkohol i narkotyki od osób ubiegających się o prezydencką elekcję. Telewizja wPolsce24 postanowiła zwrócić się do wszystkich ubiegających się o urząd o poddanie się testowi na obecność narkotyków w organizmie.