Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Niestety ciężko stwierdzić po tych zdjęciach i stanie owocników czy są to P. semilanceaty. Prawdopodobnie tak, ale nie wykluczyłbym kolpaczów chociaż jeśli kolor sie rzeczywiście zmienił na słomkowy, to myśle że git.
1. Wysuszenie nie zmniejsza zauważalnie zawartości substancji aktywnych, a suszenie jest wręcz czymś porządanym. Na ogół w takiej postaci są spożywane.
2. Tak, taka ilość, o ile to P. semilanceata wywoła efekt psychoaktywny ale będzie albo progowy, subtelny lub co najwyżej lekki, w zależności od indywidualnej wrażliwości
Elo
Dawno mnie nie było.
Jestem podejrzliwy do tych na zdjęciu.
05 listopada 2025Gadek07 pisze: A czy to są kołpaczki? Z tego co wiem to one mogą występować wraz z łysiczkami, to dawało by mi trop gdzie szukać.
Nie powiem czy masz racje, nie pamiętam szczególnie.
Z tego co pamiętam, nie tyczy się tylko ich
05 listopada 2025hval pisze: Jestem podejrzliwy do tych na zdjęciu.
To Łysiczka lancetowata.
@global108
Nie zgodze się. Ja uważam że to łysiczki. Jeśli nie łysiczki to co? Spójrz na ten trzon - przecież to charakterystyczny łysiczkowy trzon, nie występujący u innych podobnych gatunków... Dopóki nikt nie poda sensownego wytłumaczenia co to za gatunek ja będę zdania że to P. semilanceata. Zależy też, czy występowały wśród innych, typowych łysiczek - jeśli tak, to na pewno jest to łysiczka. Jeśli występowała samotnie, to miałbym lekką wątpliwość, ale to ona.
To tylko moja opinia, niech potwierdzi moje słowa jeszcze inny doświadczony zbieracz.
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace
Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.
Złagodzony wyrok za przemyt narkotyków. „To od pana zależy, czy skorzysta z tej szansy”
Półtora roku więzienia za przemyt trzech kilogramów narkotyków z Holandii do Polski. W kwietniu tego roku w mieszkaniu Tomasza M. z Lęborka znaleziono duże ilości różnego rodzaju środków odurzających. Sąd Okręgowy w Słupsku zdecydował się na złagodzenie kary dla 37-latka.