Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Mam pytanie odnośnie hodowli w/w grzybków.
Kupiłem Grow-Kit no i zrobiłem wedle zalecenien t.j. zalałem grzybnie na kilka godzin wodą, później odsączyłem wodę z grzybni i pozostawiłem grzybnię w środowisku w worku foliowym jakim zaprezentowała mi firma oferujaca Grow-Kit. Postępuje od początku hodowli zgodnie z zasadami postępowania spisanymi w instrukcji. Jedynie do czego szło by się przyczepić to około 14 godzin początkowych trzymania w niższej temperaturze niż trzeba ALE nie za wiele.
Dzisiaj mija 6 dzień od startu i nic nie widzę w grzybni....
Jest to mój pierwszy start z hodowlą grzybkami... dotąd tylko hodowałem każdego roku marihuaninkę :)
Jak już wspomniałem mija 6 dzień i nic nie widać...
W którym dniu mogę spodziewać się wyrostu grzybków z grzybni?
Lub kiedy już na bank nic z tego nie będzie?
Może mógłby mi ktoś poradzić doświadczony z tym rodzajem grzybków lub podobnych?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam!
Powód: Istnieje na foru wątek nt. Grzyby hodowla
daj znac jak wyszlo, fotke najlepiej jakas
mozliwe ze kazali ci spryskiwac co kilka dni czy costam- dokoncz tak, ale lepiej po prostu wlac odpowiednia ilosc wody do worka i zamknac. ograniczysz dostep bakteriom itp. i czekasz potem tylko do wyrosniecia grzybkow. nie wliej za duzo bo ci grzybnia zaplesnieje
Podziel się posiłkiem, chamie
rozumiem ze dostales grow kita w ktorym caly substrat byl skolonizowany?
- Jezeli tak, wkladasz to do wody na 24h, po tym czasie wyciagasz (wazne jest zeby cala grzybnia byla zanurzona w wodzie) .
- Aby zainicjowac owocnikowanie potrzebna jest wymiana powietrza (grzybnia produkuje CO2 dlatego trzeba "wietrzyc" :) )
- potrzebne tez jest swiatlo, aczkolwiek nie bezposrednie sloneczne, taki ambient light dzienny styknie.
- temperatury moga byc nawet 20 st. C aczkolwiek grzyby beda wolno rosnac, ponizej 17 st. C nic nie wyrosnie. Optymalna temp to 23. Ale tak jak mowie, temperatura pokojowa spokojnie wystarczy.
- wilgotnosc utrzymuj duza, w granicach 90-95%.
Jezeli po dwoch tygodniach dalej nie widzisz owocow wrzucaj do wody na 24h znowu i powtarzaj z wentylacja i naswietleniem. Powinny wyskoczyc owocniki :)
Rzadko ale jednak zdarza sie tak ze grzybnia ma zla genetyke i nie da grzybkow.
powodzenia
Myco-Maniac
Myco-Maniac
Grzybki wyszły tak jak wspominaliście jednak po kilku dniach zaczęły robić się sine.
Kilka najbardziej sinych usunąłem i wsadziłem do wora.
Jednak znowu mi sinieją i nie wiem co jest grane.
fotki wstawie tylko wrzusce je gdzieś na neta abym mógł je pokazać na forum
Scalono - tur3k
A więc dodaję fotki
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Z góry dzięki za każdą radę
Coś masz nie tak z wilgotnością, albo temperaturą, bo niektóre osobniki przed otwarciem usychają . Polecam poczytać : psilosophy.info i spróbować przedłużyć linię ... :) (sklonować np. ) . Pzdr.
Chętnie bym to sklonował ale może odpuszcze sobie takie operacje aż nabiore doświadczenia w hodowli grzybków.
A co Waszym zdaniem jest te sinienie?
Jeśli trzeba zrobię dokładniejsze fotki.
Jeśli to rzeczywiście nic takiego to znaczy, że i takie sine można śmiało jeść?
Zauważyłem ( co widać lekko na 3 zdjęciu po prawej stronie), że trzon grzybków "zarażonych" sinieniem ma ciemną wstęgę od samego podłoża do kapelusza. Wygląda to jakby miał w tym miejscu pęknąć czy coś.
Jestem tym trochę przejęty, bo chociaż nie kosztuje grzybnia majątku to miałem wielką nadzieję na wyhodowanie zdrowych i ruszających banią grzybków :)
Zarazem nie chcę się zatruć grzybkami które zachorują lub złapią jakąś "grzybią zarazę"
Scalono - tur3k
@mozna prosic o calenie?
chron je przed bezposrednimi promieniami slonecznymi. ile ci wyszlo, 130g?
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi
Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.