Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
ODPOWIEDZ
  • 144 / 12 / 0
Siema, za jakiś czas planuje zacząć hodowle grzybków korzystając z tego sposobu: http://psilosophy.info/uprawa_grzybow_n ... sxlwUzBJ-8
Nie znalazłem zbyt dużo informacji o tym sposobie i mam kilka pytań.
1. Czy taką hodowlę można rozpocząć w takim "mini lasku", gdzie przez 95% czasu nie będą miału bezpośredniego kontaktu ze słońcem?
2. Czy w takich warunkach warto przykryć jakaś "narzutą" żeby miały więcej cienia i większą wilgotność? Jeśli tak, z czego powinien być zrobiony taki daszek?
3. W jaki sposób zachować odpowiednie środki bezpieczeństwa przy takim sposobie uprawy?
4. Jak odmiana zarodników będzie najlepsza do tego sposobu?
5. Jakich zbiorów się spodziewać przy użyciu jednej strzykawki z zarodnikami i kiedy wszystko pójdzie dobre?
  • 57 / 11 / 0
Dobrze że powstał ten temat bo wcześniej takiego nie widziałem. Niestety na pytania nie odpowiem ale dołączyłbym kolejne, ile czasu trzeba czekać od założenia uprawy do zbiorów? Ja założyłem uprawę na łące 8 dni temu i kępa trawy odpowiadała opisanej w instrukcji. Na razie nie chodzę tam podlewać bo codziennie leje ale nie mogę się doczekać i ciekawy jestem kiedy możliwe będą zbiory :grzybki:
  • 57 / 11 / 0
Po 2 tygodniach są widoczne takie białe wyrośla. Czy świadczy to o rozwoju grzybni? Jak ktoś uprawiał grzyby w ten sposób czy nawet inny mógłby ocenić czy to dobry znak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 453 / 281 / 0
I jak, minęły kolejne tygodnie, coś się urodziło? Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekaw efektów :D
Pokażę Wam to, czego nie ma.
  • 1601 / 1023 / 7
Ja również!
Biała narośl wskazywałaby na rozwijającą się grzybnie, choć ręki sobie uciąć nie dam, bo do tej pory grzybnie widziałam tylko w słoikach i u siebie na ciastkach. Umieram z ciekawości, daj no Panie cyna jak się sytuacja ma 😉
  • 57 / 11 / 0
No właśnie minął miesiąc i lipa, dzisiaj byłem podlać placek i wciąż żadnego grzyba :(

Nie wiem co jest źle, czy możliwe żeby było za mało zarodników na odcisku który użyłem? Czy może jeszcze trzeba czekać? Bo niby łajno jest odpowiednim podłożem, może jest inny sposób żeby grzybnię na nim zaszczepić, najpierw posiać zarodniki w domu na agarze czy czymś takim? Jeśli macie doświadczenie w hodowaniu grzybni i późniejszym zaszczepianiu nią czegoś albo po prostu wiecie o tym to chętnie posłucham.
  • 350 / 111 / 0
To opisz może jak ty zaszczepiłeś swój ogródek. Jaka odmiana?
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).