Od jakiegoś czasu przymierzałem się do stworzenia swojej własnej uprawy w "domowym zaciszu", postanowiłem że moje przymiarki dojdą do skutku.
planuje wykonanie boxa o wymiarach ( wymiary są jak narazie wstępnie planowane) i wynoszą:
materiał wykonania --> raczej drewno, sklejka coś w tym stylu ...
0.9x0.4x0.7m
co nam daje powierzchnie w m2--> 0.36
kubatura 0.252 m3
ZOSTANIE ZASIANE-->
White Russian
Bądz
AK 47
6sztuk!!
ZAMONTOWANE OŚWIETLENIE-->
Lampa Sodowa.
150w - 2-4 krzaki (0,2m2 - 0,35m2) plony: 50-100g
250w - 4-6 krzaki ( brak danych )
oprawka lampy własnej produkcji
żarówka--> FIRMY Osram z serii NAV t 4Y 250/150W ( nie jestem jeszcze do końca zdecydowany co do mocy żarówki).
OSRAM NAV T 4Y 150W:
lm-> 15000
cd/m2 -> 420
OSRAM NAV T SUPER
lm -> 17500
cd/m2 -> 520
STANDARD
15000
280 cd/m2
Wyżej wymienione dane zostały podane dla 150W żarówki
Docelowo lama będzie na stałe zamocowana u szczytu Boxa za szybą gdzie wentylować ją bedzie Wiatraczek komputerowy d=80mm (wylot) + otwór 15x30 (wlot ). Wydaje mi się że łatwiej jest regulować wysokość doniczek względem światła( lampy) niż na odwrót. środowisko za szybą bedzie wzupełności odseparowane od komory wzrostu ( szybe okleje silikonem czy co tam znajdę w garażu
WENTYLACJA
Jak już wcześniej napisane 1szt wiadraczka bedzie "schładzać" otoczenie wokół lampy. Do wentylowania boxa przewidziałem 1szt wiatraczka d120mm + kilka otworów wokół niego ( WLOT ).
2szt. d=80mm ( WYLOT )
+ kombinuje coś z filtrem węglowym który byłby umieszczony ( rzaczej za) wiatraczkami, mam na mysli element wymienny okapów lub filtry z masek 3M (lakierniczych) bo mam do nich dostęp.
KILKA PYTAŃ DOTYCZĄCYCH BOXA
1. Do jakich rozmiarów wyrasta wzorcowo uprawiany WHITE RUSSIAN/AK47, chodzi mi tutaj o wysokość i średnice ( jest mi to potrzebne do odpowiedniego dobrania wymiarów Boxa.
2. Jakie zastowosać doniczki ( jest sporo o tym na forum ale jakoś nigdzie nie ma jasno o tym napisane) w pierwszej fazie czyli kiełkowaniu i w 2giej czyli hodowli, również prosze o podanie wymiarów.
3. Czy tak faktycznie trzeba się bawić z tym przesadzaniem ( dlaczego jest to konieczne/dlaczego nie)
4. Czy lampa 150W wystarczyła by do uprawy 6ciu sztuk? czy jednak lepiej 250W? Osobiście bardziej skłaniam się do 150W-> tańsze rachunki przyjdą :D
5. Jeżeli nie będzie problemów ze 150W żarówką to którą z opisanych wybrać?
6. Po co jest jakaś siatka o której czasami coś przeczytam, a tak to nic a nic na ten temat nie znalazłem ?
7. Jaką polecilibyście mi odmiane jako początkującemu ( mój kolega jest aktualnie w Holandi więc sądze żę mógłbym miec kazdą jedną)
Mile widziane również wskazówki co do samej późniejszej uprawy.
2. Do sadzonek najlepsze są kubki jednorazowe (Takie do jabola ;D) A pożnie doniczki 5l wystarczą tak mi sie wydaje
Co do lampy czym wiecej lumenów tym lepiej.
Wieksze zbiory
A co do odmiany na sam początek dobrze wybrałes White i AK47 są bardzo wytrzymałe i dużo potrafią wybaczyć Powodzenia
Jest ona stosowana w przypadku upraw SCROG (Screen of Green :D ), założenie jest takie, że w każdym oczku jest jeden szczyt. Używana często w przypadku upraw komercyjnych w celu uzyskania jak największych plonów ;)
planowana długość ok. 0.7m
2. Jaka powinna być minimalna wysokość growboxa do uprawy lowridera.
3. Jaka pojemność donicy do lowridera?
4. Czy zakiełkowaną roślinę przerzucam do docelowej donicy czy w międzyczasie do mniejszej - pośredniej.
5. Jak ułożyć schemat doświetlania w growboxie dla poszczegulnych faz wzrostu rośliny?
6. Czy jeżeli growbox stoi na poddaszu gdzie zimą temperatura może spaść do 13-15 stopni to ok?
7. Po co dodaje się styropian do ziemi?
Dzięki za dobre rady.
Zamiast pisać że poszukaj w forach przebiegnij się dookoła bloku.
2) Ok 20 cm (tak, da się uprawiać przy takiej wysokości).
3) W zależności od dostępnego miejsca jak największa (choć tu się mogę mylić).
4) Możesz do mniejszej, możesz od razu do docelowej.
5) W przypadku roślin z AF (takich jak LowRyder) możesz naświetlać nawet 24/0, jakkolwiek najbardziej polecane jest 18/6 (bo roślina może zaapsorbować maksymalnie 18 godzin światła, reszta się marnuje).
6) Zależy od temperatury W boxie, ważne jest by mieściła się ona w przedziale 25-30 stopni.
7) Po to, by ją spulchnić.
Cichy Bob pisze:
5) W przypadku roślin z AF (takich jak LowRyder) możesz naświetlać nawet 24/0, jakkolwiek najbardziej polecane jest 18/6 (bo roślina może zaapsorbować maksymalnie 18 godzin światła, reszta się marnuje).
6) Zależy od temperatury W boxie, ważne jest by mieściła się ona w przedziale 25-30 stopni.
5) 18/6 przy wzroście i tak samo przy kwitnieniu i dojrzewaniu? bo często czytam że w drugiej fazie 12/12? po co ta zmiana?
6) Przyjmując że 18/6 to jak growbox będzie stał na poddaszu to na kilka godzin może się wychłodzić do temp. niższej od 25 stopni. co można zrobić w takiej sytuacji. Może docieplić styropianem ściany growboxa? generalnie skrzynka będzie z OSB to może przy przyzwoitej szczelności i bez styropianu da rade. ?
6) Możesz spróbować zbudować grzałkę ze zwykłej żarówki i puszki (tak, by nie wydobywało się do box'a światło a ciepło) choć to pomysł taki, hm... Awaryjny
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zrzut.jpg)
Biały popiół vs. czarny popiół: Prawda o wskaźnikach jakości konopi
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/marsz-wyzwolenia-konopi-w-warszawie-28-05-2022-r-.jpg)
Zróbmy przykrość „gangom ze Wschodu” i zalegalizujmy marihuanę (na dobry początek)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/5514.jpg)
Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]
Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/jalowki.jpg)
Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie
Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/robert-rutkowski00.jpg)
Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu
Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.